Η χαμένη Αδρία!

❱❱ Γεωλόγοι εντόπισαν την ήπειρο που είναι θαμμένη και κάτω από την Ελλάδα εδώ και 250.000.000 χρόνια!Η μυθική χαμένη ήπειρος Ατλαντίδα έχει το όνομα, αλλά η Αδρία, μια πραγματική χαμένη ήπειρος που είναι θαμμένη σε μεγάλο βαθμό κάτω από τη νότια Ευρώπη και τη Μεσόγειο, συνεπώς κάτω και από την Ελλάδα, έχει τη χάρη! 

Για πρώτη φορά, οι γεωλόγοι πιστεύουν ότι είναι σε θέση να εξιστορήσουν τι συνέβη σε αυτή τη χαμένη ήπειρο για περίοδο σχεδόν 250.000.000 ετών, μελετώντας τα λιγοστά απομεινάρια της που είναι ακόμη πάνω από την επιφάνεια.

Σήμερα, από τη λεγόμενη «Ευρύτερη Αδρία» έχουν απομείνει ορατά μόνο ορισμένα ασβεστολιθικά και άλλα πετρώματα στις οροσειρές της νότιας Ευρώπης.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η Ευρύτερη Αδρία φαίνεται πως είχε μια βίαιη και πολύπλοκη ιστορία. Πριν από 240.000.000 χρόνια αυτονομήθηκε από τη νότια υπερήπειρο Γκοντβάνα, που κάλυπτε την περιοχή της σημερινής Αφρικής, Νότιας Αμερικής, Αυστραλίας, Ανταρκτικής, Ινδίας και Αραβικής Χερσονήσου, και άρχισε να μετακινείται βορειότερα.

Πριν από 140.000.000 χρόνια είχε περίπου το μέγεθος της Γροιλανδίας και σε μεγάλο βαθμό ήταν βυθισμένη κάτω από μια ρηχή τροπική θάλασσα, ενώ στη συνέχεια, καθώς συγκρούστηκε με τη μάζα ξηράς που αποτελεί σήμερα την Ευρώπη, έσπασε σε κομμάτια και βυθίστηκε.

Μόνο ένα μέρος των πάχους 100 χιλιομέτρων πετρωμάτων παρέμειναν στην επιφάνεια της Γης και σήμερα οι γεωλόγοι πιστεύουν ότι αυτά είναι διεσπαρμένα σε πάνω από 30 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

offer

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ