Χασίς και στα παιδιά του δημοτικού

Η έλλειψη ζήτησης στη διακίνηση «σκληρών» τους κάνει να διευρύνουν το πελατολόγιό τους παρασύροντας μαθητές σε αγορά «φούντας».

Στην Ελλάδα της κρίσης, ακόμη και οι έμποροι ναρκωτικών έχουν διαμορφώσει το… μάνατζμεντ της διακίνησης των «προϊόντων» τους διευρύνοντας το πελατολόγιό τους σε ηλικίες που αγγίζουν ανήλικα παιδιά!

Για να «ρεφάρουν» τις απώλειες στα εισοδήματά τους από την έλλειψη ζήτησης στη διακίνηση «σκληρών» -και πιο ακριβών- ναρκωτικών, έχουν βαλθεί να παρασύρουν «άγουρους» μαθητές γυμνασίων στη χρήση του φθηνότερου χασίς!

Πλέον όλο και περισσότερα σχολιαρόπαιδα ξοδεύουν το χαρτζιλίκι, το οποίο παίρνουν από το σπίτι τους, με το να προμηθεύονται «φούντα» – και μάλιστα τις περισσότερες φορές με προέλευση από την Αλβανία! Η αποκάλυψη αυτή προκύπτει από ελέγχους που πραγματοποίησε η Δίωξη Ναρκωτικών σε μαθητές ενός γυμνασίου στα βόρεια προάστια, οι οποίοι επρόκειτο να αναχωρήσουν για διήμερη εκπαιδευτική εκδρομή.

Σε συνεννόηση με τον γυμνασιάρχη και με τους καθηγητές, οι αστυνομικοί της Δίωξης μπήκαν στο πούλμαν που θα μετέφερε τα παιδιά στον προορισμό τους προκειμένου να κάνουν έρευνα. Αμέσως ο διάδρομος του οχήματος γέμισε… τσιγαριλίκια, τα οποία πετούσαν έντρομοι οι μαθητές, ώστε να μη βρεθούν στην κατοχή τους! Μάλιστα, όταν ο ειδικά εκπαιδευμένος σκύλος της Δίωξης αντέδρασε μυρίζοντας τις αποσκευές των μαθητών, στην έρευνα που ακολούθησε βρέθηκαν στους σάκους και στις βαλίτσες μέχρι και χάπια ecstasy! Φυσικά, οι αστυνομικοί της Δίωξης δεν συνέλαβαν κάποιο μαθητή, αλλά φρόντισαν μαζί με τους καθηγητές να ενημερώσουν τους γονείς τους, ώστε όλοι μαζί και σε συνεργασία να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο.

«Η λύση δεν είναι να κλείσεις στη φυλακή έναν ανήλικο, αλλά να του δείξεις έναν άλλο δρόμο για τη ζωή του, κερδίζοντας έτσι έναν σωστό άνθρωπο για την κοινωνία» εξηγεί στην «Espresso» έμπειρος αστυνομικός. Ηδη η Δίωξη Ναρκωτικών λαμβάνει τα μέτρα της κάνοντας στοχευμένες περιπολίες και ελέγχους έξω από λύκεια και γυμνάσια όπου έχει εντοπιστεί διακίνηση των παράνομων ουσιών και καθημερινά συλλαμβάνει αρκετά «βαποράκια».

Πέφτει το όριο ηλικίας των χρηστών

Ηδη το όριο ηλικίας των χρηστών κάνναβης στην Ελλάδα έχει πέσει στα 15 χρόνια με τάση προς τα κάτω, καθώς όλο και περισσότεροι μαθητές Γυμνασίου παρασύρονται στη δίνη των ναρκωτικών.

Μάλιστα έχουν καταγραφεί περιπτώσεις με χρήστες από την τελευταία τάξη του Δημοτικού! Ευτυχώς είναι σπάνιες, πλην όμως είναι υπαρκτές. Η ηλικία των 15 ετών είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη, ιδίως στα αγόρια που προσπαθούν με κάθε τρόπο να αποδείξουν ότι «μεγάλωσαν» και συχνά φτάνουν να κάνουν κάτι παράνομο ώστε να νιώσουν ότι ξεχωρίζουν.

Κατά συνέπεια είναι πολύ εύκολο να παρασυρθεί ένα παιδί αυτής της ηλικίας στη χρήση του χασίς, που μπορεί να έχει σχετικά ήπιες συνέπειες, αλλά αποτελεί τον προθάλαμο για τη χρήση πιο «σκληρών» ναρκωτικών, όπως είναι η κοκαΐνη και η ηρωίνη.

Το μάνατζμεντ των εμπόρων…

Οι διακινητές των ναρκωτικών έχουν προσαρμοστεί πλήρως στις συνθήκες οικονομικής κρίσης που βιώνει η χώρα μας κι έτσι συμβαδίζουν με τα νέα οικονομικά μοντέλα, ρίχνοντας στην αγορά φθηνά ναρκωτικά, όπως είναι το χασίς. Στην ΕΛ.ΑΣ. έχουν αντιληφθεί ότι έχουν βάλει στο στόχαστρό τους τις πιο μικρές ηλικίες και τα σχολεία, απλώνοντας τα δίχτυα τους ακόμη και στα δημοτικά!

Για τον λόγο αυτό έχουν αυξηθεί -ιδιαίτερα τα τελευταία δύο χρόνια- οι ποσότητες κάνναβης που κατάσχονται από τα χέρια των εμπόρων που συλλαμβάνονται από τη Δίωξη. Ποσότητες που πολλές φορές ξεπερνούν και τα εκατό κιλά και στις περισσότερες περιπτώσεις προέρχονται από την Αλβανία που έχει εξελιχθεί στον κατ’ εξοχήν προμηθευτή κάνναβης των χωρών της γηραιάς ηπείρου.

ΘΕΟΔΟΣΗΣ Π.ΠΑΝΟΥ


13χρονοι καταφεύγουν σε κέντρα απεξάρτησης!

Η συστηματική χρήση χασίς από αμούστακα παιδιά προκαλεί ανησυχία

Ανήλικα παιδιά, ηλικίας μόλις 13 και 14 ετών, που θα έπρεπε να παίζουν στις αλάνες με τους φίλους τους, να διαβάζουν τα μαθήματά τους και να χαίρονται την κάθε στιγμή, καταφεύγουν στα κέντρα απεξάρτησης της χώρας προκειμένου να σωθούν από τη συστηματική χρήση χασίς!

Οπως ανέφερε στην «Espresso» ο Ηλίας Γκότσης, συνεργάτης του ΟΚΑΝΑ και υπεύθυνος της μονάδας ΑΤΡΑΠΟΣ, τα τελευταία περίπου δύο χρόνια ολοένα και περισσότεροι νέοι ζητούν βοήθεια για να απεξαρτηθούν από την κατά τα άλλα «αθώα και ακίνδυνη» κάνναβη.

«Οι αιτήσεις που δεχόμαστε για ένταξη στο πρόγραμμα έχουν τετραπλασιαστεί τον τελευταίο περίπου χρόνο. Ολοένα και περισσότερα νεαρά κυρίως άτομα θέλουν να γλιτώσουν από τον εφιάλτη της χρήσης χασίς» τόνισε και πρόσθεσε:

«Η μονάδα ΑΤΡΑΠΟΣ απευθύνεται σε νέους και εφήβους, ηλικίας μέχρι και 24 ετών. Αυτή τη στιγμή σε εμάς υπάρχουν 25 άτομα, ηλικίας από 14 έως και 24 ετών. Ακόμη και σε άτομα που βρίσκονται στα αρχικά στάδια προσπαθούμε να έχουμε έγκαιρη παρέμβαση. Είναι πολύ σημαντικό».

Οπως εξήγησε ο ίδιος, «το πρόβλημα έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις και προκαλεί προβληματισμό και ανησυχία. Οι νέοι που ξεκινούν έστω και περιστασιακά τη χρήση χασίς θα πρέπει να γνωρίζουν ότι στο τέλος θα καταλήξουν σε θεραπευτικά προγράμματα».

Σύμφωνα με την τελευταία ετήσια έκθεση του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου, η κάνναβη αποτελεί μια ανθεκτική και διαφοροποιημένη αγορά, η οποία εξακολουθεί να δημιουργεί ανησυχίες για επικίνδυνη χρήση, με παρήγορο στοιχείο την αυξημένη ζήτηση χρηστών κάνναβης για θεραπεία. Τα στοιχεία όμως που αφορούν τη χώρα μας προκαλούν σοκ και ανατριχίλα. Αμούστακα παιδιά, όχι μόνο ξεκινούν τη χρήση χασίς από την τρυφερή ηλικία των 13 ετών, αλλά καταλήγουν να περνούν το κατώφλι των κέντρων απεξάρτησης ζητώντας βοήθεια…

{{-PCOUNT-}}23{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ