Οδηγός Airbnb

❱❱ Οι νέες οδηγίες της ΑΑΔΕ σε όσους νοικιάζουν ακίνητα μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Ο εντοπισμός των 20.000 Airbnb ακινήτων που δεν είχαν δηλωθεί στο Μητρώο της ΑΑΔΕ κινητοποίησε τη φορολογική Αρχή, η οποία αποφάσισε να επεκτείνει τους ελέγχους και στις υπόλοιπες πλατφόρμες (HomeAway, Booking. com κ.ά.).

Μέχρι στιγμής μόνο στην πλατφόρμα Airbnb έχουν δηλωθεί 70.000 ακίνητα, ενώ οι παραβάτες που «ξεχνούν» να δηλώσουν το ακίνητό τους αντιμετωπίζουν πρόστιμο έως 5.000 ευρώ. Λίγο πριν αρχίσουν οι νέοι έλεγχοι, η ΑΑΔΕ εξέδωσε νέες οδηγίες σε όσους ενοικιάζουν ακίνητα μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Ειδικότερα, το εισόδημα που αποκτάται από φυσικά, νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες είναι το συνολικό συμφωνηθέν μίσθωμα που καταβάλλει ο μισθωτής.

Σε αυτό περιλαμβάνονται όλες οι χρεώσεις που βαρύνουν τον εκμισθωτή και μετακυλίονται μέσω του μισθώματος στον μισθωτή ή αναγράφονται διακριτά πέραν του μισθώματος (για παράδειγμα, δαπάνες καθαριότητας πριν από την άφιξη του μισθωτή στο ακίνητο, τυχόν χρεώσεις για χρήση κλιματιστικού, ηλεκτρικού ρεύματος, Wi-Fi).

Οι τυχόν επιβαρύνσεις που αφορούν τη σχέση μισθωτή με την εκάστοτε ψηφιακή πλατφόρμα (τυχόν προμήθεια της ψηφιακής πλατφόρμας που βαρύνει τον μισθωτή) δεν λαμβάνονται υπόψη στο συνολικό συμφωνηθέν μίσθωμα.

Τα ποσοστά

Στην περίπτωση συνιδιοκτησίας ενός ακινήτου, οι συνιδιοκτήτες αποκτούν το εισόδημα με βάση τα ποσοστά συνιδιοκτησίας, εκτός αν τα έχουν εκμισθώσει σε τρίτο διαχειριστή.

Δεν είναι δυνατή η εγγραφή στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής» περισσότερων του ενός «Διαχειριστών» για το ίδιο «Ακίνητο», εκτός αν δραστηριοποιούνται σε διαφορετικές πλατφόρμες.

Η παροχή για διαμονή σε κάθε άλλο χώρο πέραν του ακινήτου αποτελεί εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα (εκμίσθωση πλωτών μέσων ή τροχόσπιτου).

Το εισόδημα που προκύπτει από βραχυχρόνιες μισθώσεις που καταλαμβάνουν δύο ημερολογιακά έτη επιμερίζεται στα αντίστοιχα φορολογικά έτη με βάση τις ημέρες διαμονής ανά έτος και φορολογείται με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος.

Το εισόδημα που προκύπτει από την παροχή υπηρεσιών κατά τη διάρκεια της διαμονής του μισθωτή στο ακίνητο συνιστά εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα.

Τα χρηματικά ποσά που καταβάλλονται από τις ψηφιακές πλατφόρμες στους «Διαχειριστές Ακινήτων» (εκμισθωτές – υπεκμισθωτές) με τη μορφή προμήθειας / δώρου δεν αποτελούν εισόδημα από ακίνητη περιουσία, αλλά από επιχειρηματική δραστηριότητα.

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ