Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Αφυπνίστηκαν οι ελπίδες για τον Δημήτρη Κόκοτα

Σημάδια αισιοδοξίας στην προσπάθεια αφύπνισης του Δημήτρη Κόκοτα. Θετικές...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...

Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για την Τετάρτη 24 Απριλίου

ΚΡΙΟΣ: Δώστε στο ταίρι σας την ασφάλεια, την προστασία...

Πάτωσε το νέο άλμπουμ της Jlo! Δεν… τσουλάει η περιοδεία της

Αν μας λέγανε ότι οι συναυλίες της δεν πουλάνε...

Prison break για… όσκαρ!

❱❱ Απίθανες ιδέες και κινηματογραφικοί αυτοσχεδιασμοί οδήγησαν έστω και προσωρινά στην ελευθερία κρατουμένους του ΚορυδαλλούΑπό την
Ντέμη Ντάβαρη

Κινηματογραφικές αποδράσεις, άλλες προσχεδιασμένες με κάθε δυνατή λεπτομέρεια και άλλες βασισμένες σε αυτοσχεδιασμούς της τελευταίας στιγμής, αποδεικνύουν ότι για αρκετούς κρατουμένους το… πάθος για τη λευτεριά είναι δυνατότερο από όλα τα κελιά. Αυτό άλλωστε αποδείχτηκε από τη μυθιστοριματική, όσο και ριψοκίνδυνη απόδραση των δύο Αλβανών από τον Κορυδαλλό την Πρωτοχρονιά.

Αν για κάποιους αποτελεί ένα πολύ καλό σενάριο της ταινίας «Τελευταία έξοδος: Ρίτα Χέιγουορθ», με τον Τιμ Ρόμπινς να δραπετεύει από τη φυλακή μέσα από τούνελ, στη χώρα μας τις τελευταίες δεκαετίες έχουν καταγραφεί δεκάδες ευρηματικές αποδράσεις. Πολλές από αυτές, μάλιστα, από τη μεγαλύτερη φυλακή της χώρας, γελοιοποιώντας το σωφρονιστικό σύστημα.

Πρώτος διδάξας ήταν ο διάσημος «ληστής με τις γλαδιόλες» Θόδωρος Βενάρδος, ο οποίος κατάφερε λίγους μήνες μετά την προφυλάκισή του για ένοπλη ληστεία να αποδράσει με θεαματικό τρόπο μέσα από το προαύλιο των Φυλακών Κορυδαλλού, τον Απρίλιο του 1974! Ο κρατούμενος, που εκείνη την ώρα έπαιζε ποδόσφαιρο με άλλους φυλακισμένους, όταν η μπάλα έπεσε στο κενό μεταξύ εξωτερικού τοίχου και εσωτερικής περίφραξης, άδραξε την ευκαιρία κι άρχισε να τρέχει! Ανέβηκε τη μάντρα της εσωτερικής περίφραξης και, όταν τον προσπέρασε ο χωροφύλακας- φρουρός, πήδηξε το συρματόπλεγμα και άρχισε να τρέχει προς τη σκοπιά.

f2

Οταν ο χωροφύλακας αντιλήφθηκε τις προθέσεις του, άρχισε να τον καταδιώκει, ο Βενάρδος τον έβγαλε νοκ άουτ, ανέβηκε στη σκοπιά, κρεμάστηκε από το πεζούλι και πήδηξε από τον ύψους πέντε μέτρων εξωτερικό τοίχο, την ώρα που οι συγκρατούμενοί του χειροκροτούσαν φωνάζοντας «Φύγε, Θόδωρε!». Μάλιστα, αφού επιχείρησε χωρίς αποτέλεσμα να κάνει… οτοστόπ (!), τελικά εξαφανίστηκε με το… λεωφορείο!

Ο «θρύλος»

«Μετρ» του είδους, με τις αποδράσεις του να αγγίζουν τα όρια του θρύλου, είναι ο Βασίλης Παλαιοκώστας, στον οποίο δικαιωματικά ανήκει ο τίτλος του πιο ευρηματικού δραπέτη! Κι αυτό, καθώς επιστράτευσε μέχρι και f5ελικόπτερο και μάλιστα όχι μία, αλλά δύο φορές με επιτυχία! Η πρώτη φορά που χρησιμοποίησε… εναέρια μέσα για να αποδράσει ο διαβόητος κακοποιός, το όνομα του οποίου βρίσκεται στη λίστα της Europol με τους πλέον καταζητούμενους Ευρωπαίους κακοποιούς, ήταν το καλοκαίρι του 2006. Λίγο μετά τις 6 το απόγευμα, πρώην πιλότος της Πολεμικής Αεροπορίας απογειώνει το ελικόπτερό του πάνω από την Αθήνα, κατ’ εντολή των πελατών του. Μόνο που, πέντε λεπτά μετά την απογείωση, ένας από τους δύο επιβάτες έβαλε ένα όπλο στον λαιμό του, του είπε ότι είναι ο Νίκος Παλαιοκώστας και πως θέλει να σώσει τον αδελφό του που παραμένει στη φυλακή εδώ και 2.358 ημέρες! Δέκα λεπτά αργότερα το ελικόπτερο βρίσκεται πάνω από τις Φυλακές Κορυδαλλού, επιβραδύνει και προσγειώνεται, σηκώνοντας γύρω του ένα σύννεφο σκόνης. Μέσα σε 35 δευτερόλεπτα, ο Βασίλης Παλαιοκώστας και ο συγκρατούμενός του Αλκέτ Ριτζάι έχουν επιβιβαστεί στο ελικόπτερο που απογειώνεται αμέσως. Μετά από λίγα λεπτά προσγειώνονται σε ένα ήσυχο νεκροταφείο στο Σχιστό και εξαφανίζονται, ελεύθεροι πια. Οι φήμες θέλουν τον Βασίλη Παλαιοκώστα να χαρίζει ένα… κομπολόι στον ταραγμένο πιλότο για να τον βοηθήσει να ηρεμήσει! Ο χρόνος εκτός φυλακής θα εκπνεύσει σύντομα για τους δύο βαρυποινίτες, που θα βρεθούν εκ νέου στις Φυλακές Κορυδαλλού.

Δεύτερη φορά 

Ομως, στις 22 Φεβρουαρίου 2009 οι δύο έγκλειστοι βαρυποινίτες «απελευθερώθηκαν» και πάλι με ελικόπτερο, το οποίο κατέβηκε χαμηλά πάνω από τα κελιά της απομόνωσης του Κορυδαλλού και οι συνεργοί τους έριξαν μια σκάλα, με την οποία κατόρθωσαν να τους τραβήξουν πάνω.

f6

Ο Ριζάι συνελήφθη μετά την απόδραση, δεν έγινε όμως το ίδιο και με τον Βασίλη Παλαιοκώστα, ο οποίος θεωρείται ο υπ’ αριθμόν ένα Ελληνας καταζητούμενος. Συνολικά έχει αποδράσει τέσσερις φορές και μάλιστα είναι επικηρυγμένος με 1.000.000 ευρώ!

Οικογενειακή παράδοση

Οι αποδράσεις αποτελούν οικογενειακή παράδοση για τους αδελφούς Παλαιοκώστα, καθώς, εκτός από τον Βασίλη, στο «σπορ» ειδικεύεται και ο αδελφός του Νίκος! Το 1990 κατάφερε να δραπετεύσει από το μεγαλύτερο σωφρονιστικό κατάστημα της χώρας κατά τη διάρκεια εξέγερσης κρατουμένων!

f8Η πρώτη γυναίκα 

Μπορεί μέχρι πρότινος οι αποδράσεις να ήταν κατά κύριο λόγο ανδρική υπόθεση, όμως το 2012 η κρατούμενη για συμμετοχή στη συμμορία των «Ροζ Πανθήρων» Ολια Κρίκοβιτς κατάφερε να «σπάσει» το… άβατο και να γίνει η πρώτη γυναίκα που δραπέτευσε από τις Φυλακές Κορυδαλλού! Η δίμετρη Σέρβα καλλονή και πρώην μπασκετμπολίστρια κατάφερε να πείσει έναν υπάλληλο των φυλακών να ανοίξει την πόρτα ισχυριζόμενη ότι ήθελε να παραλάβει… χρώματα. Οταν η πόρτα άνοιξε, ο υπάλληλος δέχτηκε επίθεση από τον φίλο της 43χρονης γυναίκας, η οποία διέφυγε μπροστά στα μάτια των φρουρών.

Ντύθηκε γιατρός και εξαφανίστηκε με την ερωμένη του

Σαν… κύριος είχε αναχωρήσει το 2002 από τις Φυλακές Κορυδαλλού και ο 33χρονος επαγγελματίας δολοφόνος Πίτερ Σέντομ.

Με τη βοήθεια της ψυχολόγου των Φυλακών Κορυδαλλού και ερωμένης του Ολγας Ατζαμόγλου, ο Αμερικανός ισοβίτης ντύθηκε γιατρός ξεγελώντας τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους, που αμέλησαν να του ζητήσουν ταυτότητα! Την επίμαχη ημέρα η ψυχολόγος, που φέρεται ότι τον ερωτεύτηκε παράφορα, είχε καλέσει αρκετές φορές τους φύλακες της πύλης ζητώντας να ενημερωθεί για το αν είχε φτάσει στον Κορυδαλλό ένας γιατρός που υποτίθεται ότι περίμενε ως υπεύθυνο για ένα από τα προγράμματα απεξάρτησης που έτρεχαν εκείνη την περίοδο. Περίπου στις 16.30 η ίδια και ο Σέντομ, τον οποίο είχε εφοδιάσει με περούκα, κοστούμι και γυαλιά μυωπίας, πέρασαν από τέσσερις διαφορετικούς ελέγχους μέχρι την έξοδο από το σωφρονιστικό κατάστημα. 

f9

Σε όλους έδειξε μόνο εκείνη ταυτότητα, ενώ ο συνοδός της δεν χρειάστηκε να κάνει το ίδιο, αφού οι φύλακες τους… εμπιστεύτηκαν! Μόνο που κατά τη βραδινή καταμέτρηση των κρατουμένων έλειπε ένας. Ο Πίτερ Σέντομ ήταν πια ελεύθερος. Το ζευγάρι διέφυγε στη Λατινική Αμερική, ενώ λίγο καιρό αργότερα η ψυχολόγος βρέθηκε δολοφονημένη και ο Σέντομ πέθανε από χρήση ναρκωτικών.

offer

{{-PCOUNT-}}23{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Μπηχτές Μαραντίνη για χωρισμό και συνεπιμέλεια

Ο Θοδωρής Μαραντίνης έδωσε συνέντευξη στη «Real Life», μίλησε...

Ανδρέας Ανδρεόπουλος: Ο ηθοποιός άφησε το Σπίτι του Ηθοποιού και στέκεται πάλι όρθιος

Νέα ζωή για τον Τίμο Δράκο της θρυλικής τηλεοπτικής...

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. ο μάνατζερ του τράπερ Trannos για όσα έγιναν στου Ρέντη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις από την αστυνομική επιχείρηση «μαμούθ»...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Η Πωλίνα Σανταλοβάκη έδωσε σημεία ζωής

Ενώ είναι μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας η...

Η Μπόμπα δεν γλίτωσε ούτε αυτή τη φορά τη διαδικτυακή γιούχα

Πρόκειται για χάρισμα και οφείλουμε να τους το αναγνωρίσουμε!...

Ο μάνατζερ του τράπερ Τrannos καταγγέλλει απαγωγή από την ΕΛ.ΑΣ.

Θύμα άγριου ξυλοδαρμού καταγγέλλει ότι έπεσε ο μάνατζερ του...