Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Η 25χρονη και η πολυγαμική οικογένεια των… ζόμπι!

Πολυγαμική έγινε η 25χρονη Φελίσιτι Κάντλεκ, καθώς μεγάλωσε την...

Ο αληθινός Φόρεστ Γκαμπ: Έτρεξε από την μια άκρη της Αφρικής στην...

Σαν να ήταν ο Φόρεστ Γκαμπ, άνδρας πήγε τρέχοντας...

Χάρης Σιανίδης: «Θέλω το team της ”Beautiful People PR” Events να την...

Ο Χάρης Σιανίδης είναι ο ιδρυτής και εμπνευστής της...

Προδοσία εκ των έσω για Αντζελίνα Τζολί

Προδομένη από το «αίμα της» φέρεται ότι νιώθει η...

Μειώστε το βάρος σας με… παρέα!

Είτε τρία είτε δέκα κιλά, η απώλεια βάρους μπορεί να είναι μια πολύ δύσκολη μάχη. Νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές στο Baylor College of Medicine δείχνει ότι ένα ομαδικό πρόγραμμα θα βοηθήσει όσους κάνουν δίαιτα να χάσουν περισσότερο βάρος από εκείνους που προσπαθούν να το κάνουν από μόνοι τους.


Για τη μελέτη, η οποία διήρκεσε έξι μήνες, οι υπέρβαροι και οι παχύσαρκοι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: μία ομάδα παρακολούθησης με συνολικά 147 άτομα και μία ομάδα αυτοβοήθειας των 145 ατόμων. Η ομάδα παρακολούθησης έκανε συναντήσεις και ήταν εφοδιασμένη με mobile apps και online εργαλεία, ενώ η ομάδα αυτοβοήθειας δεν ήταν καθόλου εφοδιασμένη.


Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι κατά μέσο όρο τα άτομα της ομάδας που έκανε ομαδική προσπάθεια έχασαν 10,1 κιλά σε έξι μήνες σε σύγκριση με αυτούς που έκαναν προσπάθεια μόνοι τους και έχασαν 1,3 κιλά. Επιπλέον, τα άτομα στην πρώτη ομάδα είχαν οκτώ φορές περισσότερες πιθανότητες να επιτύχουν 5% απώλειας βάρους.


Η μελέτη δείχνει ότι οι συμμετέχοντες στην πρώτη ομάδα που χρησιμοποιούσαν και τα τρία «εργαλεία» έχασαν το περισσότερο βάρος, εννέα κιλά κατά μέσο όρο. Μάλιστα παρουσιάζονταν σε πάνω από το 50% των εβδομαδιαίων συναντήσεων και χρησιμοποιούσαν τις κινητές εφαρμογές ή τα online εργαλεία δύο ή περισσότερες φορές την εβδομάδα.


Οσοι χρησιμοποίησαν δύο από τις διαδρομές πρόσβασης έχασαν κατά μέσο όρο πέντε κιλά, ενώ εκείνοι που χρησιμοποίησαν ένα έχασαν τέσσερα κιλά.


Οι ερευνητές λένε ότι η προσέλευση στις συναντήσεις συνδεόταν στενά με την απώλεια βάρους σε σχέση με τη χρήση των άλλων εργαλείων. Γεγονός που φανερώνει ότι η υποστήριξη από άλλους ανθρώπους είναι το μεγαλύτερο κίνητρο για την απώλεια βάρους.


Οι ερευνητές λένε ότι στην ομαδική συμμετοχή είχαν οκτώ φορές περισσότερες πιθανότητες να πετύχουν 5% απώλεια βάρους σε σχέση με εκείνους που προσπαθούσαν ατομικά. Σύμφωνα με τα κέντρα ελέγχου και πρόληψης νοσημάτων, μια μέτρια απώλεια βάρους 5-7% μπορεί να αποτρέψει την ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2 και τη βελτίωση των καρδιαγγειακών παραγόντων κινδύνου. Σύμφωνα με τα εθνικά ινστιτούτα υγείας, περισσότεροι από δύο στους τέσσερις ενήλικες έχουν χαρακτηριστεί υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.


Ετσι οι ερευνητές υπογραμμίζουν το γεγονός ότι υπάρχει ανάγκη για πρακτικές θεραπείες που να είναι αποτελεσματικές και προσιτές.


ΣΟΦΙΑ ΤΙΚΤΑΜΠΑΝΙΔΗ*


* Διατροφολόγος,
Bsc University of Nottingham, MSc UCL, Msc London Met

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Και η Καίτη Κουτσολιούτσου δήλωσε άγνοια για το σκάνδαλο της εταιρίας, την οποία μιμήθηκε και η Hermès

Δημιουργική… έμπνευση ακόμη και στον οίκο Hermès είχαν προκαλέσει...

Παράταση για τον «Ασχημο»

Με περισσότερες από 120 παραστάσεις από την αρχή της...

ΗΠΑ: Ζευγάρι αδιανόητης διαστροφής

Παντρεμένη νοσοκόμα και ο σύζυγός της, που έχουν δύο...

Αστραψαν τα φλας στη βράβευση επιτυχημένων επιχειρηματιών και δημόσιων προσώπων της Θεσσαλονίκης

Επιτυχημένοι επιχειρηματίες και δημόσια πρόσωπα της Θεσσαλονίκης βραβεύτηκαν στο...

Κατερίνα Λιόλιου: Αυτός είναι ο νέος της σύντροφος

Το «Κατερινάκι του» είναι η αγάπη του! Το τελευταίο...

«Μουρμούρα» για Μπάμπη χωρίς το έτερον ήμισυ

Με τη δημοφιλή κωμική σειρά του τηλεοπτικού κοινού «Μην...