Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου, 2023

«Love actually» Ή… μάπα το καρπούζι;

Από τον έρωτα με την πρώτη ματιά και τη...

Σε αναζητήσεις για το τελικό πάνελ οι υπεύθυνοι της εκπομπής που ετοιμάζεται...

Ντόρος έχει γίνει από τον Σεπτέμβριο για το πότε...

Θάνος Κιούσης: «Σκέφτηκα πολύ τη σύγκριση με τον Μάρκο Σεφερλή, ήταν ένα...

Ο Θάνος Κιούσης, παραχώρησε μια συνέντευξη στην εκπομπή «Mega...

Ο «πρίγκιπας Φρεντ» της Χίλτον έβγαλε μόνος του τα μάτια του

Κατηγορίες για ενορχήστρωση δολοφονίας με πληρωμένο δολοφόνο απαγγέλθηκαν στον...

Πως να χάσετε τα γιορτινά κιλά χωρίς κίνδυνο

Οι δίαιτες-εξπρές που βλάπτουν σοβαρά τον οργανισμό αλλά και η αντιμετώπιση του έξτρα βάρους.


Γνωρίζατε πως το γιορτινό τραπέζι των Χριστουγέννων μάς επιβαρύνει κάθε φορά κατά 3.000 θερμίδες και της Πρωτοχρονιάς πάνω από 4.000; Ξέρατε πως όλη αυτή η υπερβολή μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους μέχρι και τεσσάρων κιλών μέσα σε μία εβδομάδα; Σύμφωνα μάλιστα με την κλινική διαιτολόγο – διατροφολόγο Χριστίνα Μπαλαμώτη, η αύξηση του σωματικού βάρους θα συνεχιστεί, αν συνεχιστεί και η υπερφαγία μέχρι τον εορτασμό του Αγίου Ιωάννη, οπότε μπορεί τελικά από όλη τη γιορτινή περίοδο να προστεθούν στο βάρος μας μέχρι και 6 κιλά!


Αν η υπερφαγία είναι επικίνδυνη για την αύξηση του σωματικού βάρους, το ίδιο ισχύει και για την άμεση και γρήγορη απώλεια κιλών με την εφαρμογή τυχαίων και μη εμπεριστατωμένων υποθερμιδικών διαιτολογίων. «Πρόκειται για δίαιτες-εξπρές, των οποίων πηγή προέλευσης δεν είναι κάποιος ειδικός επιστήμονας του χώρου αλλά κάποιος συγγενής ή φίλος που τη διάβασε κάπου» εξηγεί στην «Espresso της Κυριακής» η διαιτολόγος Χριστίνα Μπαλαμώτη που σκιαγραφεί τα συνήθη χαρακτηριστικά μιας επικίνδυνης δίαιτας:


«Το κύριο χαρακτηριστικό μιας επικίνδυνης δίαιτας είναι ότι η πρόσληψη πρωτεΐνης, υδατανθράκων και λίπους δεν είναι ισορροπημένη. Συνήθως δίνεται έμφαση σε μία μόνο ομάδα τροφίμων, π.χ. πρωτεΐνες ή υδατάνθρακες, με αποτέλεσμα να αποκλείονται από τον οργανισμό βασικά θρεπτικά συστατικά, ενώ από αναφορές ανθρώπων που τις έχουν ακολουθήσει διαπιστώνεται ότι δεν είναι εύκολη η εφαρμογή τους και πολλοί την εγκαταλείπουν σύντομα».


Από τις πιο διαδεδομένες μη ισορροπημένες υποθερμικές δίαιτες είναι οι κετογονικές. Στηρίζονται κυρίως στην αυξημένη πρόσληψη πρωτεΐνης και λίπους, ενώ είναι μειωμένη έως ελάχιστη η πρόσληψη υδατανθράκων. «Οσοι υποστηρίζουν αυτού του τύπου τη δίαιτα αναφέρουν ότι με αυτόν τον τρόπο μειώνεται η όρεξη, χωρίς όμως στην επιστημονική πράξη να έχει αποδειχθεί κάτι τέτοιο. Παράδειγμα τέτοιας δίαιτας είναι η “Ατκινς”. Ενα από τα προβλήματα που παρουσιάζει μια τέτοια δίαιτα είναι η ανεπαρκής πρόσληψη βιταμίνης C, ενώ πολύ συχνά παρατηρούνται μεγάλες απώλειες ασβεστίου» λέει η διαιτολόγος και προσθέτει:


«Επιπλέον, η υπερκατανάλωση πρωτεΐνης και λιπών έχει ως αποτέλεσμα τη μεγάλη παραγωγή ουρικού οξέος, η οποία εγκυμονεί κινδύνους για όσους έχουν προδιάθεση για ουρική αρθρίτιδα. Ακόμη, αυτές οι δίαιτες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε χοληστερόλη, γεγονός που τις καθιστά επικίνδυνες για τα άτομα που πάσχουν από υπερχοληστερολαιμία, ενώ συχνά προκαλούν υπόταση, κούραση και ναυτία».


Μια παραλλαγή των κετογονικών είναι οι δίαιτες στις οποίες είναι αυξημένη η πρόσληψη πρωτεΐνης αλλά όχι του λίπους, ενώ είναι μειωμένη και η πρόσληψη υδατανθράκων. Σε αυτά τα περιστατικά το άτομο λαμβάνει μέσω της δίαιτας αυτής υψηλά ποσοστά κορεσμένου λίπους (είναι η κακή μορφή λίπους) και χοληστερόλης (μέχρι και τριπλάσια), ενώ είναι ανεπαρκής η πρόσληψη βιταμινών Α, C και Β1.


Μη ισορροπημένες υποθερμιδικές δίαιτες είναι επίσης αυτές που δίνουν έμφαση σε υδατάνθρακες κρατώντας χαμηλή την πρόσληψη πρωτεΐνης. «Στις δίαιτες αυτές καταναλώνονται κυρίως φρούτα, λαχανικά, ψωμί και δημητριακά, ενώ απαγορεύονται τα γαλακτοκομικά, εκτός από τα 0%. Θεωρούνται αποτοξινωτικές (αν και ο όρος αποτοξίνωση δεν είναι επιστημονικά αποδεκτός), εντούτοις τα προβλήματα που μπορούν να προκαλέσουν στον οργανισμό είναι πολλά, αφού κρίνεται ανεπαρκής η πρόσληψη σιδήρου, νατρίου, απαραίτητων λιπαρών για τον οργανισμό, καθώς και βιταμινών Α, D, Ε και Κ μέσω αυτών» εξηγεί η ειδικός.


Υπάρχουν δίαιτες που κυμαίνονται από 400 έως 700 θερμίδες ημερησίως, οι οποίες προωθούν τη γρήγορη απώλεια βάρους και συνήθως είναι διάρκειας λίγων ημερών. Επειδή και με αυτές τις δίαιτες χάνεται πολύς μυϊκός ιστός και καθόλου λίπος, μπορεί να προκληθούν ατροφία του μυοκαρδίου (είναι ο μυς της καρδιάς) και αρρυθμίες, γεγονός που τις καθιστά πολύ επικίνδυνες. Επίσης μπορεί να εμφανιστούν ορθοστατική υπόταση, αφυδάτωση, μη ανοχή στο κρύο, εξάντληση, ξηρότητα στο δέρμα, απώλεια μαλλιών και διαταραχές στην έμμηνο ρήση.


Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι οποιασδήποτε άλλης μορφής δίαιτα (μονοφαγία), όπως του γκρέιπφρουτ ή της κατανάλωσης χυμού φρούτων και άλλων υγρών, θεωρείται εξίσου επικίνδυνη. Ο λόγος είναι ότι στερούν τον οργανισμό από βασικά θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να ζήσει, ακόμη κι αν το διάστημα εφαρμογής τους είναι πολύ μικρό!


Η αποχή από το φαγητό είναι ακόμη μία αρκετά δημοφιλής τακτική που εφαρμόζεται συχνά από άτομα που επιθυμούν να χάσουν γρήγορα βάρος. Με το σκεπτικό ότι μειώνοντας στο ελάχιστο την πρόσληψη τροφής για δυο τρεις ημέρες ο οργανισμός θα χρησιμοποιήσει το υπάρχον λίπος του οργανισμού και έτσι θα το κάψει, πολλοί καταφεύγουν σε αυτόν τον απαράδεκτο τρόπο δίαιτας που και βασανιστικός είναι και πολύ επικίνδυνος. Η αποχή από το φαγητό έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια κυρίως μυϊκού ιστού και όχι λίπους. Δηλαδή μπορεί να φύγουν λίγοι πόντοι από τη μεζούρα, όμως αυτό θα είναι προσωρινό και δεν θα είναι λίπος, το οποίο θα παραμένει και θα αυξάνεται.


Η σωστή διατροφή


«Ο σωστός τρόπος απώλειας κιλών γίνεται μόνο με την παρακολούθηση ενός ειδικού επιστήμονα και στηρίζεται στις λεγόμενες ισορροπημένες υποθερμιδικές δίαιτες. Πρόκειται για δίαιτες 1.100-1.200 θερμίδων ημερησίως (ανάλογα με τον ασθενή), οι οποίες μπορούν να καλύψουν πλήρως τον οργανισμό σε θρεπτικά συστατικά και δεν θέτουν σε κίνδυνο την υγεία μας. Σε καμία περίπτωση οι ημερήσιες θερμίδες δεν θα πρέπει να είναι λιγότερες από 800 και θα πρέπει να προέρχονται από πρωτεΐνη, υδατάνθρακα και λίπος. Πάντως η τελική σύσταση και οι ακριβείς θερμίδες του διαιτολογίου θα πρέπει να καθορίζονται από τον διαιτολόγο με βάση το βάρος, το ύψος, το φύλο, την ηλικία και τη σύσταση του σώματος» τονίζει η κυρία Μπαλαμώτη.


Επτά απλά tips


Περιορίστε το τσιμπολόγημα


Μην αφήνετε την πείνα να δράσει συσσωρευτικά (απώλεια ελέγχου της ποσότητας)


Προγραμματίστε την ημέρα σας ως προς τη διατροφή (π.χ. αν κανονίσετε να βγείτε το βράδυ για φαγητό, τότε φροντίστε το μεσημέρι να έχετε καταναλώσει κάτι πιο ελαφρύ)


Προσοχή στον τρόπο με τον οποίο σκέφτεστε για το φαγητό: Αν ξεφύγετε λίγο, δεν χρειάζεται να το συνεχίσετε


Προτιμήστε τη light εκδοχή των φαγητών (π.χ. δεν τσιγαρίζουμε στο τέλος τα μακαρόνια, αντί για μοσχαρίσιο κιμά μπορούμε να χρησιμοποιούμε κιμά από κοτόπουλο ή γαλοπούλα κ.ο.κ.)


Προσοχή στο αλκοόλ!


Μοιράστε τα γλυκά που έχουν περισσέψει!


ΘΑΝΟΣ ΜΑΚΡΟΓΑΜΒΡΑΚΗΣ

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«Δε θα συνεργαζόμουν ποτέ με την Καινούργιου, για τα λεφτά δεν θα δούλευα με κάποιον που δεν εκτιμώ»

Ο γνωστός δημοσιογράφος το βράδυ της Πέμπτης έκανε live στο Tik Tok και τον ρώτησαν διαδικτυακοί του φίλοι αν θα συνεργαζόταν με την Κατερίνα Καινούργιου

Δε πάει ο νους σας ποια κυρία του κινηματογράφου είναι η νεαρή

Η σπουδαία ηθοποιός που μέχρι σήμερα έχει ενέργεια και...

Ο Οζι Οσμπορν σε άσχημη κατάσταση μετά τα χειρουργεία

Ο «πρίγκιπας του σκότους», όπως είναι γνωστός ο τραγουδιστής...

Λαοθάλασσα στα σινεμά για τη «Φόνισσα» Καρυοφυλλιά Καραμπέτη

«Σαρώνει» η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη ως «Φόνισσα» στο εγχώριο box...

«Χώρισα και είμαι σε πένθος, δεν είμαι σε φάση για νέο έρωτα»

Ο γνωστός κύριος της σόουμπιζ χώρισε και περνάει μια δύσκολη φάση, μια περίοδο πένθους όπως την ανέφερε ο ίδιος.

Τα δάκρυα της Ειρήνης Παπαδοπούλου για τον Βασίλη Καρρά

Δάκρυσε για τον Βασίλη Καρρά η Ειρήνη Παπαδοπούλου. Σε...

Ο ηθοποιός Μιχάλης Αεράκης μαγνήτισε τα βλέμματα στον Χολαργό

Μια βόλτα στο εμπορικό κέντρο Χολαργού έκανε πριν από...

Κίνημα υποστήριξης για τη Μιμή Ντενίση, που δεν το βάζει κάτω για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα

Ξεσήκωσε θύελλα υποστήριξης, από επωνύμους και μη, Ελληνες και...