Βυζαντινά σημάδια στην Ιερά Σινδόνη!

❱❱ Ιχνη από νομίσματα τοποθετούν την ηλικία της πριν από το έτος 1000

Ίχνη που πιθανώς σχετίζονται με βυζαντινά νομίσματα έχουν εντοπιστεί πάνω στην επιφάνεια της Ιεράς Σινδόνης, το σάβανο με το οποίο φέρεται ότι ενταφιάστηκε ο Ιησούς Χριστός μετά τη σταύρωσή του.

Αυτή η ανακάλυψη φέρεται ότι αλλάζει τα δεδομένα για την ηλικία της Σινδόνης, που αρχικά είχε τοποθετηθεί στον 14ο αιώνα.

Στην εργασία που δημοσίευσε στο περιοδικό «Journal of Cultural Heritage» η ομάδα ερευνητών του πανεπιστημίου της Πάδοβα και παρουσιάστηκε στη Σύνοδο για τη Σινδόνη στον Καναδά διατυπώνεται η άποψη ότι και πολύ πριν από το έτος 1000, χρυσά βυζαντινά νομίσματα με την όψη του Χριστού είχαν τυλιχθεί με τη Σινδόνη.

Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από τους Τζούλιο Φάντι και Κλαούντιο Φουρλάν με χρήση ενός ηλεκτρονικού μικροσκοπίου με περιβαλλοντική σάρωση σε συνδυασμό με έναν φασματογράφο ακτίνων Χ, κατέληξε στον εντοπισμό ιχνών «ηλέκτρου», ενός μείγματος χρυσού και αργύρου με μικρά ποσοστά μολύβδου.

Παράλληλα, μετρήθηκε το ποσοστό των στοιχείων που περιέχονταν στα βυζαντινά νομίσματα που κόπηκαν μεταξύ 11ου και 12ου αιώνα.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι υπάρχει πλήρης ταύτιση μεταξύ των ιχνών των μικροστοιχείων που εντοπίστηκαν στη Σινδόνη με τα βυζαντινά νομίσματα. Σύμφωνα με τον Φάντι, αυτό το εύρημα αντικρούει τη χρονολόγηση του 1988 με χρήση ραδιενεργού Ανθρακα 14, που αποφάνθηκε ότι η Σινδόνη ανήκει στον 14ο αιώνα.

Το νέο εύρημα ενισχύει την υπόθεση της δημιουργίας στάμπας πάνω στο λινό, με το πάτημα ενός νομίσματος πάνω στο ύφασμα, για προσωπικούς λατρευτικούς λόγους.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι προσκυνητές που έτριβαν τη Σινδόνη πίστευαν ότι διά της επαφής αποκτούσαν ένα «δεύτερου βαθμού λείψανο», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στο σχετικό τηλεγράφημά του το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa.

Η Ιερά Σινδόνη φυλάσσεται στο αφιερωμένο σε αυτήν παρεκκλήσι του Καθεδρικού του Τορίνο. Κείμενα του 5ου και του 6ου αιώνα αναφέρουν ότι στην πόλη Εδεσσα της Μικράς Ασίας υπάρχει ένα σάβανο με την εικόνα του Ιησού, ενώ τον 10ο αιώνα το «Μανδήλιον», όπως αποκαλείτο τότε, μεταφέρθηκε στην Κωνσταντινούπολη.

Μετά τη λεηλασία της Πόλης από τους σταυροφόρους (το 1204) φέρεται ότι μεταφέρθηκε στην Ελλάδα από έναν ιππότη και αφού άλλαξε διάφορα χέρια από το 1983 αποτελεί ιδιοκτησία της Αγίας Εδρας.

sindoni2

offer

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ