Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ανέβηκε επικίνδυνα η θερμοκρασία με τη νέα φωτογράφιση της Ταραμπάνκο

Η Κάτια Ταραμπάνκο έφερε τον «καύσωνα» μέσα στον Απρίλιο....

Καμπάνα σε 74χρονο που «έλουζε» με χυδαία υπονοούμενα νεαρή σερβιτόρα στην Καβάλα

Καταδικάστηκε από το δικαστήριο για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας ένας...

Παπαθωμά και Πετράκος αμφισβητούν την ύπαρξη της αφρικανικής σκόνης

«Μας ψεκάζουν, μας σκοτώνουν με χημικά» βροντοφώναξαν η Θεοφανία...

Ο Ιλον Μασκ ενθουσιάστηκε με την Ελένη Τσολάκη

Ενθουσιάστηκε -με χρονοκαθυστέρηση!- ο Ιλον Μασκ, μεγάλο αφεντικό της...

Τελευταίο χειροκρότημα

Ποδοσφαιριστές που είπαν άδοξο αντίο στην καριέρα τους εξαιτίας σοβαρών προβλημάτων υγείας.


To ποδόσφαιρο χαρίζει στους αθλητές μεγάλες συγκινήσεις. Χαρές και λύπες. Γίνεται όμως και πολύ «σκληρό», όταν η καταπόνηση του οργανισμού μπορεί να προκαλέσει βλάβες σε τέτοιο βαθμό στην υγεία που να επισπεύδεται το «αντίο» ενός ποδοσφαιριστή από τα γήπεδα. Και η ιστορία έχει διδάξει ότι αυτό το «αντίο» μπορεί να γίνει για διαφορετικούς λόγους αλλά πάντα με κοινό παρανομαστή τη λέξη «ασθένεια». Η περιπέτεια υγείας του Μιχάλη Παυλή ανέδειξε λοιπόν την πικρή πτυχή του ποδοσφαίρου.


Στα 24 του χρόνια ο άσος της ΑΕΚ, που έκανε τιτάνια προσπάθεια να παίξει μπάλα σε υψηλό επίπεδο, «νικήθηκε» από την αρρώστια του (σκλήρυνση κατά πλάκας) και αναγκάστηκε να σταματήσει την ενεργό δράση. Η ασθένειά του δυστυχώς επανήλθε και η εντολή των γιατρών ήταν ξεκάθαρη:«Ποδόσφαιρο, τέλος».


Με πόνο ψυχής ο Παυλής ανακοίνωσε την αποχώρησή του συγκλονίζοντας τον χώρο του ποδοσφαίρου. Πολύ πρόσφατη είναι και η εξίσου συγκλονιστική ιστορία του 27χρονου τερματοφύλακα του ΠΑΣ Γιάννινα Μπάμπη Ταμπάση, ο οποίος αναγκάστηκε πριν από λίγους μήνες να σταματήσει εξαιτίας της νόσου Stargardt που επηρεάζει την όραση. Από τη μια στιγμή στην άλλη διαπίστωσε ότι δεν έβλεπε καλά, ειδικά σε νυχτερινούς αγώνες κι επειδή δεν ήθελε να «κρεμάσει» την ομάδα του, κρέμασε τα γάντια του, όταν όλα έδειχναν ότι είχε λαμπρό μέλλον μπροστά του.


Αξεπέραστα αποδείχθηκαν τα προβλήματα υγείας για τον Λουτσιάνο Γκαλέτι, ο οποίος τον Φεβρουάριο του 2010 διαγνώστηκε με πρόβλημα στα νεφρά. Εμεινε δύο χρόνια εκτός ποδοσφαίρου και αφού βρέθηκε συμβατός δότης (πρόσφερε μόσχευμα ο πατέρας του), επέστρεψε το περασμένο καλοκαίρι στα γήπεδα φορώντας τη φανέλα του ΟΦΗ. Εκανε την προσπάθεια του, πάλεψε, αλλά νικήθηκε και σε ηλικία 33 χρόνων σταμάτησε το ποδόσφαιρο όπως όλα δείχνουν.


Ενας κακοήθης όγκος στο χέρι «νίκησε» τον Μάρτον Φούλοπ. Ο 30χρονος Ούγγρος τερματοφύλακας αποχώρησε από τον Αστέρα Τρίπολης αμέσως μετά τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας με τον Ολυμπιακό τον περασμένο Μάιο. Χρειάστηκε να του γίνει μεγάλη τομή, από τον καρπό έως τον αγκώνα, για να του αφαιρεθεί ένα σημαντικό μέρος του μυ. Εκτοτε δεν έχει επιστρέψει στα γήπεδα…


Η αρτηριακή πίεση που δεν ρυθμιζόταν, παρά τη θεραπευτική αγωγή, προκάλεσε το τέλος του Ντάρκο Κοβάσεβιτς το 2009. Ο Σέρβος ποδοσφαιριστής υποβλήθηκε σε «μπαλονάκι» και οι γιατροί του συνέστησαν να μην κλοτσήσει ξανά τη «στρογγυλή» θεά.


Στα 36 του χρόνια αλλά σε φουλ δράση ήταν ο Χρήστος Κόντης, πρώην παίκτης της ΑΕΚ και του Ολυμπιακού, όταν έπαθε έμφραγμα (αγωνιζόταν τότε στον ΑΠΟΕΛ), τον Αύγουστο του 2011, τότε που η κυπριακή ομάδα προκρίθηκε στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Αντιμετώπισε και αυτός το πρόβλημα κάνοντας «μπαλονάκι» και στη συνέχεια αποχώρησε από το ποδόσφαιρο.


Τέλος, ο αμυντικός του ΟΦΗ Παύλος Αδάμος έπαιξε με ένα νεφρό από το 1999 μέχρι το 2005 και σταμάτησε σε ηλικία 33 ετών έχοντας την ικανοποίηση ότι πάλεψε για πέντε χρόνια τη βλάβη που προκλήθηκε στον οργανισμό του.


Αλλοι νίκησαν, άλλοι έχασαν


Στο εξωτερικό τα αντίστοιχα περιστατικά είναι δεκάδες. Αλλοι ποδοσφαιριστές έχουν αποχωρήσει από την ενεργό δράση, άλλοι κατάφεραν να νικήσουν την ασθένειά τους και να επιστρέψουν. Οι πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι οι εξής:


Ο Ερίκ Αμπιντάλ αποτελεί την πιο συγκλονιστική μορφή στο παγκόσμιο στερέωμα. Πριν από τρία χρόνια υποβλήθηκε σε αφαίρεση όγκου από το συκώτι. Αγωνιζόταν στην Μπαρτσελόνα και είχε κινδυνέψει η ζωή του. Στάθηκε τρομερά δυνατός και φέτος αγωνίζεται στη Μονακό. Αντίθετα, ο συμπατριώτης του, διεθνής Λιλιάν Τιράμ σταμάτησε το 2008 στα 36 του χρόνια, επειδή κατά τη διάρκεια ιατρικών εξετάσεων εντοπίστηκε πρόβλημα στην καρδιά (καρδιακή δυσπλασία) και του απαγορεύτηκε να ξανά παίξει ποδόσφαιρο. Μια σπάνια ασθένεια στα νεφρά «χτύπησε» το 2005 τον Κροάτη επιθετικό Ιβάν Κλάσνιτς. Τρία χρόνια μετά οι γονείς του πρόσφεραν το νεφρό τους και πλέον συνεχίζει το ποδόσφαιρο στη Μάινζ.


Με δάκρυα στα μάτια ο Ρούμπεν Ντε Λα Ρεντ ανακοίνωσε την αποχώρησή του από τα γήπεδα τον Απρίλιο, κατόπιν εντολής των γιατρών. Τρία χρόνια νωρίτερα είχε καταρρεύσει μέσα στον αγωνιστικό χώρο κατά τη διάρκεια του αγώνα της Ρεάλ Μαδρίτης με τη Ρεάλ Ουνιόν και διαπιστώθηκε ότι είχε σοβαρό πρόβλημα στην καρδιά.


Π.ΚΑΤΩΝΗΣ

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. ο μάνατζερ του τράπερ Trannos για όσα έγιναν στου Ρέντη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις από την αστυνομική επιχείρηση «μαμούθ»...

Η Πωλίνα Σανταλοβάκη έδωσε σημεία ζωής

Ενώ είναι μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας η...