«Λουκέτο» σε επτά εργοστάσια και επενδύσεις στη Βουλγαρία

❱❱ Οι ισχυρισμοί της Coca-Cola Hellas έρχονται σε αντίθεση με τις ενέργειες και τις επιλογές της αμερικανικής πολυεθνικής τα τελευταία χρόνιαΑπό το 2010, όταν η Ελλάδα μπήκε στη δίνη των Μνημονίων, με την οικονομική κρίση να χτυπάει ανελέητα τους πολίτες και την ανεργία να εκτοξεύεται άνω του 30%, η Coca-Cola… κούνησε μαντίλι!

Δεν έμεινε να στηρίξει την ελληνική οικονομία και την κοινωνία, αλλά έφυγε στο εξωτερικό. Παρότι επιχείρησε να ωραιοποιήσει την κατάσταση, κάνοντας λόγο για αναδιάρθρωση της εταιρίας και μεταφορά όλων των εν Ελλάδι δραστηριοτήτων της στο Σχηματάρι, η ουσία είναι ότι η Coca-Cola εγκατέλειψε τη χώρα μας.

Πράγματι, έγινε επένδυση δεκάδων εκατομμυρίων στη μονάδα στο Σχηματάρι και είναι δικαίωμα της διοίκησης της εταιρίας να χαράσσει την επιχειρηματική στρατηγική της όπως αυτή νομίζει.

Δεν μπορεί, όμως, να υποστηρίζει ότι συνεχίζει να επενδύει στη χώρα μας, όταν έχει κλείσει όλα τα εργοστάσια. Γιατί, στην πραγματικότητα, η Coca-Cola αποεπενδύει στη χώρα μας, μεταφέροντας το μεγαλύτερο μέρος στη Βουλγαρία και αφήνοντας πίσω της «λουκέτα» και ανέργους.

Ο όγκος της παραγωγής

Το χρονοδιάγραμμα των «λουκέτων» σε επτά εργοστάσια στην Ελλάδα με παράλληλη μεταφορά των υπηρεσιών λογισμικού στη Σόφια μόνο τυχαίο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί.

Από το 2006 έως το 2012 έκλεισαν τα εργοστάσια σε Κέρκυρα, Μεσολόγγι, Ρόδο, Αθήνα και Πάτρα. Ακολούθησε το κλείσιμο της μονάδας στη Θεσσαλονίκη το 2014, με την εταιρία να υποστηρίζει ότι ο όγκος της παραγωγής μεταφέρθηκε στα πλήρως αναβαθμισμένα και τεχνολογικά εκσυγχρονισμένα εργοστάσια του Βόλου και του Σχηματαρίου.

Εντελώς… συμπτωματικά, έναν χρόνο αργότερα η Coca-Cola έκλεισε και το «εκσυγχρονισμένο» εργοστάσιο του Βόλου, σε μια κίνηση που φανέρωνε ότι η πολυεθνική είχε ως μακροπρόθεσμη στόχευση τη μεταφορά όλης της παραγωγικής διαδικασίας από την Ελλάδα στη Βουλγαρία.

Την ίδια περίοδο, εντελώς συμπτωματικά πάλι, η αγορά της βόρειας Ελλάδας πλημμύριζε με προϊόντα της Coca-Cola από τη γειτονική χώρα. Μάλιστα, τα καταλάβαινε κάποιος από τη διαφορετική γεύση που είχαν, λόγω της ποιότητας του νερού στη Βουλγαρία.

Τελικά, η έδρα της εταιρίας μεταφέρθηκε στην Ελβετία και οι μετοχές της στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου. Σημειώνεται, επίσης, ότι, αν η εταιρία ήθελε να συμβάλει ουσιαστικά στην καταπολέμηση της ανεργίας των νέων στην Ελλάδα, θα μπορούσε να προχωρήσει σε προσλήψεις και όχι απλώς να «τρέχει» προγράμματα για την επιμόρφωση και την ανάπτυξη δεξιοτήτων ανθρώπων που δεν μπορούν να βρουν δουλειά.

offer

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ