Διεκδικούν ναούς από το ψευτοπατριαρχείο

Οι Ελληνες της Πόλης σε δικαστική μάχη για 3 εκκλησιές.

Τρεις ναούς που βρίσκονται στον Γαλατά και σήμερα είναι στην ιδιοκτησία του αυτοαποκαλούμενου μορφώματος «αυτοκέφαλο τουρκικό ορθόδοξο πατριαρχείο» της σχισματικής εκκλησίας, το οποίο καμία ορθόδοξη εκκλησία στον κόσμο δεν αναγνωρίζει, διεκδικούν δικαστικά οι Ελληνες της Κωνσταντινούπολης.

Πρόκειται για τους ναούς της Αγίας Μαρίας Καφατιανής, του Σωτήρα Χριστού που κατεδαφίστηκε πρόσφατα και του Αγίου Ιωάννη των Χίων στην ίδια περιοχή. Στην Αγία Μαρία Καφατιανή στεγάζεται η έδρα του «πατριαρχείου». Ο αριθμός των πιστών που ακολουθούν το «τουρκικό πατριαρχείο» ανέρχεται στους πενήντα! Οι ορθόδοξοι Ελληνες της Κωνσταντινούπολης δίνουν δικαστική μάχη για την επιστροφή των τριών εκκλησιών στις ρίζες τους.

Το «αυτοκέφαλo τουρκικό ορθόδοξο πατριαρχείο» ιδρύθηκε τον Ιούλιο του 1921 στο Καϊσερί της Καππαδοκίας από τον ιερέα του Οικουμενικού Πατριαρχείου Παύλο Καραχισαρίδη, γνωστότερο ως παπα-Εφτίμ. Ολες οι σχετικές ζυμώσεις έγιναν στη διάρκεια της ελληνικής εισβολής στην οθωμανική επικράτεια (1919-1922) που αποκαλείται κατ’ ευφημισμόν «Μικρασιατική εκστρατεία». Με την ίδρυση του «τουρκικού πατριαρχείου» στην Ανατολή επιχειρήθηκε η διάσπαση της ενότητας της ρωμαιορθόδοξης κοινότητας της Τουρκίας, με απώτερο σκοπό να αποκολληθεί από την επιρροή του ελληνοκεντρικού οικουμενικού πατριαρχείου.

Το μόρφωμα αυτό, παρά την υποστήριξη των τουρκικών Αρχών, παρέμεινε χωρίς «ποίμνιο», αν και στέρησε, ως βακούφι, τρεις ναούς της ομογενειακής κοινότητας του Γαλατά. Σήμερα, με τις εσωτερικές εξελίξεις στην Τουρκία, το μόρφωμα δείχνει ότι εξελίχθηκε σε καρκίνωμα για την ίδια την τουρκική κοινωνία, με αποχρώσες ενδείξεις για εμπλοκή του σε παρακρατικές, ακραίες εθνικιστικές οργανώσεις.

Η οργάνωση αυτή διευθύνεται από τα μέλη μιας οικογένειας. Τον αφορισθέντα ιδρυτή Καραχισαρίδη που έγινε «πατριάρχης», γνωστός ως παπα-Εφθίμ, διαδέχθηκε ο γιος του Τουργκούτ Ερενερόλ, (Papa Eftim II) και στη συνέχεια ο άλλος του γιος Σελτσούκ Ερενερόλ, (Papa Eftim III). Από το 2002 και μετά τον «τίτλο» έχει ο πασά Ουμίτ Ερενερόλ (Papa Eftim IV), εγγονός του Καραχισαρίδη. Υπάρχει και η Σεβγκί Ερενερόλ, κόρη του Papa Eftim III, ως εκπρόσωπος του «πατριαρχείου», που υπήρξε υποψήφια του εθνικιστικού κόμματος του Αλπαρσλάν Τουρκές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δημήτρης Αλεξανδρής: «Με τη γυναίκα μου είμαστε μαζί πάνω από 30 χρόνια»

Ο Δημήτρης Αλεξανδρής σε συνέντευξη στην εκπομπή «Καλύτερα αργά» μίλησε για τον γάμο του και τη σύζυγό του με την οποία είναι μαζί πάνω από 30 χρόνια.

16 χρόνια γάμου για ζευγάρι της ελληνικής σόουμπιζ – «Όλες τις ζωές μου θέλω να τις ζήσω μαζί σου!»

«Όλες τις ζωές μου θέλω να τις ζήσω μαζί σου!!! Σε λατρεύω και σε ευχαριστώ για όλα»

Συγκλονίζει γνωστή κυρία της τηλεόρασης: «​Η μαμά μου ήταν νόθο παιδί, προϊόν βιασμού»

Μία συγκλονιστική εξομολόγηση έκανε η γνωστή κυρία της σόουμπιζ.

Γαλάτεια Βασιλειάδη: «Πάω να τα βάλω στο πλυντήριο και βλέπω ένα στριγκάκι στην τσέπη του»

Ο Γιώργος Παπαδόπουλος με τη Γαλάτεια Βασιλειάδη ήταν καλεσμένοι της εκπομπής «Στην αγκαλιά του Φάνη» μεταξύ άλλων αναφέρθηκε σε ένα περίεργο περιστατικό που συνέβη.

Μαρί Κωνσταντάτου – Γιάννης Κεντ: Ξανά μαζί μετά το διαζύγιο

Φωτιές άναψε η κοινή εμφάνιση της Μαρί Κωνσταντάτου και...

Μπήκαν μόνοι τους στη μαύρη λίστα

Χείμαρρος ο Βασίλης Λαζαρίδης στο vidcast «Bedtime Stories»Στο φως...