Παρασκευή, 13 Φεβρουαρίου, 2026

Μαρία Ηλιάκη: «Ήταν μια παράνοια, αισθανόμουν σαν την αρκούδα που της βαράνε...

Μία εξομολογητική συνέντευξη παραχώρησε η Μαρία Ηλιάκη μιλώντας μεταξύ άλλων για την περίοδο των «Δέστες τους».

Ακόμη μία σπόντα…της Τούνη!

Η Ιωάννα Τούνη ανέβασε ένα ακόμη βίντεο από τις διακοπές της με τον νέο της σύντροφο Δημήτρη Σπυριδωνίδη.

Αυτό το περιμένατε; Η Ντορέττα Παπαδημητρίου μας δείχνει το προσκλητήριό της

Σίγουρα αυτό δεν το περιμένατε! Η Ντορέττα Παπαδημητρίου δημοσίευσε φωτογραφία με το προσκλητήριο

Συγκλονίζει η Ανθή Βούλγαρη: «Μόλις μου το ανακοίνωσαν οι γιατροί αγχώθηκα μήπως...

Η Ανθή Βούλγαρη καλεσμένη στη διαδικτυακή εκπομπή «Anestea» του...

Ψυχανάλυσέ το: H «digital» τρίτη ηλικία

 ❱❱ Ολο και περισσότεροι άνθρωποι άνω των 65 ετών χρησιμοποιούν καθημερινά το διαδίκτυοΑκούμε συχνά τον όρο «τρίτη ηλικία». Τι είναι όμως αυτό που την ορίζει και την καθορίζει και, τελικά, πώς αισθάνονται, πώς το διαχειρίζονται και πώς δραστηριοποιούνται τα άτομα προχωρημένης ηλικίας;

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής προσφέρει διεξόδους ή τους οδηγεί αποκλεισμένους σε μονοπάτια μελαγχολίας και απομόνωσης; Ο ηλικιωμένος, κατά την ευρύτερη έννοια μέσα στον χρόνο, έχει και σήμερα τα ίδια εξωτερικά, πνευματικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά που είχε κατά το παρελθόν;

Τα ερωτήματα, πολλά… Ωστόσο τα ηλικιωμένα άτομα μας δείχνουν την ποιότητα ζωής τους! Ανθρωποι άνω των 60-65 ετών, που βρίσκονται σε ικανοποιητική κατάσταση υγείας και ζωτικότητας, συμμετέχουν ενεργά σε κοινωνικό επίπεδο και, εφόσον το επιθυμούν, απασχολούνται με ελαστικό ωράριο της επιλογής τους.

Τα ίδια άτομα αποδεικνύουν καθημερινά ότι φροντίζουν την εξωτερική και την εσωτερική εικόνα τους, ότι προσέχουν την υγεία τους, τη φυσική τους κατάσταση, τη διατροφή τους και πως χειρίζονται το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, π.χ. το facebook. 

Συγκεκριμένα, πρόσφατη έρευνα στις Ηνωμένες Πολιτείες έδειξε ότι το 53% των ατόμων από 65 ετών και άνω χρησιμοποιεί καθημερινά το διαδίκτυο. Οπως προκύπτει από την έρευνα, η εν λόγω ηλικιακή ομάδα πριν από τη συνταξιοδότησή της προφανώς απέκτησε τη στοιχειώδη κατάρτιση στους υπολογιστές και στη χρήση του διαδικτύου.

Μάλιστα, το 70% είναι στο διαδίκτυο σε καθημερινή βάση, με πιο δημοφιλείς εφαρμογές το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όπως το facebook και το LinkedIn. Τέλος, βασικός παράγοντας στην ανοδική χρήση του διαδικτύου από ανθρώπους τρίτης ηλικίας είναι και η αυξημένη χρήση των κινητών τηλεφώνων.

Κατανοητά

Μια άλλη έρευνα έδειξε ότι άτομα της τρίτης ηλικίας συνδέονται τουλάχιστον μία ώρα την ημέρα με σκοπό να παίξουν παιχνίδια!

Μάλιστα, ποσοστό της τάξης του 20% παίζει παιχνίδια όπως FarmVille, Mafia Wars, Texas Hold’em Poker και αρκετά άλλα παιχνίδια του facebook και του διαδικτύου εν γένει.

Αυτό συμβαίνει διότι τα συγκεκριμένα παιχνίδια είναι πιο κατανοητά και εύκολα στην εκμάθησή τους από ένα κοινό παιχνίδι στον υπολογιστή.

Διαπιστώνουμε ότι κατά την τρίτη ηλικία ο άνθρωπος, έχοντας τη σοφία της ζωής, μπορεί να δει τον κόσμο με άλλα μάτια, να χαρεί και να δώσει σημασία σε απλά πράγματα, τα οποία οι νεότεροι ίσως παραβλέπουν, μια και διανύουν τον δρόμο προς την ψυχική και πνευματική ωρίμανση και δεν έχουν ακόμη την ολοκληρωμένη εμπειρία ώστε να τα εκτιμήσουν και να τα αξιολογήσουν.

Είναι μια περίοδος εξίσου δημιουργική, παραγωγική και δυναμική στη ζωή των ανθρώπων.

Σήμερα οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας, με την καθημερινή δράση τους, τη ζωτικότητά τους και την ενεργό συμμετοχή στα κοινωνικά, πνευματικά, πολιτικά και πολιτιστικά δρώμενα της εποχής μας, αποδεικνύουν ότι είναι μάχιμοι της ζωής, ενεργοί και δημιουργικοί.

Κοιτάζοντας τις φωτογραφίες των παππούδων και των γιαγιάδων τους, διαπιστώνουν ότι διατηρούνται σε καλύτερη φυσική κατάσταση και νιώθουν αρκετά νέοι.

Ο μέσος άνθρωπος ζει πολύ περισσότερο συγκριτικά με το παρελθόν, με αποτέλεσμα συνολικά να υπάρχει σημαντικά μεγαλύτερος αριθμός ηλικιωμένων ατόμων απ’ ό,τι παλιά.

Sc Κλινική Ψυχοπαθολόγος – 
Ψυχοθεραπεύτρια

Universite Paris VIII – St. Denis – Vincennes, France

www.michalopoulou.gr

www.facebook.com/ 
Σοφία Π. Μιχαλοπούλου






ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Απειλές και πόλεμος

Στο φως το άγριο παρασκήνιο πίσω από την απουσία...

Τρέμε… Λυκουρέζε!

Ο Ανέστης Ευαγγελόπουλος παίρνει το πτυχίο του στη Νομική!Ο...

Μαζωνάκης: Στο νοσοκομείο και η μητέρα του – Νέες εξελίξεις

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, έγινε γνωστό πως και η...

Διαζύγιο για ζευγάρι Ελλήνων ηθοποιών – «Δεν είμαστε πια μαζί, περάσαμε 40 κύματα μέχρι να το αποφασίσουμε»

Δεν ήταν εύκολο, ποτέ δεν είναι εύκολο γιατί υπάρχει ένας δεσμός. Αλλά όταν υπάρξει μια πιο βαθιά συνειδητοποίηση και αποδοχή για την απόφαση και σεβασμός γι’ αυτό το δημιούργημα που έχουμε φτιάξει, τότε μπορείς να

Η Λιάνη «τσάρκα» στην Κηφισιά με casual look

Τη χαλαρή της βόλτα στην Κηφισιά απόλαυσε το περασμένο...

Ξανά στο νοσοκομείο η Σία Κοσιώνη – Τι συνέβη;

Δεν πρόλαβε καλά καλά να βγει από το νοσοκομείο η Σία Κοσιώνη και το πρωί της Τετάρτης ήταν πάλι εκεί. Τι συνέβη;

Πλαστή η διαθήκη του ετεροθαλούς αδελφού του Σεργιαννόπουλου – Τι είχε κληρονομήσει από τον ηθοποιό;

Σε θρίλερ εξελίσσεται η διαθήκη του ετεροθαλή αδελφού του Νίκου Σεργιανόπουλου καθώς το δικαστήριο έκρινε πως η υπογραφή του στη διαθήκη του ήταν πλαστή.