Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Πιτσιρικάδες είχαν πετάξει αβγά στην Καρυοφυλλιά Καραμπέτη!

Ποιος να το περίμενε ότι η καλύτερη Ελληνίδα ηθοποιός...

Τα σχέδια Κάβουρα και Τζαβέλλα για το Πάσχα

Μια σύντομη απόδραση για τις ημέρες του Πάσχα έχουν...

Στον χώρο του παλιού αεροδρομίου εντοπίστηκαν 314 βόμβες Αεροπορίας από τον Β’...

Οχι μία ούτε δύο, αλλά… 314 βόμβες Αεροπορίας από...

Ελεύθερος μετά την απολογία του ο πρώην βουλευτής των «Σπαρτιατών» Κωνσταντίνος Φλώρος

Για ένα «ατυχές περιστατικό», το οποίο, όπως είπε, αν...

Κακοκαιρία «Daniel»: Χιλιάδες νεκρά ζώα έχουν αρχίσει ήδη να αποσυντίθενται σε διάφορα μέρη

Μολυσμένος Κάμπος!

Σε απέραντο βάλτο έχει μετατραπεί ο θεσσαλικός κάμπος μετά την επέλαση της φονικής κακοκαιρίας και ένα από τα στοιχήματα που πρέπει να κερδηθούν την επόμενη ημέρα είναι να περισυλλεγούν όλα τα νεκρά ζώα, ο αριθμός των οποίων παραμένει απροσδιόριστος, δεδομένου ότι υπάρχουν πολλοί κτηνοτρόφοι που δεν έχουν καταφέρει καν να μπουν στις εγκαταστάσεις τους!

Αποκαρδιωτική είναι η εικόνα στη λίμνη Κάρλα, όπου πολλά νεκρά ζώα, ως επί το πλείστον μοσχάρια, επιπλέουν ή είναι βυθισμένα στο νερό, εντείνοντας τον φόβο για την εμφάνιση επιδημιών. Ενδεικτικό του προβλήματος είναι, επίσης, ότι μόνο στον Κοσκινά του Παλαμά Καρδίτσας, όπου υπήρχε η μεγαλύτερη φάρμα χοίρων, πνίγηκαν 6.500 γουρούνια!

«Είχαμε μια κτηνοτροφική μονάδα, γύρω στα 750 αιγοπρόβατα. Κάποιες ομάδες διάσωσης και μαζί με δικούς μας ανθρώπους καταφέραμε να φτάσουμε στον στάβλο με βάρκες και βγάλαμε κάποια ζώα, όσα ήταν ζωντανά. Από τα 750 ζώα, λιγότερο από 100 κατάφεραν να σωθούν και από ό,τι βλέπουμε πάνω από 50 ζώα δεν ξέρω αν θα καταφέρουν να ζήσουν» ανέφερε η Ιωάννα Καρρά, ιδιοκτήτρια κτηνοτροφικής μονάδας στη Ζηλευτή Τρικάλων.

Παράλληλα, έκανε λόγο για «υγειονομική βόμβα», αφού, όπως είπε, «τα πνιγμένα ζώα διασκορπίζονται στην περιοχή, έχουν αρχίσει ήδη να μυρίζουν, δεν φαντάζεστε τι εικόνα αντικρίσαμε». Οπως κατέληξε η ίδια: «Δεν μας δίνουν σημασία ούτε ο δήμος ούτε η περιφέρεια»! Στο μεταξύ, η υγειονομική ταφή δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας, καθώς απαιτείται στεγνό έδαφος, ενώ το εγχείρημα της περισυλλογής και αποτέφρωσης που ανακοίνωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων -χωρίς να το έχει υλοποιήσει μέχρι στιγμής– φαντάζει πολύ δύσκολο, αν αναλογίσει κανείς ότι υπάρχουν κτηνοτροφικές μονάδες με πάνω 2.000 πνιγμένα ζώα, που μεταφράζεται σε πολλούς τόνους (σ.σ.: ένας κλίβανος αποτεφρώνει πέντε τόνους σε 4-5 ώρες λειτουργίας)!

Φορτηγά-ψυγεία

Για λόγους επιτάχυνσης των διαδικασιών αποφασίστηκε να μη γίνει καταγραφή των νεκρών ζώων από τον ΕΛΓΑ με επιτόπιο έλεγχο, αλλά αυτή να στηριχθεί στα επίσημα στοιχεία της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας, τα οποία θα διασταυρωθούν αργότερα με τα στοιχεία του ΕΛΓΑ και τις δηλώσεις των κτηνοτρόφων. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, τα νεκρά ζώα από τη Θεσσαλία θα αποτεφρωθούν σε ειδικούς κλιβάνους και η μεταφορά τους θα γίνεται με ειδικά φορτηγά-ψυγεία σε πιστοποιημένους χώρους καύσης στην Ημαθία και την Αρκαδία, ενώ μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν θα χρησιμοποιηθούν και άλλοι χώροι στην υπόλοιπη Ελλάδα.

kentriki zoa12093

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, κατόπιν υπόδειξης των κτηνιατρικών υπηρεσιών, στις περιπτώσεις που πληρούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις θα χρησιμοποιηθεί και η μέθοδος της υγειονομικής ταφής. Ο συντονισμός και η οργάνωση της εν λόγω επιχείρησης αποφασίστηκαν σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο ΥΠΑΑΤ από τον αρμόδιο υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρο Κελέτση, με τη συμμετοχή της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Ειρήνης Αγαπηδάκη, του γενικού γραμματέα Γιώργου Στρατάκου, του προέδρου του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέντζου, του αντιπεριφερειάρχη Αγροτικών Θεμάτων της Περιφέρειας Θεσσαλίας Απόστολου Μπίλλη, υπηρεσιακών παραγόντων και εκπροσώπου της εταιρίας που έχει την ευθύνη της περισυλλογής των ζώων.

Στην ίδια σύσκεψη αποφασίστηκε να έχει την ευθύνη του συντονισμού των αρμοδίων περιφερειακών κτηνιατρικών υπηρεσιών και του ΕΛΓΑ ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας Απόστολος Μπίλλης. Οπως εξήγησε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, τα νεκρά ζώα, σε συνδυασμό με τα στάσιμα νερά, αποτελούν βασικές πηγές που μπορεί να οδηγήσουν σε εμφάνιση λοιμωδών νοσημάτων στην περιοχή της Θεσσαλίας. Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, από την πλευρά της, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την εμφάνιση μολυσματικών ασθενειών, όπως ο ιός του Δυτικού Νείλου. «Αν ακολουθήσουν και υψηλές θερμοκρασίες, δημιουργείται πρόβλημα για μολυσματικές ασθένειες, όπως ο ιός του Δυτικού Νείλου» ανέφερε.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου, παρουσία και του...

Στο ίδιο τραπέζι Μαρινάκης και χούλιγκαν

Τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός, εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη, κατονομάζει...

Κεραυνοβόλος έρωτας για τον Κασσελάκη

Εχασε τα πρωτεία στην αγάπη του συζύγου του ο...

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για την Παρασκευή 26 Απριλίου

ΚΡΙΟΣ: Οι πιέσεις που δέχεστε προκαλούνται από εξωγενείς παράγοντες....

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...