Οι ανησυχίες Προβόπουλου στην επιτροπή της Βουλής.
Ο κεντρικός τραπεζίτης δέχτηκε σκληρή κριτική από τον πρόεδρο των ΑΝ.ΕΛ., απάντησε, και με τη σειρά του, αφού κατήγγειλε για αυθαιρεσίες τη διοίκηση Φιλιππίδη στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, κατέθεσε την ανησυχία του για τις πολιτικές αντιπαραθέσεις και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, που θα επηρεάσουν αρνητικά την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος, μιλώντας στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, στη συζήτηση επί της ενδιάμεσης έκθεσης της Τραπέζης της Ελλάδος για τη νομισματική πολιτική 2013, δέχτηκε τα πυρά του Πάνου Καμμένου. «Είστε από τους υπευθύνους μετατροπής μιας δημοσιονομικής κρίσης σε τραπεζική κρίση» του τόνισε ο κ. Καμμένος και συμπλήρωσε: «Ισως οι ερωτήσεις μου να βοηθήσουν σε ποινική διερεύνηση ευθυνών σας στο μέλλον».
Ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ. κατηγόρησε τον διοικητή της ΤτΕ ότι αρνήθηκε να καταθέσει στη Βουλή τις εκθέσεις της BlackRock για την κατάσταση των ελληνικών τραπεζών, ενώ σημείωσε ότι ο Προβόπουλος δεν έδωσε στοιχεία ούτε στη Δικαιοσύνη για τα CDS «για να βρεθεί ποιος πόνταρε στην πτώχευση χώρας». Ο διοικητής της ΤτΕ απάντησε στην κριτική λέγοντας «είναι πασιφανές ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα όπου η δημοσιονομική κρίση δημιούργησε την τραπεζική κρίση». Ανέφερε ακόμη ότι το πόρισμα της BlackRock «δόθηκε στη δημοσιότητα, είναι στο site της ΤτΕ». Για το ότι δεν μετέτρεψε τα αποθεματικά των ταμείων σε έντοκα γραμμάτια και επέτρεψε να «κουρευτούν», επεσήμανε ότι η ΤτΕ είναι υποχρεωμένη να τοποθετεί τα αποθεματικά σε ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου.
Στη συνέχεια, αναφερόμενος στη διοίκηση Φιλιππίδη στο Τ.Τ., είπε: «Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο δεν είχε εμφανίσει αξιόλογη κερδοφορία ούτε τα χρόνια πριν από το PSI. Στη διάρκεια π.χ. της πενταετίας 2006-2010, που το Τ.Τ. λειτουργούσε ως τράπεζα, η κερδοφορία ήταν οριακά θετική». Επίσης αρνήθηκε την εμπλοκή της ΤτΕ στις αποφάσεις που λάμβανε το Τ.Τ. και για δανειοδοτήσεις. Τέλος, εξέφρασε την ανησυχία του για την πολιτική πόλωση, που ενδέχεται να επηρεάσει αρνητικά την οικονομία.
Κ. ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ


