Με τη μέθοδο της κλωνοποίησης οι επιστήμονες ανοίγουν τον δρόμο για τη λύση του προβλήματος της φαλάκρας

Μαλλιά σε ανθρώπους με αλωπεκία αλλά και με βλάβες από εγκαύματα υπόσχεται νέα μέθοδος, που χαιρετίζεται από την επιστημονική κοινότητα ως σημαντικό βήμα στη μάχη κατά της φαλάκρας! Τα αποτελέσματα της σχετικής έρευνας υπόσχονται την… παράκαμψη της 40χρονης αδιέξοδης προσπάθειας των επιστημόνων να καταφέρουν την αναγέννηση ζωτικών δομών του δέρματος που προκαλούν την ανάπτυξη των μαλλιών.


Αγγλοαμερικανοί ερευνητές καλλιέργησαν στο εργαστήριο κύτταρα από εφτά δωρητές, τα οποία στη συνέχεια εμφυτεύτηκαν στην πλάτη ποντικών και μέσα σε λίγες μέρες τα μοσχεύματα άρχισαν να παράγουν νέες τρίχες στις πέντε από τις εφτά δοκιμές που έγιναν. Από τους γενετικούς ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν διαπιστώθηκε ότι τα νέα τριχοθυλάκια ήταν ανθρώπινα και γενετικά παρόμοια με εκείνα των αρχικών δωρητών.


«Αυτή η προσέγγιση έχει τη δυνατότητα να αλλάξει την ιατρική θεραπεία της απώλειας μαλλιών. Τα υπάρχοντα φάρμακα κατά της φαλάκρας τείνουν να επιβραδύνουν την απώλεια των θυλάκων της τρίχας ή διεγείρουν την ανάπτυξη των τριχών που έχουν μείνει στο κεφάλι, αλλά δεν δημιουργούν νέους θύλακες. Αυτό δεν το καταφέρνουν ούτε οι συμβατικές μέθοδοι μεταμόσχευσης μαλλιών, που αλλάζουν θέση σε τμήματα του τριχωτού της κεφαλής. Η μέθοδός μας, αντίθετα, έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει την ανάπτυξη νέων θυλάκων, χρησιμοποιώντας τα κύτταρα του ίδιου του ασθενούς» εξηγεί σχετικά η καθηγήτρια Αντζελα Κριστιάνο του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, μια εκ των βασικών ερευνητών.


Περίπου εννέα στις δέκα γυναίκες με σοβαρή απώλεια μαλλιών δεν μπορούν να υποβληθούν σε συμβατικές μεταμοσχεύσεις μαλλιών επειδή δεν διαθέτουν τους απαραίτητους θύλακες τρίχας σε άλλα μέρη του σώματός τους. Η νέα μέθοδος μπορεί να παράγει μεγάλο αριθμό από νέους θύλακες τρίχας ή να αναζωογονήσει τους υπάρχοντες θύλακες μόνο με μερικές εκατοντάδες τρίχες δωρητών.


ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ