Βρήκαν τη σπηλιά της Κίρκης!

❱❱ Απομεινάρια από αγγεία της εποχής του Οδυσσέα κοντά στη Ρώμη εντόπισαν Ιταλοί αρχαιολόγοι!Τη σπηλιά στην οποία, σύμφωνα με την «Οδύσσεια», η πλανεύτρα μάγισσα Κίρκη μεταμόρφωσε τους συντρόφους του Οδυσσέα σε γουρούνια πιστεύουν ότι βρήκαν στην Ιταλία σπηλαιολόγοι-αρχαιολόγοι.

Πρόκειται για την Grotta Spaccata του Τόρε Πάολα κοντά στη Ρώμη, στην οποία βρέθηκαν απομεινάρια από αρχαία αγγεία.

Ο Ομηρος αναφέρει πως, όταν η Κίρκη είδε ότι τα μάγια της δεν έπιαναν στον Οδυσσέα, τον ερωτεύτηκε τόσο πολύ που μεταμόρφωσε ξανά σε ανθρώπους τους συντρόφους του και τους επέτρεψε να γιορτάζουν τρώγοντας στη σπηλιά για έναν χρόνο.

Στη συνέχεια, τους αποκάλυψε δύο διαφορετικές διαδρομές για να επιστρέψουν στην Ιθάκη.

Στην «Οδύσσεια» περιγράφεται με λεπτομέρειες η σπηλιά στην οποία ζούσε η Κίρκη και η περιγραφή μοιάζει εντυπωσιακά με τη σπηλιά, όπως αποκάλυψε στη «Messaggero» ο Μάρκο Πλάσιντο της Ιταλικής Ενωσης Σπηλαιοαρχαιολογικής Ερευνας Roma Sotterranea.

Εχει μήκος 100 μέτρα, ύψος 25, πλάτος 30 μέτρα και βρίσκεται σε ορεινή περιοχή του Μόντε Τσιρτέο, που στα ελληνικά σημαίνει «βουνό της Κίρκης».

Η περιοχή είναι τόσο απομακρυσμένη, που οι σπηλαιολόγοι Αλεσάντρο Πάολι, Ρικάρντο Παολούτσι και Ρικάρντο Ριμπάκι, ακολουθώντας τις ενδείξεις που βρήκαν σε βιβλίο του τοπικού ιστορικού Τομάζο Λαντζουίζι του 1972, μπόρεσαν να την προσεγγίσουν μόνο με κανό, μέσω ποταμού, και χρειάστηκε να κατέβουν με σκοινιά σε βάθος 10 μέτρων.

Η προσπάθειά τους όμως ανταμείφθηκε, καθώς βρήκαν σπασμένα αρχαία πήλινα δοχεία που θα μπορούσαν να ήταν της εποχής του Οδυσσέα.

Στους ειδικούς που επεσήμαναν πως στην «Οδύσσεια» αναφέρεται ότι η Κίρκη ζούσε σε νησί και όχι σε βουνό, ο Λαντζουίζι απάντησε ότι στην αρχαιότητα το Μόντε Τσιρτέο πιθανώς ήταν νησί, αλλά με την πτώση της στάθμης της θάλασσας μετατράπηκε σε βουνό.

b e1565965811583

offer

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ