Κυριακή, 3 Δεκεμβρίου, 2023

Τηλεταινία του BBC αποκαλύπτει πώς το μπλε χάπι εκτοξεύτηκε μέσα από ανθρακωρυχεία...

Τη «γέννηση» του Viagra θα παρακολουθήσουν ζωντανά οι τηλεθεατές...

Ο Τάσος Γιαννόπουλος αποκαλύπτει μια ξεχωριστή έκφραση θαυμασμού που είχε δεχθεί

Ο Τάσος Γιαννόπουλος, παραβρέθηκε καλεσμένος στο πλατό της εκπομπής...

Η αποκάλυψη του Σπύρου Παπαδόπουλου για τον Εκατομμυριούχο

Ο Σπύρος Παπαδόπουλος, παραχώρησε μια συνέντευξη στο περιοδικό Gala....

Η Άννα Φλωρινιώτη για τον αδερφό της, Νίκο: «Δεν ξέρουμε πόσο θα...

Η Άννα Φλωρινιώτη, παραχώρησε μια συνέντευξη στην εκπομπή «Πρωινό...

Το τέλος της εποχής των αντιβιοτικών (;)

Στην Ευρωπαϊκή Eνωση μόνο κάθε χρόνο περίπου 25.000 ασθενείς καταλήγουν από λοιμώξεις που οφείλονται σε μικρόβια με αντοχή στα αντιβιοτικά.

Aπό τον Αθανάσιο Τσακρή καθηγητή Μικροβιολογίας, Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών

Τα τελευταία χρόνια, αν και λόγω της αυξανόμενης μικροβιακής αντοχής, μειώνεται η αποτελεσματικότητα των αντιβιοτικών στις μικροβιακές λοιμώξεις, περιορισμένος είναι ο αριθμός των νέων αντιβιοτικών που ήδη κυκλοφορούν ή θα κυκλοφορήσουν τα αμέσως επόμενα χρόνια. Αυτό έχει αποτέλεσμα η θεραπεία των λοιμώξεων να στηρίζεται κυρίως στα ήδη διαθέσιμα, «παλιά» αντιβιοτικά. Το φαινόμενο αυτό είναι πιο έντονο για μια σημαντική κατηγορία παθογόνων μικροβίων, των Gram-αρνητικών, για τα οποία δεν αναμένεται να αναπτυχθούν νέα αντιβιοτικά προτού να περάσει μία δεκαετία. Κάποια μάλιστα από αυτά, με κυριότερα τα στελέχη κλεμπσιέλλας, ακινετοβακτηρίου και ψευδομονάδας, μπορεί να εμφανίσουν αντοχή σε όλες τις διαθέσιμες κατηγορίες αντιβιοτικών και γι’ αυτό χαρακτηρίζονται ως «παν-ανθεκτικά».

Το φαινόμενο αυτό οδήγησε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) να προειδοποιήσει πως ο κόσμος οδεύει προς μια «μετα-αντιβιοτική εποχή», δηλαδή μια εποχή στην οποία τα αντιβιοτικά δεν θα έχουν θέση στη θεραπεία των λοιμώξεων. Τέτοια μικρόβια παρατηρούνται ολοένα συχνότερα σε παγκόσμιο επίπεδο και προσβάλλουν κυρίως βαριά πάσχοντες ασθενείς, προκαλώντας σοβαρά θεραπευτικά προβλήματα και αυξημένα ποσοστά θνησιμότητας. Στην Ευρωπαϊκή Ενωση μόνο κάθε χρόνο περίπου 25.000 ασθενείς καταλήγουν από λοιμώξεις που οφείλονται σε μικρόβια με αντοχή στα αντιβιοτικά. Η επιταχυνόμενη κατά τα τελευταία χρόνια εξάπλωση των πολυανθεκτικών μικροβίων οφείλεται σε διαφόρους λόγους, που έχουν να κάνουν τόσο με το νοσοκομειακό περιβάλλον όσο και με την κοινότητα. Η «συνεισφορά» των νοσοκομείων στην αντοχή συνίσταται τόσο στην υπερβολική/εμπειρική χρήση αντιβιοτικών όσο και στις πλημμελείς συνθήκες υγιεινής, που ευνοούν τη μεταφορά ανθεκτικών μικροβίων από έναν ασθενή σε άλλο. Η νοσοκομειακή αντοχή είναι βέβαια ώς ένα σημείο αναπόφευκτη ως συνέπεια των δυνατοτήτων της σύγχρονης ιατρικής που επιτρέπουν την παράταση της επιβίωσης ασθενών με βαριά νοσήματα, αλλά παράλληλα οδηγούν σε χορηγήσεις αντιβιοτικών για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Οι εξωνοσοκομειακοί λόγοι της αύξησης των ανθεκτικών μικροβίων σχετίζονται επίσης με την άσκοπη πολλές φορές και υπερβολική χρήση των αντιβιοτικών. Σημαντικό ρόλο παίζει επίσης η αυξανόμενη μετακίνηση των ανθρώπων σε μακρινούς προορισμούς, για λόγους τουριστικούς, επαγγελματικούς, μεταναστευτικούς ή και ιατρικούς, που οδηγεί σε μεταφορά των ανθεκτικών μικροβίων σε περιοχές στις οποίες δεν υπήρχαν προηγούμενα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η μεταφορά πολυανθεκτικών στελεχών κλεμπσιέλλας από τις ΗΠΑ στο Ισραήλ και στη συνέχεια στην Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ο περιορισμός της εξάπλωσης αυτών των πολυανθεκτικών μικροβίων είναι μια παγκόσμια προτεραιότητα και απαιτεί αποφασιστικές δράσεις σε όλα τα επίπεδα των συστημάτων υγείας. Τέτοιες παρεμβάσεις, που έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικές σε διεθνές επίπεδο, συνιστούν η συνεργασία των φορέων που συμμετέχουν στην ορθή χρήση των αντιβιοτικών, η εφαρμογή μέτρων περιορισμού των λοιμώξεων, η έγκαιρη ανίχνευση των ανθεκτικών μικροβίων και η δημιουργία δικτύων ενεργητικής παρακολούθησης.

Η Ελλάδα δυστυχώς περιλαμβάνεται στις ευρωπαϊκές χώρες με υψηλά ποσοστά πολυανθεκτικών Gram-αρνητικών μικροβίων. Προς την κατεύθυνση αυτή τα τελευταία χρόνια έχουν εφαρμοστεί σε εθνικό επίπεδο προγράμματα επιτήρησης, καταγραφής και έγκαιρης λήψης μέτρων για την αποφυγή διασποράς των ανθεκτικών μικροβίων. Σημαντική συμβολή προς την κατεύθυνση αυτή έχει η έγκαιρη ανίχνευσή τους από τα κλινικά εργαστήρια της χώρας μας, που ανέπτυξαν και ήδη εφάρμοσαν αξιόπιστες μεθόδους έγκαιρης ανίχνευσης τόσο των ασθενών με λοίμωξη όσο και των «σιωπηλών» φορέων.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«Παγιδευμένοι»: Αυτό είναι το νέο πρόσωπο που εισβάλλει στη σειρά και φέρνει αναταραχές

Ένα νέο πρόσωπο εισβάλλει στη σειρά «Παγιδευμένοι» και φέρνει...

Ματσούκα – Κόκκαλης: Νέες φωτογραφίες από το γάμο τους

Κόντρα στις πληροφορίες που ήθελαν τον γάμο τους να...

Εξιτήριο από το μαιευτήριο για τη σύζυγο και το γιο γνωστού κυρίου της σόουμπιζ!

Εξιτήριο πήρε από το μαιευτήριο η σύζυγος και ο...

«Ο Ηλίας Ψινάκης έκανε την ανάγκη του μπροστά σε όλους στα διαλείμματα της εκπομπής…»

Μία αποκάλυψη έκανε ο Ανδρέας Μικρούτσικος κατά τη διάρκεια...

Χώρισαν ένα μήνα μετά τον ερχομό της κόρης τους λόγω απιστίας

Ένα μήνα μετά τον ερχομό του παιδιού του γνωστό ζευγάρι της σόουμπιζ χώρισε. Η είδηση του χωρισμού «έσκασε» σαν «βόμβα» καθώς κανείς δεν περίμενε το ζευγάρι που έδειχνε ερωτευμένο και ευτυχισμένο με το μωράκι του θα τραβούσε χωριστούς δρόμου

Παντρεύεται ο Φίλιππος Πλιάτσικας – Η αναγγελία του γάμου του

Ο Φίλιππος Πλιάτσικας θα ντυθεί γαμπρός δεύτερη φορά στα...