Η τρόικα, που επιμένει να σπάσει το άβατο της πρώτης κατοικίας, οδηγεί σε αδιέξοδο.
Ενώ έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την ψήφιση του Προϋπολογισμού (το Σάββατο τα μεσάνυχτα), η τρόικα -με αφορμή κυρίως το θέμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας- βάζει το πιστόλι στον κρόταφο της κυβέρνησης.
Οι εκπρόσωποι των δανειστών, που δεν επέστρεψαν σήμερα στην Αθήνα όπως ήταν το αρχικό σχέδιο, επιμένουν να θέλουν μετά το σπάσιμο του άβατου των απολύσεων στο Δημόσιο να σπάσουν και εκείνο της πρώτης κατοικίας προκειμένου να δώσουν ως αντάλλαγμα τις δόσεις των περίπου 6 δισ. που θα έπρεπε να έχει πάρει η χώρα μας.
Το χρονοδιάγραμμα των διαπραγματεύσεων έχει πέσει έξω, το ορόσημο του Eurogroup της 9ης Δεκεμβρίου χάθηκε κι έχει απομείνει πλέον εκείνο του τέλους του χρόνου, μια και από την 1η Ιανουαρίου η χώρα μας αναλαμβάνει την προεδρία της Ε.Ε. Ο πρωθυπουργός θέλει να έχει υπάρξει συμφωνία πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις 19 Δεκεμβρίου.
Στο πλαίσιο αυτό έγιναν απανωτές συσκέψεις στο Μαξίμου το Σάββατο, ώστε να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες και να επισφραγιστεί η συμφωνία από έκτακτο Eurogroup στις 15-16 Δεκεμβρίου. Σκιαγραφώντας τις εκκρεμότητες, στενός συνεργάτης του κ. Σαμαρά τόνιζε:
«Υπάρχει διαφωνία στο θέμα των πλειστηριασμών, στις ομαδικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα και στο θέμα της αμυντικής βιομηχανίας. Αντίθετα είμαστε εγγύτερα στο δημοσιονομικό, αλλά συνεχίζεται η διαπραγμάτευση. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να προχωρήσουμε, αλλά σε κάθε περίπτωση χωρίς τις υπερβολές της τρόικας».
Το μεγαλύτερο αγκάθι είναι το θέμα των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία, θέμα στο οποίο η τρόικα ζητεί στην ουσία πλήρη απελευθέρωση. Η κυβέρνηση από τη μεριά της δηλώνει ότι δεν μπορεί να το δεχτεί, γιατί κάτι τέτοιο -εκτός των άλλων- θα οδηγήσει την κυβέρνηση σε πτώση και αναζητείται μια συμβιβαστική λύση (επικεντρωμένη στους «μπαταχτσήδες» δανειζόμενους) προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο.

