Αναψε φωτιές ο Λέκκας

❱❱ Συναγερμό σήμανε ο καθηγητής για πλημμύρες στις πληγείσες από την πυρκαγιά περιοχές της Εύβοιας«Καμπανάκι» κινδύνου για σοβαρές πλημμύρες, μόλις αρχίσουν τα πρωτοβρόχια του φθινοπώρου, χτυπά ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος Ευθύμιος Λέκκας, επισημαίνοντας την ανάγκη για αντιπλημμυρικά έργα στις πληγείσες από τη φωτιά περιοχές της Εύβοιας. 

«Θα πρέπει να προλάβουμε τα έντονα καιρικά φαινόμενα που θα προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στις περιοχές αυτές στην Εύβοια και που ενδέχεται να κάνουν την εμφάνισή τους από τις αρχές Σεπτεμβρίου» τόνισε σε συνέντευξή του ο καθηγητής, εξηγώντας ότι θα πρέπει να δρομολογηθούν και να κατασκευαστούν άμεσα στοχευμένα έργα στην περιοχή.

«Το θέμα είναι ουσιαστικά πολύ γνωστό για εμάς, δεδομένου ότι εφαρμόζουμε μεθοδολογίες αποκατάστασης γεωπεριβάλλοντος ώστε να μπορεί η περιοχή να ανακάμψει» ανέφερε, προσθέτοντας πως ανάλογες καταστάσεις υπήρξαν στη Χίο, στην Ηλεία και στα Κύθηρα.

Οπως εξήγησε χαρακτηριστικά, έπειτα από μια τόσο μεγάλη πυρκαγιά, όπως αυτή στην Εύβοια, ακολουθεί αλυσίδα γεγονότων, ανεξάρτητα από τη φωτιά που έκαψε το δάσος.

«Μετά τις υψηλές θερμοκρασίες και τις πυρκαγιές ακολουθούν έντονες βροχοπτώσεις, που συμπαρασύρουν τα ήδη ευπαθή εδαφικά υλικά, με αποτέλεσμα πλημμυρικά φαινόμενα» ανέφερε ο κ. Λέκκας, συμπληρώνοντας ότι «τα πλημμυρικά φαινόμενα δεν συντελούνται μόνο από τη βροχή που πέφτει, αλλά από τα στερεά υλικά που συμπαρασύρει το νερό».

Αναφέρθηκε μάλιστα και στο παράδειγμα της Μάνδρας, όπου, όπως είπε, έχει παρατηρηθεί ότι υπάρχει διπλάσιος όγκος στερεών υλικών σε σχέση με το νερό που πέφτει στην περιοχή.

Κλιματική αλλαγή

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, η κλιματική αλλαγή θα επιφέρει μια άνοδο της θερμοκρασίας της τάξης των 0,5 βαθμών τα επόμενα 30 χρόνια, γεγονός που θα ευνοήσει την εκδήλωση πυρκαγιών στις μεσογειακές περιοχές.

«Αυτές οι πυρκαγιές, που θα είναι συχνότερες λόγω της κλιματικής κρίσης, συνεπάγονται έντονες διαβρώσεις στα εδάφη, άρα και υποβάθμιση της επιφάνειας της Γης. Εν συνεχεία, αυτό που παρουσιάζεται είναι κατολισθητικά φαινόμενα, τα οποία δρομολογούν έντονες μετακινήσεις εδαφών» εξήγησε.

«Εχουμε να κάνουμε με πρωτόγνωρα φαινόμενα, τα οποία ουσιαστικά συγκροτούν μια αλυσίδα. Ολα αυτά συμπλέκονται σε έναν αυτοτροφοδοτούμενο κύκλο, ο οποίος συνεχώς επιταχύνεται και υποβαθμίζει το γεωπεριβάλλον» πρόσθεσε.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ

Θα γίνουμε Βηρυτός! Κρυψώνες της Χεζμπολάχ γεμάτες με νιτρικό αμμώνιο στην Ελλάδα;

Η Χεζμπολάχ έχει αποθήκες με το εκρηκτικό χημικό που τίναξε στον...

Δημήτρης Παρίσης: Κυκλοφόρησε digital από την Heavenmusic το νέο του τραγούδι «Τέσσερα λεπτά»

Ένας νέος ανερχόμενος καλλιτέχνης με μια πολύ ζεστή φωνή έρχεται για...

Διατροφικές επιλογές για καλύτερες επιδόσεις την νέα σχολική χρονιά

Από την Μελίνα Σ. Καριπίδου, MSc, Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος, Επιστημονική Συνεργάτιδα...