Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Στα χέρια πιάστηκαν ο ανεξάρτητος βουλευτής Κωνσταντίνος Φλώρος και ο Βασίλης Γραμμένος...

«Της Κορέας» έγινε χθες το μεσημέρι στην ελληνική Βουλή....

«Σασμός»: Χρήστος, Στέλλα εκφράζουν τα συναισθήματά τους

Όσα θα δούμε στο αποψινό επεισόδιο του «Σασμού».Μαθιός, Βασιλική,...

Η Αννα Βίσση δεν «ψήνεται» για το «Voice»

Η Αννα Βίσση είπε «όχι» σε μια θέση στην...

Συμμορίες Ρομά έχουν ρημάξει τους τελευταίους μήνες την ανατολική Θεσσαλονίκη

Σε μάστιγα έχουν εξελιχθεί τους τελευταίους μήνες οι κλοπές,...

«Ανάσταση» τέσσερις ώρες μετά τον θάνατο

❱❱ Επιστήμονες στο Γέιλ επανέφεραν στη ζωή τους εγκεφάλους 32 αποκεφαλισμένων χοίρωνΒγαλμένα από τη νουβέλα «Φρανκενστάιν» της Μέρι Σέλεϊ μοιάζουν τα γουρούνια πειράματος, το οποίο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ειδικών, φέρνει ένα βήμα πιο κοντά την ανάσταση των νεκρών.

Ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Γέιλ στις ΗΠΑ κατάφεραν να «επαναφέρουν» στη ζωή δισεκατομμύρια νεκρά κύτταρα του εγκεφάλου 32 αποκεφαλισμένων γουρουνιών, τέσσερις ολόκληρες ώρες μετά τον θάνατό τους.

Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Nature», η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον καθηγητή Νευροεπιστήμης Νενάντ Σέσταν αρχικά αποκεφάλισε τα 32 γουρούνια. Επέλεξε τα συγκεκριμένα πειραματόζωα, διότι ο οργανισμός των γουρουνιών λειτουργεί με παρόμοιο τρόπο με τον οργανισμό των ανθρώπων, γεγονός που σημαίνει ότι και τα πειράματα σε ανθρώπους είναι πολύ πιθανό να δώσουν τα ίδια αποτελέσματα. Για αυτόν τον λόγο, εξάλλου, πολλά πανεπιστήμια χρησιμοποιούν τους χοίρους ως πειραματόζωα για τις δοκιμές νέων, πειραματικών φαρμάκων. 

Μετά τον αποκεφαλισμό των γουρουνιών, οι ερευνητές του αμερικανικού πανεπιστημίου περίμεναν να περάσουν τέσσερις ώρες, χρονικό διάστημα που, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα επιστημονικά δεδομένα, είναι αρκετό για να προκαλέσει τον θάνατο των κυττάρων του εγκεφάλου.

Νέα πειραματική τεχνική

Στη συνέχεια χρησιμοποίησαν ένα ειδικό υγρό μείγμα, που έχει ιδιότητες ανάλογες με το αίμα, για να αποκαταστήσουν τη λειτουργία πολλών νεκρών κυττάρων στον εγκέφαλο των γουρουνιών, τα οποία μοιάζουν με τον Φρανκενστάιν», που, αν και ήταν φτιαγμένος από κομμάτια σώματος νεκρών, απέκτησε ζωή.

Χάρη στη νέα πειραματική τεχνική, που αποκαλείται «BrainEx», ο αποχωρισμένος από το υπόλοιπο σώμα εγκέφαλος του νεκρού χοίρου κατά κάποιον τρόπο «αναστήθηκε», καθώς αναβίωσαν πολλές βασικές κυτταρικές λειτουργίες, οι οποίες έως τώρα θεωρούνταν ότι σταματούν μερικά δευτερόλεπτα ή λεπτά αφότου διακόπτονται το οξυγόνο και η κυκλοφορία του αίματος στον εγκέφαλο.

Πρόκειται για δισεκατομμύρια εγκεφαλικά κύτταρα στο κομμένο κεφάλι των γουρουνιών, τα οποία, ενώ έως τότε δεν παρουσίαζαν δραστηριότητα, «επανήλθαν στη ζωή» και άρχισαν να λειτουργούν κανονικά. Η μερική αποκατάσταση της μεταθανάτιας λειτουργίας αφορά τους νευρώνες και τις συνάψεις τους, τα βοηθητικά γλοιακά κύτταρα και τα κύτταρα των αγγείων του εγκεφάλου.

Η ερευνητική ομάδα διευκρινίζει ότι, παρόλο που επανήλθαν κάποιες λειτουργίες του εγκεφάλου, ανάμεσά τους δεν περιλαμβάνονταν οι ανώτερες λειτουργίες, όπως η αντίληψη και η συνείδηση. Σημειώνει, μάλιστα, ότι ο εν μέρει «αναστημένος» εγκέφαλος δεν διέθετε καθόλου αναγνωρίσιμα ηλεκτρικά σήματα, που σχετίζονται με τη φυσιολογική εγκεφαλική λειτουργία.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι οι ερευνητές δεν «ανέστησαν» τα αποκεφαλισμένα γουρούνια, οπότε είναι πολύ νωρίς να μιλήσει κανείς για… ανάσταση όπως του Λαζάρου, ωστόσο ειδικοί θεωρούν ότι η ερευνητική ομάδα του Γέιλ έκανε ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.

Σε κάθε περίπτωση, η τεχνική τους εκτιμάται από τους ειδικούς ότι θα βοηθήσει όσους έχουν υποστεί σοβαρή βλάβη στον εγκέφαλο ύστερα από εγκεφαλικό ή τραύμα να ανακτήσουν λειτουργίες του σώματός τους και θα περιορίσει τις βλάβες στον εγκέφαλο.

offer

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. ο μάνατζερ του τράπερ Trannos για όσα έγιναν στου Ρέντη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις από την αστυνομική επιχείρηση «μαμούθ»...

Η Πωλίνα Σανταλοβάκη έδωσε σημεία ζωής

Ενώ είναι μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας η...