«Βόμβα» η απόφαση για το θρήσκευμα και την ιθαγένεια στα σχολεία

❱❱ Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων αποφάσισε να μην αναγράφονται θρήσκευμα και ιθαγένεια στα σχολεία

Ξάφνιασε η απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα να μην αναγράφονται πλέον το θρήσκευμα και η ιθαγένεια στους τίτλους και στα πιστοποιητικά των γυμνασίων και των λυκείων, στο πληροφοριακό σύστημα myschool αλλά και στη δήλωση ότι ο μαθητής δεν είναι χριστιανός ορθόδοξος προκειμένου να απαλλαγεί από το µάθηµα των Θρησκευτικών!

Η Αρχή καλεί το υπουργείο να συμμορφωθεί με την απόφαση-βόμβα, που πήρε έπειτα από προσφυγή που είχαν κάνει η Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και του Πολίτη (ΕλΕΔΑΠ) και η Ενωση Αθέων, υποστηρίζοντας ότι είναι αντισυνταγματική και μη νόμιμη η αναγραφή του θρησκεύματος και της ιθαγένειας.

Σύμφωνα με την απόφαση, τα παραπάνω δεν είναι νόµιµα όπως και η δήλωση ότι ο µαθητής δεν είναι χριστιανός ορθόδοξος και εξ αυτού επικαλείται λόγους θρησκευτικής συνείδησης για την απαλλαγή του από το µάθηµα των Θρησκευτικών.

Ατοµικό δικαίωµα

Το σκεπτικό της απόφασης ήταν ότι όσα ίσχυαν δεν ήταν νόμιμα και ήταν αντίθετα «στις διατάξεις του άρθρου 13 παρ. 1 και 2 του Συντάγματος, οι οποίες κατοχυρώνουν την ελευθερία της θρησκευτικής συνείδησης και τη θρησκευτική ελευθερία ως συνταγµατική αρχή και ως ατοµικό δικαίωµα και µε το άρθρο 9 της ΕΣ∆Α, διότι αντιβαίνει στην αρνητική θρησκευτική ελευθερία των µαθητών και των γονέων τους, οι οποίοι έχουν και το ειδικότερο δικαίωµα να διαπαιδαγωγήσουν ελευθέρως τα παιδιά τους µε βάση τις θρησκευτικές και φιλοσοφικές τους πεποιθήσεις, σύµφωνα µε το άρθρο 2 του Πρώτου Πρωτοκόλλου της ΕΣ∆Α, καθώς και µε το άρθρο 9 της ΕΣ∆Α και το άρθρο 2 του Πρώτου Πρωτοκόλλου της ΕΣ∆Α».

Επίσης συνεχίζει η Αρχή, αντιβαίνουν προς τη θεµελιώδη αρχή της αναγκαιότητας της επεξεργασίας δεδοµένων προσωπικού χαρακτήρα.

Πολύ σημαντική χαρακτήρισε την απόφαση ο πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και του Πολίτη, δικηγόρος Γιάννης Ιωαννίδης, τονίζοντας ότι «δικαιώνει τον ρόλο της Ανεξάρτητης Αρχής ως προστάτιδας των δικαιωμάτων». Ωστόσο, είναι σίγουρο ότι θα πυροδοτήσει αρκετές συζητήσεις.

offer

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ