Οι 9+1 Ελληνες κροίσοι (της κρίσης) στη λίστα «Forbes»

Ποιοι είναι οι πλουσιότεροι άνθρωποι του πλανήτη, σύμφωνα με το διάσημο περιοδικό.

Ισχυρή παραμένει για ακόμα μία χρονιά η ελληνική παρουσία στη λίστα «Forbes» με τους πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη. Συνολικά εννιά Ελληνες «κροίσοι» κατάφεραν να διατηρήσουν τη θέση τους ανάμεσα στους δισεκατομμυριούχους του κόσμου σε σχέση με πέρυσι, ενώ new entry στην πιο exclusive λίστα του περιοδικού αποτελεί ο Ελληνοκύπριος Πόλυς Χατζηιωάννου.


Ο Σπύρος Λάτσης και η οικογένειά του, αν και με πτώση αρκετών θέσεων, εξακολουθεί να κρατά τα ηνία της ελληνικής εκπροσώπησης φιγουράροντας στην 506η θέση της λίστας με περιουσία 2,33 δισ. ευρώ από τη δραστηριοποίησή του στον χώρο της ναυτιλίας, του real estate και όχι μόνο. Λίγες θέσεις πιο κάτω, στην 520ή, συναντάμε τον ιδρυτή της easyJet Στέλιο Χατζηιωάννου με περιουσία ύψους 2,25 δισ. ευρώ που προέρχεται κατά κύριο λόγο από την αεροπορική εταιρία και την πώληση 200.000 μετοχών της το 2013, ενώ στην 551η βρίσκεται ο Τζον Κατσιματίδης. Αν και το φλερτ του με τη δημαρχία της Νέας Υόρκης δεν στέφθηκε με επιτυχία, αφού δεν πήρε το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων, οι επιχειρήσεις του εξακολουθούν να αποδίδουν τα μέγιστα, με την περιουσία του να αγγίζει τα 2,18 δισ. Ευρώ.


Την 687η θέση μοιράζονται ο 52χρονος Αριστοτέλης Μυστακίδης, το αυτοδημιούργητο στέλεχος της Glencore International, και ο συλλέκτης έργων τέχνης Φίλιππος Νιάρχος με περιουσία ύψους 1,82 δισ. ευρώ, έκαστος.


Ο 77χρονος Τζορτζ Αργυρός από την Καλιφόρνια, ο οποίος δραστηριοποιείται στον χώρο του real estate και των επενδύσεων, κατάφερε μέσα στο 2013 να αυξήσει την περιουσία του από 1,45 σε 1,75 δισ. ευρώ, ανεβαίνοντας πέντε θέσεις και φτάνοντας στην 731η θέση της λίστας. Ακολουθεί ο 85χρονος Μάικλ Ζάχαρης στην 828η θέση με περιουσία 1,53 δισ. ευρώ από τη δραστηριοποίησή του στον χώρο των φαρμακευτικών επιχειρήσεων.


Ο αδελφός του Στέλιου Χατζηιωάννου Πόλυς κάνει την πρώτη του εμφάνιση στη λίστα «Forbes» από την 988η θέση, γεγονός που οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αύξηση κατά 73% τιμής των μετοχών της easyJet, όπου διατηρεί το 11%. Η περιουσία του 53χρονου Ελληνοκύπριου επιχειρηματία ανέρχεται σε 1,31 δισ. ευρώ. Αρκετά πιο χαμηλά, με πτώση αρκετών θέσεων μάλιστα, ο Ντιν Μιτρόπουλος βρίσκεται φέτος στην 1.284η της λίστας με περιουσία 950.000.000 ευρώ (1,3 δισ. δολάρια), τη στιγμή που η οικογένεια του Αλεξάντερ Σπανού από τον χώρο του real estate κατέκτησε την 1.456η θέση με περιουσία 800.000.000 ευρώ (1,1 δισ. δολάρια).



Ο Μπιλ Γκέιτς επέστρεψε στον θρόνο του ύστερα από τέσσερα χρόνια


Δυναμικό comeback στην κορυφή της λίστας των δισεκατομμυριούχων έκανε ύστερα από τέσσερα χρόνια απουσίας ο συνιδρυτής της Microsoft Μπιλ Γκέιτς, παίρνοντας πίσω τα σκήπτρα από τον Μεξικανό μεγιστάνα των τηλεπικοινωνιών Κάρλος Σλιμ Χελού. Η περιουσία του Γκέιτς αυξήθηκε κατά 6,54 δισ. ευρώ την περασμένη χρονιά, αγγίζοντας τα 55 δισ. ευρώ, αφήνοντας έτσι στη δεύτερη θέση τον Σλιμ με 53 δισ. ευρώ. Σταθερά στην τρίτη θέση παρέμεινε για δεύτερη συνεχή χρονιά ο Ισπανός ιδρυτής και ιδιοκτήτης των Zara Αμάνσιο Ορτέγκα, με 46,5 δισ. ευρώ, αυξάνοντας το προβάδισμά του από τον μεγαλοεπενδυτή Γουόρεν Μπάφετ, ο οποίος παραμένει τέταρτος με 42,3 δισ. ευρώ, σε μια χρονιά που οι πλούσιοι έγιναν ακόμα περισσότεροι, αλλά και πλουσιότεροι, λόγω της ανόδου των χρηματαγορών. Το top 5 συμπληρώνει με περιουσία 34,9 δισ. ευρώ ο επικεφαλής της εταιρίας επιχειρηματικού λογισμικού Oracle Λάρι Ελισον.


Συνολικά 1.645 δισεκατομμυριούχοι -αριθμός ρεκόρ- με περιουσία 4,65 τρισ. ευρώ βρίσκονται φέτος στη λίστα του «Forbes» σε σχέση με 1.426 που ήταν πέρυσι, ενώ νέο ρεκόρ αποτελεί και ο αριθμός των 172 γυναικών σε αυτή.


Η κληρονόμος των πολυκαταστημάτων Wal-Mart Κρίστι Γουόλτον είναι η πλουσιότερη γυναίκα στη λίστα και βρίσκεται στην 9η θέση με περιουσία 26,6 δισ. ευρώ. Ακολουθείται από τη Γαλλίδα Λιλιάν Μπετανκούρ, που απέκτησε το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας της από την εταιρία καλλυντικών L’Oreal, με 25 δισ., στην 11η θέση.


Το διαδίκτυο εκπροσωπείται και φέτος επάξια στη λίστα με τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, καθώς οι ιδρυτές της Google Λάρι Πέιτζ και Σεργκέι Μπριν καταλαμβάνουν τη 17η και 19η θέση, με περιουσία 23,4 δισ. ευρώ και 23,1 δισ. ευρώ αντίστοιχα, ενώ ο Τζεφ Μπέζος της Amazon.com βρίσκεται στη 18η με 23,2 δισ. Στην 21η θέση βρίσκεται ο ιδρυτής του facebook. Ο 29χρονος Μαρκ Ζάκερμπεργκ κατάφερε να υπερδιπλασιάσει την περιουσία του, που φτάνει πλέον τα 20,7 δισ. ευρώ, παρά το γεγονός ότι η έναρξη της παρουσίας της εταιρίας του στο χρηματιστήριο δεν ήταν η καλύτερη δυνατή.


ΠΕΤΡΙΝΑ ΚΑΛΑΜΒΟΚΙΔΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο «θησαυρός» της Μαρινέλλας – Η βίλα, οι επενδύσεις και τα πνευματικά δικαιώματα

Η Μαρινέλλα, στα 65 χρόνια καριέρας της στο τραγούδι,...

«Πριν από 17 χρόνια μετά από καμάκι γνώρισα αυτό το υπέροχο κορίτσι»

«Και ναι, πέρασαν 17 χρόνια σα να ήταν ψέμα»

Λαμπερό πάρτι γενεθλίων για γνωστή παρουσιάστρια μετά το διαζύγιο

Η παρουσιάστρια δείχνει έτοιμη να αφήσει το παρελθόν πίσω της και να επικεντρωθεί σε όσα έχουν πραγματική σημασία, απολαμβάνοντας κάθε στιγμή της νέας της καθημερινότητας με αισιοδοξία και δύναμη.

Τέλος ο Κατερινόπουλος από τον Κουσουλό – Η ανατροπή που άλλαξε τα πάντα

Μια στιγμή που έμοιαζε καθοριστική εκτυλίχθηκε στον αέρα της...

Η Σταρ Ελλάς και ο «πρίγκηψ» των Ρομά

Έξι χρόνια πριν, όταν το ζευγάρι κοσμούσε τις σελίδες lifestyle περιοδικών, η σχέση του αποτελούσε είδηση: μια πρώην Σταρ Ελλάς είχε ερωτευτεί τον «πρίγκιπα των Τσιγγάνων», όπως τον αποκαλούσαν, έναν άνδρα που συστηνόταν ως επιχειρηματίας.

Ερωτευμένη ξανά η Σοφία Μαριόλα; Τα τρυφερά τετ-α-τετ σε έξοδο με γοητευτικό κύριο

Η Σοφία Μαριόλα ερωτεύτηκε ξανά; Πρόσφατα έγινε γνωστός ο χωρισμός της με τον Στράτο Τζώρτζογλου ο οποίος αποκάλυψε πως χώρισαν

Τρελά ερωτευμένος μετά από 15 χρόνια γάμου γνωστός τραγουδιστής – «Θα σε διάλεγα σε κάθε ζωή»

«Είσαι η αλήθεια μέσα σε όλο τον θόρυβο, η γαλήνη σε κάθε καταιγίδα και το φως που με οδηγεί πάντα πίσω στο σπίτι»

Η μικρούλα της σειράς «Έτσι ξαφνικά» έγινε δημοσιογράφος – Δείτε σε ποια πετυχημένη εκπομπή δουλεύει

Η σειρά «Έτσι ξαφνικά» του MEGA γνώρισε μεγάλη επιτυχία. Προβλήθηκε το 2004 και σάρωσε!