Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Love is in the air: Είπε το «ναι» την ώρα της πτήσης

Η αγάπη σε κάνει να πετάς στα σύννεφα, οπότε...

Ανέβηκε επικίνδυνα η θερμοκρασία με τη νέα φωτογράφιση της Ταραμπάνκο

Η Κάτια Ταραμπάνκο έφερε τον «καύσωνα» μέσα στον Απρίλιο....

Καμπάνα σε 74χρονο που «έλουζε» με χυδαία υπονοούμενα νεαρή σερβιτόρα στην Καβάλα

Καταδικάστηκε από το δικαστήριο για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας ένας...

Παπαθωμά και Πετράκος αμφισβητούν την ύπαρξη της αφρικανικής σκόνης

«Μας ψεκάζουν, μας σκοτώνουν με χημικά» βροντοφώναξαν η Θεοφανία...

«Αντίο» από Αμβρόσιο!

❱❱ Ο μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει σήμερα επιστολή παραίτησης στην Ιερά ΣύνοδοΟ μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιος, ένας από τους αρχαιότερους στην επετηρίδα ιεράρχες, μια εξαιρετικά πληθωρική εκκλησιαστική φυσιογνωμία, που έχει προκαλέσει πολλές φορές κατά το παρελθόν ζωηρά τη δημόσια ζωή με δηλώσεις και πράξεις του, για ακόμη μία φορά δήλωσε δημόσια ότι θα παραιτηθεί. 

Μένει να φανεί αν τελικά ισχύει η παραίτηση, καθώς δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Αμβρόσιος έχει δημόσια δηλώσει αυτή του την πρόθεση. Παραίτηση είχε προαναγγείλει από το 2017.

Μάλιστα, σε λειτουργία στην Παναγία Φανερωμένη γονάτισε μπροστά στην Ωραία Πύλη, ζητώντας συγγνώμη από όσους έχει στενοχωρήσει όλα αυτά τα χρόνια.

Χθες, πάντως, ο κ. Αμβρόσιος τέλεσε τη λειτουργία στον Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Καλαβρύτων και ανακοίνωσε, άλλη μια φορά, την πρόθεσή του να παραιτηθεί, λέγοντας ότι έχει συντάξει τη σχετική επιστολή, την οποία θα καταθέσει σήμερα στην Ιερά Σύνοδο, ώστε να κινηθούν οι διαδικασίες για τη διαδοχή του.

Ο κ. Αμβρόσιος έχει ζητήσει να τον διαδεχθεί ο αρχιμανδρίτης Ιερώνυμος Κάρμας, ηγούμενος της Μονής Μεγάλου Σπηλαίου και α’ γραμματέας της Ιεράς Συνόδου.

Αυτό που απομένει να φανεί είναι αν η Ιεραρχία έχει διάθεση να υλοποιήσει την επιθυμία του. Τρανό παράδειγμα, η Μητρόπολη Αρτης, όπου το 2016 ο πρώην μητροπολίτης Ιγνάτιος παραιτήθηκε υπέρ του πρωτοσυγκέλου του, αλλά η Ιεραρχία εξέλεξε διάδοχό του τον επίσκοπο Επιδαύρου Καλλίνικο.

Ο μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας έχει αφήσει ευδιάκριτο το αποτύπωμά του στη δημόσια σφαίρα. Δηλώσεις και πράξεις του βρέθηκαν στο επίκεντρο της δημοσιότητας, θετικά ή αρνητικά.

Ο ίδιος, ωστόσο, ποτέ δεν επεδίωξε την αυτοπροβολή. Υπήρξε βασικό μέλος της αδελφότητας της «Χρυσοπηγής» και πνευματικός αδελφός του μακαριστού Χριστόδουλου. Ταυτόχρονα, όμως, του άσκησε οξύτατη δημόσια κριτική.

Mαχητικός

Ηταν ωστόσο αυτός που γηροκόμησε τον αδελφό του Χριστόδουλου, έως ότου έφυγε από τη ζωή πέρυσι. Γεννήθηκε το 1938 στην Πάτρα. Στις 17 Αυγούστου 1976 εκλέχθηκε μητροπολίτης Ταλαντίου και τις 12 Οκτωβρίου 1978 μητροπολίτης της ιστορικής Μητρόπολης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας.

Διετέλεσε προϊστάμενος της Θρησκευτικής Υπηρεσίας της Χωροφυλακής και αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου.

Δυναμικός και μαχητικός μητροπολίτης, στάθηκε υπέρμαχος των παραδοσιακών αξιών μέσα στην Εκκλησία, αλλά και στην κοινωνία. Συγκρούστηκε πολλές φορές με πολιτικά πρόσωπα, και για αυτόν τον λόγο ο ίδιος στιγματίστηκε ως «δεξιός», κάτι που ο ίδιος ποτέ δεν δέχθηκε ως πολιτική και κομματική ταμπέλα.

Βέβαια, πολλές φορές εκφράστηκε θετικά υπέρ της Χρυσής Αυγής. Το 2015 στήριξε τον Αλέξη Τσίπρα στη μάχη κατά των Ευρωπαίων δανειστών, ωστόσο στη συνέχεια βρέθηκε απέναντι στον πρωθυπουργό.

Συγκρούστηκε σφοδρά δικαστικά με οργανώσεις για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων και καταδικάστηκε με τον αντιρατσιστικό νόμο σε ποινή φυλάκισης επτά μηνών με τριετή αναστολή για μισαλλόδοξα κηρύγματα κατά των ομοφυλοφίλων.

offer

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Οι καλεσμένες στην επίδειξη του Paris Valtadoros «έσβησαν» τα μοντέλα

Fashion show και στο... front row παρατηρήθηκε στην επίδειξη...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...