Στη θέση του… Ακη κάθεται ο Μαντέλης

Στο εδώλιο σήμερα ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ για τη Siemens.


Ξεκινά σήμερα ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων η δίκη του πρώην υπουργού Μεταφορών του ΠΑΣΟΚ Τάσου Μαντέλη και των τεσσάρων συγκατηγορουμένων του για την υπόθεση χρηματικού ποσού που έλαβε από τη μητρική Siemens το 1998 και το 2000.


Η δίκη Μαντέλη αρχίζει έναν μήνα μετά την καταδίκη του Ακη Τσοχατζόπουλου σε 20 χρόνια κάθειρξη για το ίδιο αδίκημα. Οι δύο πρώην πρωτοκλασάτοι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ τα τελευταία χρόνια ακολουθούν παράλληλες… δικαστικές πορείες.


Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Τάσος Μαντέλης νομιμοποίησε παράνομα χρήματα που έλαβε από τη γερμανική εταιρία, τα οποία αποτελούσαν «δώρο» για την υπογραφή, το 1997, της σύμβασης του ΟΤΕ για την ψηφιοποίηση των κέντρων του.


Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα (αριθμ. 1828/2013), ο πρώην υπουργός κατηγορείται ότι έλαβε από τα λεγόμενα «μαύρα ταμεία» της γερμανικής εταιρίας συνολικό ποσό 450.000 γερμανικών μάρκων. Τα χρήματα είχαν εμβαστεί σε δύο δόσεις σε λογαριασμό στη Γενεύη, τον οποίο είχε ανοίξει -όπως ο ίδιος παραδέχεται- χρησιμοποιώντας την κωδική ονομασία ROCOS ο συγκατηγορούμενος του κ. Μαντέλη, Γιώργος Τσουγκράνης. Μέρος των χρημάτων διακινήθηκε μέσω λογαριασμού σε ελβετική τράπεζα της κ. Μάρκου, η οποία ωστόσο υποστηρίζει ότι τον εν λόγω λογαριασμό ουσιαστικά χρησιμοποιούσε ο συγκατηγορούμενός της Ηλίας Γεωργίου.


Στο εδώλιο μαζί με τον κ. Μαντέλη, ο οποίος από την αρχή υποστηρίζει ότι «το συγκεκριμένο ποσό ήταν προεκλογική χορηγία, και όχι αντάλλαγμα», παραπέμπονται οι Γεώργιος Τσουγκράνης, επιχειρηματίας και κουμπάρος του κ. Μαντέλη, Αντωνία Μάρκου, εφοριακή υπάλληλος, Ηλίας Γεωργίου, πρώην στέλεχος της ελληνικής Siemens και Αριστείδης Μαντάς, συνεργάτης του βασικού κατηγορουμένου.


Οι κατηγορούμενοι, κατά περίπτωση, αντιμετωπίζουν την κατηγορία της ενεργητικής δωροδοκίας κατά μόνας και από κοινού, άπαξ και κατ’ εξακολούθηση σε βάρος του Δημοσίου και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.


Η υπόθεση του πρώην υπουργού διαχωρίστηκε από τη μεγάλη δικογραφία για τη σύμβαση 8002 του ΟΤΕ λόγω κινδύνου παραγραφής, έπειτα από σχετικό αίτημα των εφετών ειδικών ανακριτών που χειρίζονται συνολικά την υπόθεση των αποκαλούμενων «μαύρων ταμείων» της Siemens.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τίτλοι τέλους για γνωστό τηλεοπτικό δίδυμο της πρωινής ζώνης

Αλλαγές φαίνεται πως έρχονται στην πρωινή ζώνη του Σαββατοκύριακου...

Έλληνας ηθοποιός νυχτοπερπάτησε με την εντυπωσιακή του κόρη

Ο γνωστός ηθοποιός γιόρταζε και βγήκε με την οικογένειά του να το γιορτάσει. Ο

Διάσημη πρωταγωνίστρια αποκάλυψε ότι δίνει μάχη με τον καρκίνο

Πασίγνωστη ηθοποιός μίλησε ανοιχτά για τη διάγνωση με καρκίνο...

Η μικρούλα της φωτογραφίας είναι γνωστή ηθοποιός της χώρας μας!

Το κοριτσάκι της φωτογραφίας που πόζαρε σε καλοκαιρινές διακοπές στην αγκαλιά του μπαμπά του δεν είναι άλλο από την

Το συγκινητικό μήνυμα της Χριστίνας Κουλουμπή για τον Κομπόγιωργα: «Πάντα ζωντανός μέσα μου»

Ο Αλέξανδρος Κομπόγιωργας έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 48 ετών πριν από τρία χρόνια μετά από μάχη που έδωσε με τον καρκίνο.

Κωνσταντάρας: «Η εικόνα της Έλενας Παπαρίζου στο νοσοκομείο ήταν κακή» – Τι ισχυρίζεται

Στην εκπομπή «Ραντεβού το ΣΚ» επανήλθε ο Λάμπρος Κωνσταντάρας,...

Η αποκάλυψη Λιάγκα για τον Τσαγκαράκη και το ρολόι που δεν πούλησε

Στην υπόθεση του Γιώργου Τσαγκαράκη, που συνελήφθη πριν από λίγες ημέρες και συνεχίζει να απασχολεί έντονα την επικαιρότητα με διαρκείς αποκαλύψεις, αναφέρθηκε το πρωί της Δευτέρας ο Γιώργος Λιάγκας μέσα από το «Πρωινό».

Αυτός είναι ο γνωστός τραγουδιστής που δολοφονήθηκε στην Καρδίτσα

Σε κατάσταση σοκ βρίσκεται η Καρδίτσα μετά τον θάνατο...