Ελληνική πρωτιά

❱❱ Ερευνητές του Πανεπιστημίου Πατρών βρήκαν τον μηχανισμό της υδροκεφαλίαςΣημαντικό βήμα για την κατανόηση της υδροκεφαλίας στον άνθρωπο κάνουν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Πατρών. 

Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικές προσπάθειες για την κατανόηση του μηχανισμού που οδηγεί στην εμφάνιση υδροκεφαλίας, δηλαδή της παθολογικής συσσώρευσης ποσότητας εγκεφαλονωτιαίου υγρού στις κοιλότητες του εγκεφάλου.

Η πάθηση δεν είναι μόνο γενετήσια, αλλά εμφανίζεται και κατά τη διάρκεια της ζωής του ανθρώπου αρκετά συχνά (ένας στους 2.000 με 5.000 ανθρώπους), όπως μας είπε ο καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών Σταύρος Ταραβήρας, επικεφαλής του εργαστηρίου (http://stemcellslab.upatras.gr) που έκανε την ανακάλυψη: «Σε συνεργασία με μια ερευνητική ομάδα από τη Νευροχειρουργική Κλινική του Πανεπιστημίου Yale, ανακαλύψαμε ότι μια πρωτεΐνη συμμετέχει και στον μηχανισμό παθογένεσης της υδροκεφαλίας στον άνθρωπο».

Κατανόηση

Η νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα από τους Έλληνες ερευνητές, έρχεται να προσφέρει σημαντική γνώση σε ό,τι αφορά την κατανόηση του μηχανισμού που οδηγεί στην εμφάνιση της νόσου, ενοχοποιώντας μια συγκεκριμένη ομάδα γονιδίων. Τα ευρήματα της έρευνας αναμένεται να βοηθήσουν στην ανάπτυξη κυτταρικών θεραπειών, αλλά και στη δημιουργία νέων φαρμάκων.

«Στον ανθρώπινο εγκέφαλο υπάρχουν δισεκατομμύρια εξειδικευμένα κύτταρα, τα οποία προέρχονται από έναν κοινό πληθυσμό αρχέγονων κυττάρων και είναι υπεύθυνα για διαφορετικές λειτουργίες. Μια ομάδα τέτοιων εξειδικευμένων κυττάρων ονομάζονται ”επενδυματικά κύτταρα” και εντοπίζονται σε μια περιοχή που αποκαλείται ”υποκοιλιακή ζώνη”.

Εκεί διαχωρίζουν τον νευρικό ιστό από το εγκεφαλονωτιαίο υγρό, ενώ μέσω των κινούμενων τριχιδίων (κροσσών) που φέρουν στην επιφάνειά τους διευκολύνουν τη διακίνηση του εγκεφαλονωτιαίου υγρού» εξηγεί ο καθηγητής.

Στην υποκοιλιακή ζώνη διατηρούνται επίσης νευρικά αρχέγονα βλαστοκύτταρα με ικανότητα αυτοανανέωσης, ενώ μια άλλη ομάδα διαφορετικού τύπου κυττάρων, που ονομάζονται «αστρογλοιακά», δρα συμπληρωματικά στα επενδυματικά και εξασφαλίζει τη σταθερότητα του ιστού που διαχωρίζει την υποκοιλιακή ζώνη από το εγκεφαλονωτιαίο υγρό.

Φαίνεται λοιπόν ότι κάποια «λάθη» στη δημιουργία ή στη λειτουργία των επενδυματικών κυττάρων, τα οποία έχουν και γενετική βάση, επηρεάζουν την ομαλότητα της υποκοιλιακής ζώνης και τελικά οδηγούν στην εμφάνιση υδροκεφαλίας.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ