Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Βαρύς ο πέλεκυς για τον 21χρονο που το 2021 βίασε τη 18χρονη...

Σε φυλάκιση πέντε ετών καταδικάστηκε προχθές κατά πλειοψηφία από...

Δύσκολες ώρες για τη Βίκυ Καγιά: Πέθανε ο πατέρας της

Δύσκολες ώρες για τη Βίκυ Καγιά, όπως ανακοίνωσε η...

Νέα στοιχεία για τον ανώμαλο βίο του αρχαιοφύλακα στη Νίσυρο

Να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα προσπαθεί ο 50χρονος φύλακας του...

«Σασμός»: Η Στέλλα μεταφέρεται σε σοβαρή κατάσταση στο νοσοκομείο

Όσα θα δούμε στο αποψινό επεισόδιο του «Σασμού».Η Στέλλα...

SOS για νέο Μάτι!

❱❱ Μελέτη-σοκ για τις συνθήκες που προκάλεσαν την περσινή φονική πυρκαγιά προειδοποιεί για καινούργια πύρινη λαίλαπαΟ συνδυασμός των υψηλών θερμοκρασιών, της εξαιρετικά ξηρής ατμόσφαιρας και των ισχυρών δυτικών ανέμων που επικρατούσαν το μεσημέρι της 23ης Ιουλίου στην περιοχή της ανατολικής Αττικής είχαν καταλυτική συμβολή στο ξέσπασμα και στην πορεία της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι, που είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 102 πολίτες. 

Αυτό αναφέρουν, μεταξύ άλλων, σε μελέτη που υπογράφουν στο «Δελτίο της Αμερικανικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας» οι ερευνητές Κώστας Λαγουβάρδος και Βάσω Κοτρώνη, και οι επιστημονικοί συνεργάτες Θοδωρής Γιάνναρος και Σταύρος Ντάφης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), που έκαναν εμπεριστατωμένη ανάλυση της μετεωρολογικής κατάστασης που επικράτησε στην Αττική την επίμαχη ημέρα, εκφράζοντας μάλιστα φόβους για «νέο Μάτι», εάν δεν υπάρξει συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η θερμοκρασία στις ανατολικές ακτές της Αττικής εκείνη την ημέρα έφτασε τους 39 βαθμούς, η υγρασία έπεσε στο 19% πριν από το ξέσπασμα της φωτιάς, ενώ οι ριπές του ανέμου από τα δυτικά ξεπερνούσαν τα 95 χιλιόμετρα την ώρα.

Ο συνδυασμός αυτών των μετεωρολογικών συνθηκών σε συνδυασμό με την τοπογραφία της περιοχής, αναφέρουν, οδήγησε σε μία ακραία και μη ελεγχόμενη συμπεριφορά της δασικής πυρκαγιάς, όπως υπολογίστηκε από τους πυρο-μετεωρολογικούς δείκτες.

Ανακριτής

Την ίδια ώρα, σε εφέτη ειδικό ανακριτή αναμένεται να ανατεθεί πλέον η έρευνα για τη φονική πυρκαγιά. Με έγγραφό του προς τον πρόεδρο του Τριμελούς Συμβουλίου του Εφετείου ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Ιωάννης Μωραϊτάκης ζητεί τη σύγκληση της Ολομέλειας των Εφετών, που θα συνεδριάσει για να αναθέσει σε ανώτερο δικαστικό λειτουργό τη δικογραφία της υπόθεσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο έγγραφο αναφέρεται ότι επιβάλλεται η κύρια ανάκριση να διενεργηθεί από εφέτη ανακριτή και επίκουρο αυτού λόγω «της σοβαρότητας, της εξαιρετικής φύσης και της ευρύτατης δημοσιότητας» της υπόθεσης.

Η επίμαχη δικογραφία, ύστερα από την άσκηση ποινικών διώξεων τον περασμένο Μάρτιο σε βάρος συνολικά 20 ατόμων για εμπρησμό από αμέλεια, ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή διά παραλείψεως και σωματικές βλάβες από αμέλεια κατά συρροή διά παραλείψεως από υπόχρεους και μη, είχε ανατεθεί στον 6ο τακτικό ανακριτή.

offer

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. ο μάνατζερ του τράπερ Trannos για όσα έγιναν στου Ρέντη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις από την αστυνομική επιχείρηση «μαμούθ»...

Μπηχτές Μαραντίνη για χωρισμό και συνεπιμέλεια

Ο Θοδωρής Μαραντίνης έδωσε συνέντευξη στη «Real Life», μίλησε...

Ανδρέας Ανδρεόπουλος: Ο ηθοποιός άφησε το Σπίτι του Ηθοποιού και στέκεται πάλι όρθιος

Νέα ζωή για τον Τίμο Δράκο της θρυλικής τηλεοπτικής...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Η Πωλίνα Σανταλοβάκη έδωσε σημεία ζωής

Ενώ είναι μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας η...