Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Νίκος Χρηστίδης: Ο παρ’ ολίγον βιασμός του από πασίγνωστο make-up artist και...

Την ώρα που το κίνημα #MeToo βρίσκεται ξανά στην...

Η μισή ελληνική τηλεόραση (από παρουσιαστές μέχρι ηθοποιούς) φλερτάρει με την Ευρωβουλή!

«Φώτα, κάμερα, πάμε!» είναι το σύνθημα των ευρωεκλογών 2024...

Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για την Τρίτη 16 Απριλίου

ΚΡΙΟΣΙσως να είναι η πρώτη φορά που θα δείτε...

Τα γενέθλια της συζύγου του Κώστα Καραμανλή και ο Πέπε ο ψιψίνος...

Αποχαιρέτησε τα 58 και μπήκε ολοταχώς στα 59 η...

Ψυχανάλυσέ το: Η ερωτική διάθεση ανεβαίνει κατακόρυφα τη θερινή περίοδο

❱❱ Τους καλοκαιρινούς μήνες η διάθεση και η ψυχολογία του ατόμου βελτιώνονται, το άγχος υποχωρεί και οι άνθρωποι είναι πιο ανοιχτοί στις κοινωνικές σχέσεις και πιο διαθέσιμοι στη σεξουαλική τους ζωή.

Σύμφωνα με επιστημονική έρευνα που δημοσιεύτηκε στο «Archives of Sexual Behavior», το καλοκαίρι υπάρχουν αυξημένο σεξουαλικό ενδιαφέρον και επισκεψιμότητα στις ιστοσελίδες ερωτικού ενδιαφέροντος και στα dating apps, με αποτέλεσμα να είναι μεγαλύτερα από κάθε άλλη περίοδο.

Το αυξημένο αυτό ερωτικό ενδιαφέρον δεν παρουσιάζεται, όμως, μόνο στους υπολογιστές και στα κινητά μας.

Καταγράφεται στην πραγματική καθημερινή ερωτική ζωή, γι’ αυτό τους καλοκαιρινούς μήνες αυξάνονται οι πωλήσεις των προφυλακτικών, οι έφηβοι συχνά αναφέρουν ότι έκαναν σεξ πρώτη φορά το καλοκαιράκι, ενώ φαίνεται πως η μεγαλύτερη ερωτική επιθυμία και το πάθος σχετίζονται με βιολογικούς, ψυχολογικούς και κοινωνικούς παράγοντες.

Ο ρόλος της βιολογίας είναι καθοριστικός: Το καλοκαίρι οι ημέρες είναι μεγαλύτερες και είμαστε εκτεθειμένοι περισσότερες ώρες στον ήλιο, οπότε αυξάνεται η παραγωγή σεροτονίνης.

Πρόκειται για τη χημική ουσία του εγκεφάλου που μας κάνει να νιώθουμε χαρούμενοι.

Με αυξημένη σεροτονίνη, οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν καλύτερη διάθεση και όρεξη, καθώς είναι ανοιχτοί σε νέα πράγματα, νέες εμπειρίες και γνωριμίες.

Η συχνότητα των σεξουαλικών επαφών αυξάνεται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Κυριαρχεί η ιδέα για την ανανέωση της σεξουαλικής ζωής, για περισσότερες ερωτικές επαφές, ενώ υπάρχει σαφώς η διάθεση για περισσότερη «τόλμη» στη σεξουαλική δραστηριότητα.

Η ανάγκη διασκέδασης και χαλάρωσης ωθεί το άτομο να βάλει σε προτεραιότητα την αναψυχή, την κοινωνική και τη συναισθηματική επαφή, στοιχεία που πολύ συχνά οι σημερινοί άνθρωποι προσπερνούν μέσα στην καθημερινότητα των υποχρεώσεων και του προγράμματος.

Οι άνθρωποι την εποχή αυτή επιθυμούν την ανανέωση της σεξουαλικής τους ζωής, έχουν περισσότερες σεξουαλικές επαφές, αλλά και τη διάθεση να ρισκάρουν περισσότερο στη σεξουαλική τους ζωή.

Η κοινή αυτή αίσθηση επιβεβαιώνεται και από νέα ερευνητικά δεδομένα, που δείχνουν ότι η συχνότητα των σεξουαλικών επαφών αυξάνεται σημαντικά και πάρα πολύ στη διάρκεια των μηνών του καλοκαιριού.

Δεν είναι υπερβολή να πει κανείς ότι την εποχή αυτή οι άνθρωποι βγαίνουν από μια «χειμερία νάρκη».

Επιθυμίες

Πράγματι, οι περισσότεροι βγαίνουν εύκολα έξω, επικοινωνούν, υιοθετούν πιο υγιεινές συνήθειες (ύπνος, διατροφή, άσκηση), φροντίζουν περισσότερο την εμφάνισή τους και το «μέσα» τους.

Η βελτίωση του καιρού, το περισσότερο φως, η αναμονή των διακοπών και η προσδοκία της ξεκούρασης επιτρέπουν στο άτομο να επανασυνδεθεί με τις επιθυμίες του.

Η αλλαγή αυτή συμπαρασύρει θετικά και τη σεξουαλική επιθυμία. Το περισσότερο φως κατά τη διάρκεια της ημέρας διεγείρει ένα συγκεκριμένο σημείο του εγκεφάλου (επίφυση), που βοηθά στη μείωση μια ορμόνης (μελατονίνη), με συνέπεια τη βελτίωση της διάθεσης και την επιθυμία για σεξουαλική επαφή.

Το ερώτημα είναι το εξής: Για ποιον τελικά από τους συντρόφους είναι πιο ερωτικό το καλοκαίρι;

Το καλοκαίρι φαίνεται ότι είναι πιο σεξουαλικό για τον άνδρα, αφού η σεροτονίνη και η τεστοστερόνη δραστηριοποιούνται άμεσα και έντονα, με αποτέλεσμα η σεξουαλικότητα να εκρήγνυται και να εκφράζεται σε πολύ μεγάλο αριθμό στύσεων, τόσο των πρωινών όσο και των ερεθισματογόνων, κάτι που πρέπει η γυναίκα να γνωρίζει, για να είναι έτοιμη να διαχειριστεί και να συμμετάσχει στην ερωτική δραστηριότητα.

Είναι μια περίοδος όπου το ζευγάρι μπορεί να αφήσει τα προβλήματά του και να ζήσει περισσότερο στον ιδιωτικό του χώρο.

Οσον αφορά τη γυναίκα, φαίνεται ότι «ξυπνά» η σεξουαλικότητά της όταν εκτίθεται στον ήλιο, καθώς εισπράττει γενναιόδωρα την υπεραιμία των γεννητικών οργάνων της, τηνrt4w35twe5g 2 κλειτοριδική αφύπνιση, αλλά είναι και οργανικά έτοιμη να γονιμοποιηθεί λόγω της αυξημένης κινητικότητας των ωαρίων.

Η μείωση του άγχους

Ενας από τους σημαντικότερους παράγοντες που βοηθούν στην εντονότερη σεξουαλική δραστηριότητα το καλοκαίρι είναι η μείωση του άγχους.

Ο σχεδιασμός των διακοπών, η απομάκρυνση από το εργασιακό περιβάλλον και ευθυνών, η προσωρινή απαλλαγή από τις εργασιακές πιέσεις, αλλά και η σωματική ξεκούραση μας επιτρέπουν να δράσουμε και να συναναστραφούμε με πολύ λιγότερο στρες.

Είναι γνωστό ότι το άγχος είναι ο κυριότερος αντίπαλος της σεξουαλικής ζωής και ευθύνεται για τις πολυάριθμες σεξουαλικές δυσλειτουργίες, που εξηγούνται κυρίως από ψυχολογικά αίτια.

Sc Κλινική Ψυχοπαθολόγος –
Ψυχοθεραπεύτρια

Universite Paris VIII – St. Denis – Vincennes, France

www.michalopoulou.gr

www.facebook.com/ 
Σοφία Π. Μιχαλοπούλου

 

offer

{{-PCOUNT-}}28{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«Ολα στον αέρα» από τη Ζευγαρά

Η Λένα Ζευγαρά, η οποία παρασύρει με τις ερμηνείες...

Κατερίνα Λιόλιου: Αυτός είναι ο νέος της σύντροφος

Το «Κατερινάκι του» είναι η αγάπη του! Το τελευταίο...

Τελετές σατανισμού στη «σκιά» του ιερού βράχου της Ακρόπολης

Μια πολύ ιδιαίτερη καταγγελία έφτασε πριν από λίγες μέρες...

«Σύμμαχος» του Καρβέλα ο Λαζόπουλος

Τη περιβόητη συνέντευξη του Νίκου Καρβέλα στη Νίκη Λυμπεράκη...

Νοσοκόμα επιστρέφει στις ταινίες πορνό έπειτα από 15 χρόνια αποχής…

Επιστρέφει στις «ρίζες» της η 38χρονη Σάντι Σάμερς, που...

Μπαμ στην TV με τη Μαρίνα του «Σκορπιού» και την Πέπη Τσεσμελή

Ολη η αλήθεια για την απολυμένη εργαζόμενη του music...