Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Πιτσιρικάδες είχαν πετάξει αβγά στην Καρυοφυλλιά Καραμπέτη!

Ποιος να το περίμενε ότι η καλύτερη Ελληνίδα ηθοποιός...

Τα σχέδια Κάβουρα και Τζαβέλλα για το Πάσχα

Μια σύντομη απόδραση για τις ημέρες του Πάσχα έχουν...

Στον χώρο του παλιού αεροδρομίου εντοπίστηκαν 314 βόμβες Αεροπορίας από τον Β’...

Οχι μία ούτε δύο, αλλά… 314 βόμβες Αεροπορίας από...

Ελεύθερος μετά την απολογία του ο πρώην βουλευτής των «Σπαρτιατών» Κωνσταντίνος Φλώρος

Για ένα «ατυχές περιστατικό», το οποίο, όπως είπε, αν...

«Εγώ έπαιξα πρώτος τον άγιο Νεκτάριο στο σινεμά»

❱❱ Ο Χρήστος Πολίτης θυμάται την ταινία του 1969, με αφορμή  το χολιγουντιανό φιλμ για τη ζωή του θαυματουργού ποιμένα της Ορθοδοξίας
❱❱ Ο σταρ του Νίκου Φώσκολου αποκαλύπτει ότι μετά το τέλος της «Λάμψης» δέχτηκε αστείες επαγγελματικές προτάσειςΑπό τον
ΝΙΚΟ ΝΙΚΟΛΙΖΑ

Σε λίγο καιρό ο βίος του αγίου Νεκταρίου θα γυριστεί σε ταινία με χολιγουντιανά ονόματα στο καστ και τον δικό μας Αρη Σερβετάλη να υποδύεται τον θαυματουργό ποιμένα της Ορθοδοξίας.

Λίγοι όμως γνωρίζουν ότι ο Χρήστος Πολίτης ήταν ο πρώτος που είχε ενσαρκώσει τον ρόλο του αγίου, εν έτει 1969, υπό την καθοδήγηση του μεγάλου σκηνοθέτη Γρηγόρη Γρηγορίου, σε μια παραγωγή του Τζέιμς Πάρις. 

Η είδηση για τη νέα ταινία στάθηκε η αφορμή ο «Γιάγκος Δράκος» της θρυλικής σειράς του Νίκου Φώσκολου «Λάμψη» να σπάσει τη σιωπή του και, ύστερα από χρόνια, να μιλήσει αποκλειστικά στην «Espresso» για όλα.

«Θυμάμαι ότι ήταν ένα πολύ τολμηρό εγχείρημα αυτό για μένα, να υποδυθώ τον άγιο Νεκτάριο, γιατί ήμουν πολύ μικρός τότε για έναν τόσο σημαντικό ρόλο. Ξεκινούσε από παπαδοπαίδι και έφτανε ως τα βαθιά γεράματα του αγίου.

Ηταν σχεδόν από τους πρώτους μου ρόλους, μετά την ταινία “ΟΧΙ” που είχε προηγηθεί» μας λέει, φέρνοντας στο μυαλό του μνήμες μισού αιώνα πριν.

«Τον ρόλο τον αντιμετώπισα όπως θα έκανε κάθε ηθοποιός που αντιμετωπίζει σοβαρά τη δουλειά του, είτε υποδύεται ένα βασιλιά είτε έναν άγιο.

Εβαλα τα στοιχεία που γνώριζα και τα εξέφρασα» προσθέτει, ενώ αναφέρεται και στο πώς επιλέχτηκε από την παραγωγή για να υποδυθεί τον άγιο Νεκτάριο.

«Ηθελαν έναν ηθοποιό που θα ήταν αγνός, άφθαρτος. Να μην τον έχει δει ο κόσμος σε ερωτικές σκηνές ή σε άλλα θέματα ταινιών. Εγώ είχα κάνει τότε μόνο την ταινία “ΟΧΙ”» τονίζει και, ερχόμενος στο σήμερα, σχολιάζει την επιλογή του Αρη Σερβετάλη για την ταινία.

14 15 f3

«Σπουδαίος ο Σερβετάλης»

«Είναι πολύ σπουδαίος ηθοποιός, πραγματικά. Και από τη στιγμή που είναι σπουδαίος ηθοποιός, και το αποτέλεσμα στην ταινία θα είναι σπουδαίο. Από τη στιγμή που το Χόλιγουντ αποφασίζει να κάνει ταινία τον άγιο Νεκτάριο, είναι πολύ σημαντικό θέμα και είναι πολύ θετικό για την πατρίδα μας. Ο άγιος Νεκτάριος ήταν ένας εμπνευσμένος άνθρωπος, που δύσκολα μπορεί κάποιος να τον προσεγγίσει στην πραγματική του διάσταση» τονίζει.

Το 2005, με το τέλος της «Λάμψης» στον ΑΝΤ1, ο Χρήστος Πολίτης αποφάσισε να ρίξει αυλαία και στην πολύχρονη καριέρα του. Εκτοτε σπάνιες είναι οι δημόσιες εμφανίσεις του και ακόμα πιο σπάνιες οι συνεντεύξεις του, που μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού. Τον ευχαριστούμε, λοιπόν, ακόμα μία φορά που μας εμπιστεύτηκε να μας μιλήσει αποκλειστικά και τον ρωτάμε γιατί αποφάσισε να αποσυρθεί από τον χώρο τόσο νωρίς.

«Οπως οι ποδοσφαιριστές κρεμάνε τα παπούτσια, έτσι και οι ηθοποιοί πρέπει να φεύγουν. Αποσύρεται κάποιος από τον χώρο, αν δεν κάνει για τον χώρο ή δεν του κάνει ο χώρος. Για μένα οι συνθήκες του επαγγέλματος ήταν τέτοιες που δεν μου άρεσε πια. Οι προτάσεις που μου έκαναν έκτοτε ήταν αστείες. Δεν με ενδιέφερε να μπω σε μια θεατρική καθημερινότητα, να είμαι συνέχεια στη σκηνή, να με βλέπει ο κόσμος, να παίρνω χρήματα. Οχι, αυτό δεν με ενδιέφερε καθόλου. Και μιλάω για το θέατρο αποκλειστικά. Η τηλεόραση είναι άλλο πράγμα. Είναι ένας χώρος που κάποιος βγάζει λεφτά. Και γι’ αυτό, άλλωστε, έκανα τηλεόραση. Το θέατρο ήταν μια κατάθεση ψυχής» μας λέει με την μπάσα φωνή του.

o hristos politis os agios nektarios

«Δεν με τραβάει»

Με μια ενδιαφέρουσα πρόταση θα επέστρεφε στην τηλεόραση; Χαμογελάει με νόημα. «Απαπα! Με καμία δύναμη. Είμαι ο μόνος Ελληνας ηθοποιός που έχει κάνει τόσο πολλή τηλεόραση. Χιλιάδες επεισόδια. Αρκετά είναι και δεν ήθελα να φθαρώ σε μια καθημερινή ρουτίνα. Εξάλλου δεν βλέπω ελληνική τηλεόραση. Δεν με συγκινεί, δεν με τραβάει» λέει.

Οσοι παρακολουθούν όμως ελληνική τηλεόραση στο πρόσωπο του Χρήστου Πολίτη βλέπουν τον Γιάγκο Δράκο, τον ρόλο που υποδύθηκε για 14 ολόκληρα χρόνια και τον σημάδεψε.

Τον ρωτάμε, λοιπόν, αν αισθάνεται τον συγκεκριμένο ρόλο ως παρακαταθήκη.

«Προς Θεού, όχι. Ηταν ένας ήρωας φτιαγμένος από τον συγγραφέα με τέτοιον τρόπο που έμεινε στο μυαλό του κοινού, αλλά δεν είναι παρακαταθήκη» δηλώνει και χαμογελώντας προσθέτει: «Ωστόσο στον δρόμο με αντιμετωπίζουν ως Γιάγκο Δράκο. Και είναι σημαντικό, γιατί ακόμα και νέα παιδιά με θυμούνται από τον ρόλο. Με στιγμάτισε ο Γιάγκος Δράκος, αλλά είναι φυσικό όταν παίζεις τόσα χρόνια τον ίδιο ρόλο. Αλλοι ηθοποιοί στιγματίζονται με μικρότερους ρόλους. Τι να κάνουμε… Εγώ τον ρόλο αυτό τον αντιμετώπισα ως επαγγελματίας».

Κάποτε η «μάνα του ελληνικού κινηματογράφου» Ελένη Ζαφειρίου είχε πει στον υπογράφοντα ότι «ο Χρήστος Πολίτης είναι ένας από τους πιο σπουδαίους ηθοποιούς που έχει βγάλει αυτή η χώρα». Μαζί είχαν συνεργαστεί αρκετά στο θέατρο και η μεγάλη ηθοποιός τού είχε ιδιαίτερη εκτίμηση και αγάπη.

Τον ρωτάμε αν έβγαλε χρήματα αντάξια του ταλέντου και του ονόματος που είχε δημιουργήσει.

«Σε καμία περίπτωση. Ακόμα και από τη “Λάμψη” όταν με έκλεισαν για να παίξω μου έδωσαν λίγα χρήματα, σε αντίθεση με άλλους ηθοποιούς που έπαιζαν στο σίριαλ. Κάτι που εγώ δεν γνώριζα. Οταν το ανακάλυψα ήταν αργά. Οταν είχα φτάσει τον προτελευταίο χρόνο να παίρνω ένα ποσό της τάξεως περίπου των 11.000 ευρώ τον μήνα, ισότιμοί μου ή και κατώτεροι έπαιρναν 30.000 τον μήνα. Δεν έχω μετανιώσει για τίποτα, όμως. Επρεπε να γίνουν. Αν θα έκανα ξανά τα ίδια; Δεν ξέρω, οι συνθήκες αποφασίζουν».

Λίγο προτού ολοκληρώσουμε την όμορφη κουβέντα μας, του ζητάμε να μας πει αν στη νέα γενιά ηθοποιών ξεχωρίζει κάποιους για το ταλέντο τους.

«Υπάρχουν πολύ σπουδαίοι νέοι συνάδελφοι, με πολύ ταλέντο. Σας είπα για τον Αρη Σερβετάλη, επίσης είναι ο Κωνσταντίνος Ασπιώτης πολύ σπουδαίος, όπως και ο Χάρης Φραγκούλης».

14 15 f4 e47a48d5 4e91 414a 9362 17df66b3af60

offer

{{-PCOUNT-}}28{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου, παρουσία και του...

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...