«Κόσμος μένει σε κατασκηνώσεις»

❱❱ Εναν χρόνο μετά και δεν έχει γίνει τίποτα για τους ανθρώπους που έχασαν τις περιουσίες τους.

Καθυστερήσεις στην έκδοση των οικοδομικών αδειών για τις 3.000 πληγείσες κατοικίες, δρόμους και οικόπεδα γεμάτους καμένα δέντρα και κλαδιά και θέματα σχετικά με την αποκομιδή του αμίαντου είναι λίγα μόνο από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι κάτοικοι στο Μάτι.

Οπως εξηγεί στην «Espresso» και στον Θάνο Μακρογαμβράκη ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Πληγέντων για το Κόκκινο Λιμανάκι, Πέτρος Φράγκος, έναν χρόνο μετά η κατάσταση εξακολουθεί να παραμένει δραματική, αφού μόνο 300 φάκελοι για σπίτια με κίτρινη σήμανση που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές έχουν πάρει την πολυπόθητη άδεια και ένας φάκελος για σπίτι με κόκκινη σήμανση που έχει κριθεί κατεδαφιστέο πήρε πριν από δύο εβδομάδες άδεια για την ανέγερση νέου.

«Η διαδικασία της έκδοσης αδειών άργησε τόσο, ώστε ο κόσμος εξακολουθεί να μένει είτε στις κατασκηνώσεις είτε σε φίλους και συγγενείς.

Δεν υπήρξε από την αρχή ένα σοβαρό χρονοδιάγραμμα, μια συνεννόηση, με αποτέλεσμα κάθε υπηρεσία να λέει τα δικά της.

Αλλη μία φορά το κράτος αποδείχτηκε ανίκανο μπροστά σε μια εθνική τραγωδία.

Στο Μάτι, έναν χρόνο μετά, οι κατεδαφίσεις δεν έχουν προχωρήσει. Εγιναν στην αρχή 60 από μια ιδιωτική επιχείρηση, που μέχρι εκεί μπορούσε να καλύψει τα έξοδα.

Από εκεί και πέρα, δεν ανατέθηκε έργο σε κανέναν.

Οσοι έχουν σπίτια με πράσινη σήμανση, που έχουν λίγες ζημιές, αλλά είναι κατοικήσιμα, προσπαθούν μόνοι τους να βρουν την άκρη, ενώ όσοι είχαν ασφαλίσει τις περιουσίες τους προχωρούν τις εργασίες αποκατάστασης μέσω των ασφαλιστικών εταιριών τους» αναφέρει ο Πέτρος Φράγκος και συνεχίζει: «Η υλοτόμηση εξακολουθεί να παραμένει ελλιπής…Ηρθαν στην αρχή οι υλοτόμοι, έκοψαν τους καμένους κορμούς, τους εμπορεύτηκαν και άφησαν πίσω τους ένα χάος από κλαδιά, τα οποία παραμένουν διάσπαρτα στους δρόμους και μέσα στα οικόπεδα. Δεν έχει γίνει αποκομιδή της καμένης φυτικής ύλης, με αποτέλεσμα η περιοχή να μην έχει καθαριστεί εντελώς. Τόνοι από κλαδιά έχουν συγκεντρωθεί σ’ ένα σημείο κοντά στη λεωφόρο Μαραθώνος, καθώς χάλασε το μηχάνημα που είχαν φέρει και τα μετέτρεπε σε πέλετ, με αποτέλεσμα μια σπίθα να είναι αρκετή για να φέρει νέα καταστροφή»!

Οι ερανικοί λογαριασμοί

Προβλήματα έχουν προκύψει και με τα χρήματα που έχουν συγκεντρωθεί στους ερανικούς λογαριασμούς για τους πυροπλήκτους και για τα οποία η επιτροπή στέλνει, μέσω του Πέτρου Φράγκου, μήνυμα προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Συγκεντρώθηκαν πολλά χρήματα, ωστόσο η προηγούμενη κυβέρνηση ήθελε να πάρει μέρος τους, με σκοπό να κάνει την αποκομιδή και την επεξεργασία του αμιάντου και, ίσως, τις κατεδαφίσεις. Η θέση της Επιτροπής Πληγέντων είναι ξεκάθαρη: “Δεν δεχόμαστε να χρησιμοποιηθούν τα λεφτά αυτά για οποιαδήποτε δραστηριότητα, από τη στιγμή που υπάρχουν άλλες πηγές που μπορούν να απορροφηθούν κονδύλια. Οι ερανικοί λογαριασμοί άνοιξαν για τους πληγέντες κατοίκους και σε εκείνους πρέπει να καταλήξουν, για να μπορούν να πληρώσουν άμεσα τους μηχανικούς να βγάλουν τις άδειες και να φτιάξουν τα σπίτια τους. Ζητάμε την επίσπευση των διαδικασιών, ώστε να γίνει η πλήρης αποκατάσταση της περιοχής”».

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ