Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Τζορτζ Κρίστι: Ο ομογενής ήταν για δεκαετίες αρχηγός λέσχης των Hells Angels

Ομογενής στις ΗΠΑ που επί 40 χρόνια υπήρξε αρχηγός...

«Εκαψαν» την Πισπιρίγκου με τις καταθέσεις τους οι τρεις νοσηλεύτριες του νοσοκομείου...

«Φωτιά» για τη Ρούλα Πισπιρίγκου ήταν οι καταθέσεις που...

Αλμπέρτο Εσκενάζη: Ζεν πρεμιέ στο πλευρό του Κόκκαλη!

Ο 72χρονος ηθοποιός Αλμπέρτο Εσκενάζη είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής με...

Ο κλόουν Μπόζο επιστρέφει

Ο μεγάλος κωμικός ηθοποιός Μανώλης Δεστούνης ανεβαίνει πάλι στο σανίδι με την επιθεώρηση «Καμπαρέ… Ελλάς».


Είναι από τους μεγαλύτερους κωμικούς εν ζωή και μετά τη σοβαρή περιπέτεια της υγείας του, ο Μανώλης Δεστούνης επιστρέφει στο θεατρικό σανίδι με ένα επίκαιρο έργο.


Ο δημοφιλής ηθοποιός και η Τούλα Μπούτου υπογράφουν το «Καμπαρέ… Ελλάς», το οποίο ανεβαίνει στο Studio Κυψέλης, θυμίζοντας στους λάτρεις του θεάτρου τι σημαίνει επιθεώρηση.


H «Espresso της Κυριακής» τον συνάντησε πρoτού μπει για μάθημα στον Πειραϊκό Σύνδεσμο, όπου έχει αναλάβει χρέη διευθυντή της σχολής και μας μίλησε για όλα. «Με αυτήν την παράσταση επιστρέφω στο σανίδι. Είμαι πολύ καλά τώρα, δόξα τω Θεώ» λέει ο Μανώλης Δεστούνης, ο οποίος κοιτάζει ξανά το μέλλον με αισιοδοξία και αφήνει στο παρελθόν το σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετώπισε.


«Θεωρώ ότι το “Καμπαρέ… Ελλάς” είναι από τις καλύτερες δουλειές μου, γιατί χαρίζει γέλιο, το οποίο έχει τόση ανάγκη ο κόσμος. Αλλωστε είναι και το στοιχείο μου η επιθεώρηση. Την υπηρετώ 40 χρόνια, ενώ τα υπόλοιπα 10 έχω παίξει όλα τα είδη και με όλους τους μεγάλους ηθοποιούς, όπως ο Μίμης Φωτόπουλος, η Αννα Καλουτά, ο Αλέκος Λειβαδίτης, η Ρένα Ντορ και άλλα μεγαθήρια της υποκριτικής» λέει ο πρωταγωνιστής της παράστασης, που είναι πιο επίκαιρη από ποτέ.


«Είμαι πολύ χαρούμενος γιατί είναι επίκαιρη η σάτιρα που κάνουμε, αφήνει αιχμές στο κατεστημένο που μας βασανίζει, με όλα αυτά τα μέτρα λιτότητας και τις περικοπές. Το έργο ανεβαίνει για πρώτη φορά, με νέα κείμενα που όμως “πατούν” στα παλιά πρότυπα της καλής επιθεώρησης».


Ο Μίμης Φωτόπουλος ήταν ο άνθρωπος που τον ανέβασε στη θεατρική σκηνή ενώ σπούδαζε ακόμη στη σχολή Θεοδοσιάδη, γι’ αυτό και ο Μανώλης Δεστούνης αφιερώνει σε εκείνον το «Καμπαρέ… Ελλάς».


«Την παράσταση την αφιερώνω στον μεγάλο δάσκαλο Μίμη Φωτόπουλο, στον οποίο οφείλω πολλά, είναι ο πνευματικός μου πατέρας. Αυτός ήταν που με ανέδειξε, όπως και οι Αννα Καλουτά, Μίμης Τραϊφόρος, Νίκος Σταυρίδης και Ντίνος Ηλιόπουλος». Κάνοντας μια αναδρομή στο παρελθόν, ο ηθοποιός δεν διστάζει να πει: «Το μεγάλο μου παράπονο είναι πως, αν και βρίσκομαι 50 χρόνια στη σκηνή, δεν έπαιξα ποτέ στην Επίδαυρο και στο Εθνικό, ενώ έχω εμφανιστεί σε όλα τα αρχαία θέατρα του κόσμου».


Διευθυντής του ιστορικού Πειραϊκού Συνδέσμου, ο Μανώλης Δεστούνης έχει να πει πολλά για τη σχολή που γαλούχησε μεγάλα κεφάλαια του θεάτρου. «Από τη σχολή έχουν περάσει μεγάλα ονόματα του ελληνικού θεάτρου, όπως ο Αιμίλιος Βεάκης, η Κατίνα Παξινού, η Σαπφώ Νοταρά, η Κάρμεν Ρουγγέρη και πολλοί άλλοι, οι οποίοι ξεκίνησαν ως μαθητές και μετά έγιναν δάσκαλοι.


Φέτος στη σχολή μεταξύ άλλων διδάσκουν οι Τέλης Ζώτος, Ροζίτα Σώκου, Γιώργος Λιβανός, Σάκης Τσιλίκης, Σίμων Πάτροκλος, Δημήτρης Παπακωνσταντίνου. Αξίζει να σημειώσουμε πως είναι η μόνη θεατρική σχολή που διδάσκει… καράτε, γιατί είναι κάτι που χρειαζόμαστε όχι μόνο στην υποκριτική, αλλά και στην καθημερινότητά μας πλέον. Ακόμη, προκειμένου να μπορέσουμε να κρατήσουμε ζωντανή τη σχολή, έχουμε φροντίσει να έχουμε τα χαμηλότερα δίδακτρα, με στόχο να την προτιμήσουν όσοι θέλουν να ασχοληθούν με την υποκριτική και όχι μόνο».


Επιστρέφοντας σε έναν ρόλο από τα παλιά, ο μεγάλος ηθοποιός θα συναντηθεί καλλιτεχνικά σε μία εβδομάδα με τον αγαπημένο του γιο, ο οποίος, αν και έφηβος, είναι εξαιρετικός καραγκιοζοπαίκτης. «Το μεγαλύτερο κατόρθωμα στη ζωή μου είναι ο γιος μου, ο Σωτήρης, ο οποίος, αν και είναι μόλις 15 χρόνων, παίζει θέατρο σκιών. Είχε μαθητεύσει δίπλα στον Ευγένιο Σπαθάρη και στις 15 Δεκεμβρίου θα δώσει μια παράσταση για τα παιδιά στον Πειραϊκό Σύνδεσμο. Εγώ θα κάνω τον κλόουν Μπόζο, τον οποίο ενσάρκωνα και παλιά».


Ετοιμάζοντας την αυτοβιογραφία του


Ο Μανώλης Δεστούνης έχει σπουδάσει στην British Drama School του Λονδίνου. Πρωτοεμφανίστηκε το 1964 με τον θίασο Αρμα Θεάτρου, τα πρώτα βήματά του στον κινηματογράφο τα έκανε το 1966 με την ταινία «Ενα καράβι Παπαδόπουλοι», ενώ έφτασε να παίζει δίπλα στον Ντόναλντ Σάδερλαντ και τον Ορσον Ουέλς.


Αν και είχε την ευκαιρία να διαγράψει λαμπρή παρέα και στο εξωτερικό, εκμεταλλευόμενος τις γνωριμίες και τις φιλίες που είχε κάνει, ο Μανώλης Δεστούνης δεν το έκανε. «Εχω συμμετάσχει σε δύο αγγλικές ταινίες, μία από αυτές ήταν με τη Universal, το “Oedipus the King” («Οιδίπους Τύραννος»), του Φίλιπ Σάβιλ. Πρωταγωνιστούσαν οι Κρίστοφερ Πλάμερ, Ορσον Ουέλς, Λίλι Πάλμερ και Ντόναλντ Σάδερλαντ. Με τον τελευταίο μάλιστα κάναμε κολλητή παρέα, αλλά ποτέ δεν εκμεταλλεύτηκα αυτή τη γνωριμία για διεθνή καριέρα».


Ολα αυτά και πολλά ακόμη που δεν είναι γνωστά θα εμπεριέχονται στην αυτοβιογραφία του, που έχει τίτλο «Το οδοιπορικό ενός κωμωδού», το οποίο προλογίζει η Τούλα Μπούτου, στην οποία οφείλω πολλά, γιατί ανέδειξε μια άλλη πλευρά της γκάμας μου, από την κωμωδία στο δράμα. Βρίσκομαι στα τελευταία κεφάλαια και ελπίζω ότι θα εκδοθεί στις αρχές του 2014. Μέσα εκεί αναφέρω τις εμπειρίες μου δίπλα στους μεγάλους ηθοποιούς που με αγκάλιασαν με την αύρα και το ταλέντο τους».


ΤΕΡΙΑΝΝΑ ΠΑΠΠΑ – Φωτ.: ΧΡΗΣΤΟΣ ΖΗΝΑΣ

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. ο μάνατζερ του τράπερ Trannos για όσα έγιναν στου Ρέντη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις από την αστυνομική επιχείρηση «μαμούθ»...

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Δύσκολες ώρες για τη Βίκυ Καγιά: Πέθανε ο πατέρας της

Δύσκολες ώρες για τη Βίκυ Καγιά, όπως ανακοίνωσε η...

Η Πωλίνα Σανταλοβάκη έδωσε σημεία ζωής

Ενώ είναι μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας η...