Κυριακή, 21 Δεκεμβρίου, 2025

O τελευταίος αποχαιρετισμός του Αλμπέρτου Εσκενάζυ

Ιούλιος του 2025, σε ένα στημένο θεατράκι σε ανοιχτό...

Γιώργος Γιαννόπουλος για το «Σόι σου»: «Είναι ευτυχία και ευλογία αυτή...

«Είναι ευτυχία και ευλογία η συγκυρία αυτής της σειράς»,...

Στο νοσοκομείο ο Λευτέρης Πανταζής

Ο Λευτέρης Πανταζής μία ανάσα πριν τα Χριστούγεννα μπήκε...

«Σκυταλοδρομία» προσφοράς με τη dream team του ΑΝΤ1

Για περισσότερα από 35 χρόνια ο ΑΝΤ1 ενημερώνει, ψυχαγωγεί αλλά  βάζει παράλληλα και στο επίκεντρο της αποστολής του την κοινωνική προσφορά.

Σκληρές εξετάσεις

Οι τρεις ημερομηνίες του Οκτωβρίου που δοκιμάζεται η κυβέρνηση.

Τρεις είναι οι σημαντικές ημερομηνίες του Οκτωβρίου για την κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο: η 7η, η 14η και η 28η, ημερομηνίες που συνδυάζονται με το προσχέδιο του Προϋπολογισμού, το Eurogroup, τα προαπαιτούμενα και την έλευση (πιθανότατα) της τρόικας. Ο Οκτώβριος είναι ο μήνας που η κυβέρνηση σε οικονομικό επίπεδο θα δώσει σκληρές εξετάσεις.

Η τρόικα πιέζει για νέα μέτρα για να κλείσουν τα κενά του Προϋπολογισμού του 2014, τα οποία εμφανίστηκαν στο πλάνο των εκτιμήσεων κυρίως λόγω των ασφαλιστικών ταμείων, όπου η «τρύπα» προσδιορίζεται από τους δανειστές στο 1,5 δισ. Ευρώ.

Το Μαξίμου  αποκλείει ως νέα μέτρα περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, ενώ αρμόδια στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι έχουν προταθεί δύο μέτρα στην τρόικα (χωρίς να αποκαλύπτουν ποια είναι) και αναμένεται η απάντησή της.

Η κυβέρνηση τη Δευτέρα 7 Οκτωβρίου βάσει συνταγματικής υποχρέωσης θα καταθέσει στη Βουλή το προσχέδιο του Προϋπολογισμού του 2014 και μέσα από αυτό θα καταβάλει προσπάθεια να αναδείξει τα επιτεύγματα της οικονομίας μας, ώστε να λειάνει το έδαφος προς πολιτική διαπραγμάτευση του αιτήματος για νέα μέτρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το προσχέδιο είναι φτιαγμένο έτσι ώστε να θέτει τους μνημονιακούς στόχους του 2014 αλλά με αρκετά «γενικό» τρόπο προκειμένου οι παρεμβάσεις που θα γίνουν έως το τέλος του έτους σε ασφαλιστικά ταμεία, ΔΕΚΟ, φόρους κ.λπ. να μπορούν να «ενσωματωθούν».

1. Πρωτογενές πλεόνασμα 2013 που προς το παρόν ορίζεται στα περίπου 100.000.000 ευρώ.

2. Μικρότερη ύφεση στο 4% από το 4,2%.

3.Ρεκόρ ανεργίας στην Ε.Ε. στο 27,8% τον Ιούνιο που δείχνει τις μεγάλες επιπτώσεις των μέτρων και της κρίσης στην κοινωνία.

Στις 14 Οκτωβρίου είναι το προγραμματισμένο Eurogroup, το οποίο θα έχει στην ατζέντα του την Ελλάδα και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας θα έχει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να «μετρήσει» τις αντιδράσεις του Βερολίνου μετά τις γερμανικές εκλογές και να πάρει μια πρώτη γεύση για το τι μας περιμένει.

Εως τα τέλη του Οκτωβρίου και σίγουρα μέχρι την 28η Οκτωβρίου, επέτειο της εθνικής εορτής, η κυβέρνηση πρέπει να έχει τελειώσει με σημαντικές εκκρεμότητες, όπως τα τέσσερα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ. Δηλαδή να έχει δοθεί λύση για αμυντικές βιομηχανίες, διαθεσιμότητα, χρέη προς ΕΥΔΑΠ – ΕΥΑΘ και κώδικα δικηγόρων. Εκείνη τη Δευτέρα, σύμφωνα με πληροφορίες θα φτάνει στην Αθήνα και πάλι η τρόικα.

ΚΩΣΤΑΣ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ

spot_img



ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Διπλή «βόμβα» στον ΑΝΤ1 με Μενεγάκη και Κορομηλά

Σαν βόμβα έπεσε στη μιντιακή αγορά η σοβαρή πιθανότητα...

Στο νοσοκομείο ο Λευτέρης Πανταζής

Ο Λευτέρης Πανταζής μία ανάσα πριν τα Χριστούγεννα μπήκε...

Κατερίνα Λέχου και Καλλιόπη Χάσκα έγιναν άνω κάτω στο πάρτι του Νίκου Ψαρρά

Μπορεί στη θρυλική «Μάγισσα» του ΑΝΤ1 να ένωσαν τις...

Η Κατερίνα χτυπά κόκκινο στα social media

Λίγο μετά την κυκλοφορία του «Ακούστε τι μου λέει»...

Νέες μπίζνες στη Σκιάθο για Ντάνο

Για τη μετακόμισή τους στη Σκιάθο και το μαγαζί...

Ο Έλληνας τραγουδιστής που «σαρώνει» τα βραβεία στο εξωτερικό!

Ο Ιορδάνης Αγαπητός, τα τελευταία δέκα χρόνια, έπειτα από πλήθος σπουδαίων συνεργασιών σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα







Μποζουκια Αθηνα