Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Πιτσιρικάδες είχαν πετάξει αβγά στην Καρυοφυλλιά Καραμπέτη!

Ποιος να το περίμενε ότι η καλύτερη Ελληνίδα ηθοποιός...

Τα σχέδια Κάβουρα και Τζαβέλλα για το Πάσχα

Μια σύντομη απόδραση για τις ημέρες του Πάσχα έχουν...

Στον χώρο του παλιού αεροδρομίου εντοπίστηκαν 314 βόμβες Αεροπορίας από τον Β’...

Οχι μία ούτε δύο, αλλά… 314 βόμβες Αεροπορίας από...

Ελεύθερος μετά την απολογία του ο πρώην βουλευτής των «Σπαρτιατών» Κωνσταντίνος Φλώρος

Για ένα «ατυχές περιστατικό», το οποίο, όπως είπε, αν...

Ψυχανάλυσέ το: Η επιστροφή από τις διακοπές

❱❱ Το σύνδρομο άγχους μετά τις ημέρες ξεγνοιασιάς και ο «δρόμος» για να επανέλθετε ομαλά στην καθημερινότητα

Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, οι καλοκαιρινές διακοπές έχουν κυρίως οφέλη για την ψυχική και τη σωματική υγεία! Aποτελέσματα ερευνών τα οποία στηρίχτηκαν σε ιατρικές εξετάσεις και εγκεφαλογραφήματα σε όσους πήραν μέρος στις έρευνες, έδειξαν ότι όσοι απέδρασαν από την καθημερινότητά τους και άλλαξαν εικόνες και συνήθειες είδαν τις αντιληπτικές τους λειτουργίες να βελτιώνονται σημαντικά και τα αντανακλαστικά τους να γίνονται ακόμα καλύτερα.

Η επιστροφή όμως από τις διακοπές είναι μια πολύ συχνή πηγή και αιτία άγχους. Οι επιστήμονες το ονομάζουν «Σύνδρομο άγχους μετά τις διακοπές» (Post-Vacation Stress Syndrome) και είναι μια συγκεκριμένη μορφή στρες, η οποία εκδηλώνεται έντονα έπειτα από χρονικές περιόδους ησυχίας, ξεκούρασης και χαλάρωσης, η οποία εμφανίζεται και στους νέους ανθρώπους.

Πρόκειται κυρίως μόνο για πολλά μικρής έντασης διαφορετικά συμπτώματα κι όχι για διαταραχή, με κύριο χαρακτηριστικό την αίσθηση δυσφορίας και εκνευρισμού του ατόμου ως αποτέλεσμα της δυσκολίας του να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις της ζωής του, των υποχρεώσεων και των πολλαπλών καθηκόντων της καθημερινότητας, αφού όταν τελειώσουν οι καλοκαιρινές διακοπές επιστρέφει σε αυτά με χρέος του να ανταποκριθεί επαρκώς.

Αντίδραση

Το άγχος, όπως όλοι γνωρίζουμε, είναι μια δυσάρεστη, έντονη συναισθηματική κατάσταση, που εκδηλώνεται ως αντίδραση σε αυξημένες απαιτητικές καταστάσεις, ερεθίσματα, προκλήσεις και αλλαγές στο περιβάλλον.

Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια απολύτως φυσιολογική αντίδραση του ατόμου στην προσπάθειά του να προσαρμοστεί, να ενταχθεί στην περίοδο μετά τις διακοπές και να εναρμονιστεί με τα νέα ή και παλιά δεδομένα που αυτή περικλείει.

Ποια είναι όμως τα βήματα για να αντιμετωπίσετε το συγκεκριμένο σύνδρομο και να έχετε μια πιο ομαλή επάνοδο στην καθημερινότητά σας;

 Γυρίστε από τις διακοπές σας νωρίτερα από την ημέρα που πρέπει να επιστρέψετε στην εργασία σας, ώστε να έχετε περισσότερο χρόνο για να προετοιμάσετε την καθημερινότητα και να προσαρμοστείτε ομαλά σε αυτήν.

 Επιστρέψτε σταδιακά και ομαλά στο πρόγραμμα και στις υποχρεώσεις σας, ξεκινώντας από τα πιο ανώδυνα, εύκολα και λιγότερο απαιτητικά πράγματα τόσο στην εργασία όσο και στις άλλες δραστηριότητες.

 Θυμηθείτε πόσο όμορφα περάσατε, δείτε φωτογραφίες και φέρτε στον νου σας όμορφες εικόνες. Προσπαθήστε να έχετε ζωντανές τις αναμνήσεις σας ανακαλώντας περισσότερες λεπτομέρειες, όπως χρώματα, τοπία, παρέες, στιγμές, αστεία, διασκέδαση, νέα πράγματα που γνωρίσατε, εμπειρίες, ήχους, μυρωδιές κ.τ.λ.

 Βρεθείτε με φίλους και συγγενείς. Μιλήστε για τις διακοπές σας, ρωτήστε για τις δικές τους και απολαύστε και μοιραστείτε ξανά μαζί τους εκείνες τις στιγμές.

 Αντλήστε χαρά από τους φίλους σας, από όλα εκείνα τα καθημερινά πράγματα που σας ευχαριστούν, επαναπροσδιορίστε τα πλάνα σας και θέστε νέους στόχους, και τότε σίγουρα η λύπη μετά τις διακοπές θα φύγει…

 Επαναπροσδιορίστε τη φθινοπωρινή εποχή. Η βασική ιδέα είναι να σκεφτείτε διαφορετικά και να αλλάξετε τις αρνητικές ή αναληθείς σκέψεις με πιο θετικές. Σκεφθείτε τι απολαμβάνετε κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου, αντί να εστιάζετε στο τι δεν σας αρέσει στο τέλος του καλοκαιριού.

 Βρείτε κάτι νέο να ανυπομονείτε γι’ αυτό! Νέες θεατρικές παραστάσεις ή και εκθέσεις είναι κάποια από τα πολλά στα οποία μπορείτε να πάτε. Προγραμματίστε ένα ταξίδι! Ερευνες έχουν δείξει ότι η αναμονή είναι συχνά το πιο ευχάριστο μέρος μιας δραστηριότητας.

Με άλλα λόγια, απλά να σκέφτεστε και να προγραμματίζετε ένα ταξίδι είναι αυτό που θα σας ενισχύσει τα επίπεδα ευτυχίας και θετικής διάθεσης. Δημιουργήστε νέες συνήθειες, που θα σας βοηθήσουνrt4w35twe5g 2 να χαλαρώσετε και να νιώσετε καλύτερα.

Sc Κλινική Ψυχοπαθολόγος –
Ψυχοθεραπεύτρια

Universite Paris VIII – St. Denis – Vincennes, France

www.michalopoulou.gr

www.facebook.com/ 
Σοφία Π. Μιχαλοπούλου

 
 
 
 
offer
{{-PCOUNT-}}18{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου, παρουσία και του...

Στο ίδιο τραπέζι Μαρινάκης και χούλιγκαν

Τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός, εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη, κατονομάζει...

Κεραυνοβόλος έρωτας για τον Κασσελάκη

Εχασε τα πρωτεία στην αγάπη του συζύγου του ο...

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για την Παρασκευή 26 Απριλίου

ΚΡΙΟΣ: Οι πιέσεις που δέχεστε προκαλούνται από εξωγενείς παράγοντες....