Απόφαση-σταθμός

❱❱ Δικαίωση μέσω Ιταλίας για τους κατοίκους του μαρτυρικού Διστόμου

Σε καταλύτη για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων από τις οικογένειες εκείνων που έπεσαν θύματα της ναζιστικής θηριωδίας στο Δίστομο μπορεί να εξελιχθεί η απόφαση που έλαβε το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο της Ιταλίας στα τέλη Ιουνίου.

Αναζητώντας δικαίωση για τα εγκλήματα σε βάρος των προγόνων τους, οι κάτοικοι του μαρτυρικού χωριού προσέφυγαν στη δικαιοσύνη της γειτονικής χώρας ζητώντας να τους καταβληθεί τμήμα των εσόδων από τον ιταλικό σιδηρόδρομο, μέτοχος του οποίου είναι και η Γερμανία, από την οποία εδώ και πολλά χρόνια εγείρουν οικονομικές αξιώσεις ως αποζημίωση για το ξεκλήρισμα του τόπου τους.

Όπως εξηγεί ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Διστόμου – Αράχοβας – Αντίκυρας και πρώην βουλευτής Γιάννης Σταθάς, η ένσταση της γερμανικής πλευράς δεν έγινε δεκτή από το ιταλικό δικαστήριο, το οποίο εξέδωσε εκτελεστική απόφαση να λάβουν αποζημιώσεις οι Διστομίτες.

Ωστόσο, διευκρινίζει πως θα πρέπει να γίνει άλλο ένα δικαστήριο που θα ορίσει το ύψος της αποζημίωσης στους συγγενείς των σφαγιασθέντων. Πάντως ο κ. Σταθάς ξεκαθαρίζει πως για να δικαιωθούν συνολικά οι οικογένειες θα πρέπει να υπάρξει πολιτική βούληση στο ανώτερο δυνατό επίπεδο.

Οι κάτοικοι που αναθάρρησαν από την απόφαση της ιταλικής δικαιοσύνης εμφανίζονται συγκρατημένοι αλλά αισιόδοξοι, διατρανώνοντας προς πάσα κατεύθυνση πως θα πάνε μέχρι τέλους, κάνοντας ό,τι περνά από το χέρι τους προκειμένου να δικαιωθούν για τη μαζική εκτέλεση των δικών τους.

«Τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας δεν παραγράφονται. Είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε μεγάλο αγώνα για να δικαιωθούμε. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια συγκρατημένη αισιοδοξία για την έκβαση της υπόθεσης. Θα είναι επίσης ένα προηγούμενο για όλο τον κόσμο που διεκδικεί» κατέληξε ο κ. Σταθάς.

offer

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ