Οι 7.000 επίορκοι που είναι τελικά μόλις 700

Ο κ. Ρακιντζής «προσγείωσε» τις προσδοκίες για απολύσεις.

Τρελά και ανεξήγητα συνεχίζουν να συμβαίνουν στον δημόσιο τομέα. Μέχρι χθες υπήρχε η εντύπωση ότι είναι υπό απόλυση περίπου 7.000 επίορκοι υπάλληλοι, ώσπου ήρθε ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης και μας… προσγείωσε ανώμαλα.
Τις προσδοκίες των αρμόδιων υπουργών για χιλιάδες απολύσεις επίορκων υπαλλήλων ή άλλων που έχουν χρησιμοποιήσει πλαστά δικαιολογητικά πρόσληψης διέψευσε μιλώντας στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής,

Ο επιθεωρητής χαρακτήρισε «τρελά νούμερα» τα στοιχεία περί 7.000 επίορκων υπαλλήλων και τα απέδωσε σε… εσφαλμένη πληροφόρηση των υπουργών. Εξήγησε μάλιστα ότι τα μόνα στοιχεία που υπάρχουν είναι ο κατάλογος που έστειλαν οι εισαγγελικές Αρχές με 2.500 περιπτώσεων δημοσίων υπαλλήλων που διώκονται ποινικά. Εξήγησε όμως «αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχουν 2.500 επίορκοι, γιατί κατά του ίδιου υπαλλήλου έχουν ασκηθεί πολλές διώξεις. Τελικά, περιορίστηκαν σε 200 αυτοί που απολύθηκαν και εκκρεμούν άλλοι 500 να τελεσιδικήσουν. Δεν μπορώ να προδικάσω τις αποφάσεις ΣτΕ». Αυτά για την ακριβή εικόνα των επιόρκων.

Αναφορικά με τα πλαστά πιστοποιητικά ο κ. Ρακιντζής παραδέχτηκε: «Δεν έχουμε πολλά αποτελέσματα. Μόνο στη Δημοτική Αστυνομία υπάρχουν έλεγχοι και έχουν εντοπιστεί περιπτώσεις νόθευσης – πλαστογραφίας απολυτηρίων όπου το 10 το έκαναν 18. Στον Δήμο Αθήνας εντοπίστηκαν 50 και στα Δωδεκάνησα 12 – 15. Σε αυτούς έγιναν ανακλήσεις διορισμών».
Ο γενικός επιθεωρητής είπε ότι έχει εντοπιστεί πλήθος περιπτώσεων πλαστών πτυχίων ξένης γλώσσας, τα οποία όμως «δεν χρησιμοποιήθηκαν για διορισμό αλλά για προαγωγές. Ελέγχουμε 200.000 πτυχία, έχουμε βρει αρκετά πλαστά δικαιολογητικά, αλλά είναι πειθαρχικό αδίκημα, καθώς δεν είναι προσόν για πρόσληψη. Ακόμα δεν έχουν περάσει από πειθαρχικά συμβούλια» είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, έκανε τη διαπίστωση ότι το Ελληνικό Δημόσιο αδυνατεί να εισπράξει τη συντριπτική πλειονότητα των καταλογισμών που έχουν γίνει έπειτα από ελέγχους του ΣΔΟΕ και αφορούν πλαστά και εικονικά τιμολόγια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«Φως στο τούνελ» για τον ηθοποιό Άγγελο Αντωνόπουλο

Ανησυχία στον καλλιτεχνικό κόσμο έχει προκαλέσει η «εξαφάνιση» ενός...

Τα «έσπασε» στη Βανδή παρέα με τον κούκλο γιο της

Η ίδια πόσταρε φωτογραφίες και έγραψε: «Μα τι βραδιά κι αυτή! Ξημερώσαμε! Πάντα τέτοιες χαρές εύχομαι σε όλο το κόσμο!

Δημήτρης Στάμου: Θυμάστε τον παρουσιαστή ειδήσεων του ΑΝΤ1 – Δείτε πώς είναι σήμερα

Ο Δημήτρης Στάμου υπήρξε παρουσιαστής δελτίου ειδήσεων του ΑΝΤ1 επί σειρά ετών αλλά εδώ και 15 χρόνια έχει αφήσει πίσω του την τηλεόραση.

Κατερίνα Καινούργιου: Νέες φωτογραφίες από τα γενέθλιά της – Η πιπίλα και τα ροζ τριαντάφυλλα

Ξεχωριστή ήταν η Παρασκευή για την Κατερίνα Καινούργιου, καθώς...

Ο Μπισμπίκης junior έφυγε μόνος για το πρώτο του ταξίδι – Το συγκινητικό μήνυμα της Κωνσταντίνας Μπεκιάρη

Η Κωνσταντίνα Μπεκιάρη το πρωί της Πέμπτης συνόδευσε τον γιο της, Μιχάλη στο αεροδρόμιο για να φύγει ταξίδι με την ομάδα μπάσκετ που παίζει.

«Άννα, έτσι δεν κάνουν ούτε τα 15χρονα»

«Άδειασε» την Αννα Βίσση η Χριστίνα Πολίτη στο πλατό...

Μίνα Καραμήτρου: Το μήνυμα όλο νόημα στον αέρα και η απουσία Στραβελάκη

Για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα, η Μίνα Καραμήτρου βρέθηκε μόνη...