Σάββατο, 13 Δεκεμβρίου, 2025

Νίκος Βισκαδουράκης: «Ο καθρέφτης του κ. Χάιντ» τελευταία μέρα της έκθεσης στη...

Η Roma Gallery παρουσιάζει την ατομική έκθεση του Νίκου...

ΠΟΙΗΣΗ και ΧΡΩΜΑ από τον Κωνσταντίνο Σιδηρόπουλο στο χώρο τέχνης Αγκάθι -Καρτάλος

Μια συνεργασία -έκπληξη επιφύλαξαν για το φιλότεχνο κοινό ο...

Αποθέωση του κοινού στους πρωταγωνιστές της παράστασης «Το 5ο βήμα»

Σχεδόν για δέκα λεπτά χειροκροτούσε το κοινό, προχθές το...

Σήλια Κριθαριώτη – Νίκος Τσάκος: Γενέθλια για τον μοναχογιό τους

Πλαισιωμένος από τους γονείς του, Νίκο Τσάκο και Σήλια Κριθαριώτη, και τις καλλονές δίδυμες αδερφές του, Ειρήνη και Ελισάβετ, έσβησε τα κεράκια της κόκκινης τούρτας του o Παναγιώτης Τσάκος.

Μετράει πληγές η Κεφαλλονιά!

Μεγάλες ζημιές σε σπίτια και κτίρια αποκαλύπτουν οι έλεγχοι των μηχανικών του ΟΑΣΠ στο νησί του Ιονίου.

Στον τρομακτικό ρυθμό των Ρίχτερ εξακολουθούν να «χορεύουν» οι κάτοικοι της Κεφαλλονιάς που λίγα μόλις εικοσιτετράωρα μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση των 5,8 Ρίχτερ, που σημειώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής, μετρούν τις πληγές τους και προσπαθούν να επανέλθουν στην καθημερινότητα. Χθες, για μία ακόμη βραδιά, εκατοντάδες κάτοικοι του νησιού, των οποίων τα σπίτια έχουν υποστεί ζημιές, διανυκτέρευσαν σε σπίτια συγγενών, σε αυτοκίνητα, αλλά και στις 700 κλίνες του πλοίου «Super Fast ΙΙ», που έφτασε στο Αργοστόλι γι’ αυτόν τον σκοπό.

Προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των πολιτών που δεν μπορούν να επιστρέψουν στις κατοικίες τους, χθες κατέφθασε στην Κεφαλλονιά και το πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος», που θα τους φιλοξενήσει.

Οι έλεγχοι στα κτίρια του νησιού από τους εξήντα μηχανικούς του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), της Υπηρεσίας Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων (ΥΑΣ), του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων και τους τριάντα μηχανικούς από το Τεχνικό Επιμελητήριο συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς και αποκαλύπτουν το πραγματικό μέγεθος του προβλήματος, αφού οι ζημιές που έχουν προκληθεί είναι πολλές και μεγάλες. Στο Αργοστόλι, ένα στα τέσσερα σπίτια που ελέγχθηκαν έχει υποστεί σοβαρές ζημιές, ενώ στο Ληξούρι, στο 60% -από τα περίπου 150 σπίτια που ελέγχθηκαν- καταγράφηκαν σημαντικές ζημιές και πολλά κρίθηκαν μη κατοικήσιμα.

Στις οικογένειες που επλήγησαν, θα δοθεί επίδομα ύψους 600 ευρώ για την άμεση επισκευή των ζημιών μόνο με υπεύθυνη δήλωση, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη. Η Εθνική Τράπεζα παρατείνει κατά δύο μήνες τις προθεσμίες πληρωμής δανειακών υποχρεώσεων, ενώ θα δώσει δάνεια με ευνοϊκούς όρους σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα για τις επισκευές.

Οι Αρχές αποφάσισαν την εκκένωση του χωριού Αθέρας υπό τον φόβο κατολισθήσεων, ενώ σοβαρές είναι οι ζημιές στο οδικό δίκτυο, καθώς ο δρόμος προς το Φισκάρδο και ο δρόμος από το Βουνί προς τα Χαβριάτα έκλεισαν από κατολισθήσεις.

Ζημιές υπέστησαν και ορισμένα από τα εκθέματα του Αρχαιολογικού Μουσείου Αργοστολίου, ενώ σημαντικά προβλήματα έχουν καταγραφεί στα κτίρια των δικαστηρίων, του γηροκομείου, της παλιάς νομαρχίας και τριών σχολείων στο Ληξούρι. Από τον σεισμό επλήγη και το λιμάνι του Αργοστολίου, στου οποίου στην προβλήτα έχει εμφανιστεί μια μεγάλη ρωγμή. Τα σχολεία του νησιού θα μείνουν κλειστά μέχρι την Παρασκευή, ώστε να ολοκληρωθούν οι έλεγχοι.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΞΙΩΤΗΣ


Το νησί «χορεύει» στον ρυθμό των Ρίχτερ και οι ειδικοί συνιστούν προσοχή και ετοιμότητα

Περισσότεροι από 120 σεισμοί μεγαλύτεροι των 3 Ρίχτερ είχαν καταγραφεί μέχρι χθες στην Κεφαλλονιά, ανάμεσα στους οποίους ένας 4,3 Ρίχτερ και δύο 4 Ρίχτερ. Η σεισμική δραστηριότητα, που ξεκίνησε το απόγευμα της Κυριακής, αποτυπώνεται στον χάρτη που δημιούργησε ο τομέας Γεωφυσικής του ΑΠΘ, όπου φαίνεται ότι η χερσόνησος της Παλλικής έχει κοκκινίσει από τις πολυάριθμες δονήσεις.

Η πλούσια σεισμική ακολουθία, την οποία συνεχίζουν να καταγράφουν οι σεισμογράφοι στη δυτική Κεφαλλονιά, και ιδιαίτερα η κατανομή του φαινομένου στον χώρο και στον χρόνο ενισχύουν το ενδεχόμενο ο μεγάλος σεισμός της Κυριακής να είναι ο κύριος, αλλά οι επιστήμονες καλούν τους πολίτες και τις Αρχές να μην εφησυχάζουν, διότι κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα ενός μεγαλύτερου γεγονότος.

Πιο συγκεκριμένα, ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών Γεράσιμος Παπαδόπουλος δηλώνει στην «Espresso» ότι τα υπάρχοντα στοιχεία «ενισχύουν το ενδεχόμενο να είχαμε κύριο σεισμό την Κυριακή». Ωστόσο, ο κ. Παπαδόπουλος επισημαίνει έναν άλλον κίνδυνο, την πιθανότητα για ισχυρούς μετασεισμούς:

«Μετασεισμοί θα γίνουν ασφαλώς τις επόμενες ημέρες κι εβδομάδες και ορισμένοι από αυτούς μπορεί να έχουν και σημαντικό μέγεθος, δηλαδή, μπορεί να είναι 5R ή και λίγο μεγαλύτεροι». Με δεδομένο ότι ένας ισχυρός μετασεισμός θα επιδεινώσει την κατάσταση των ήδη εξασθενημένων κτιρίων, ο σεισμολόγος καλεί τον πληθυσμό και τις Αρχές να είναι προετοιμασμένοι για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Προσοχή κι ετοιμότητα συνιστά και ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ Βασίλης Καρακώστας, παρά τη «φυσιολογική», όπως λέει, εξέλιξη της σεισμικής ακολουθίας: «Τα δεδομένα που έχουμε μέχρι τώρα δεν παρέχουν ενδείξεις για έναν μεγαλύτερο σεισμό, όμως επειδή είμαστε πολύ κοντά στην έναρξη της ακολουθίας και σε έναν χώρο όπου είναι γνωστός για την υψηλή του σεισμικότητα, νομίζω ότι πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί και να περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί».

Τέλος, διαφορετικές απόψεις εκφράζουν οι επιστήμονες αναφορικά με το ρήγμα που γέννησε τον σεισμό της Κυριακής. Ο κ. Παπαδόπουλος εκτιμά ότι είναι διαφορετικό από εκείνο που έδωσε τους σεισμούς του 1953, ο καθηγητής Κώστας Μακρόπουλος αναφέρει ότι πρόκειται για ένα κομμάτι του ρήγματος που ενεργοποιήθηκε το 1953, ενώ ο καθηγητής Κώστας Παπαζάχος σημειώνει ότι το ερώτημα δεν μπορεί να απαντηθεί με βεβαιότητα, επειδή το 1953 δεν υπήρχε δίκτυο σεισμογράφων που θα παρείχε δεδομένα για υπολογισμούς ακριβείας.

spot_img





ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πήγε να διασκεδάσει με τον νέο σύντροφό της στο νυχτερινό κέντρο που τραγουδάει ο πρώην της

Πήρε τον σύντροφό της και πήγαν να διασκεδάσουν στο μαγαζί που εμφανίζεται ο πρώην της σύντροφος

Κώστας Φραγκολιάς: «Η Δώρα έφυγε από το σπίτι μας και έχω κούτες στο σαλόνι και τις βλέπω»

Ο Κώστας Φραγκολιάς αναφέρθηκε σε δηλώσεις του στην πρώην σύντροφό του, Δώρα και εξομολογήθηκε πως θα ήθελε να τον βρει η νέα χρονιά.

«Πρώην σύντροφός μου, μου είπε να πάω σε ξενοδοχείο με έναν επιχειρηματία για 50.000 ευρώ»

Αποκάλυψε την ανήθικη πρόταση που της έκανε πρώην σύντροφός της.

Δε θα πιστέψετε ποιος γνωστός ηθοποιός είναι ο νονός της Ελεωνόρας Ζουγανέλη

«Ισχύει ότι έχω βαφτίσει την Ελεωνόρα Ζουγανέλη. Ως βαφτιστήρα είναι εξαιρετική, εγώ δεν είμαι καλός ως νονός»

Βρέθηκε η Ναταλία Λιονάκη – Δείτε πού βρίσκεται και τι κάνει;

Πολύς λόγος και ανησυχία υπήρξε το τελευταίο διάστημα για...

Η εξομολόγηση της Νάντιας Κοντογεώργη για την υγεία της: «Πέρυσι ξεκίνησε η περιπέτειά μου»

Η Νάντια Κοντογεώργη αποκάλυψε την περιπέτεια υγείας της και πόσταρε φωτογραφία της έξω από το νοσοκομείο.

Τζένη Θεωνά – Δήμος Αναστασιάδης: Αυτό είναι το νέο τους σπίτι

Η Τζένη Θεωνά και ο Δήμος Αναστασιάδης λίγο καιρό...




Μποζουκια Αθηνα