Βασίλης Κικίλιας: Το «όχι» δεν είναι θέμα χρημάτων

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν!

❱❱ Ο Κικίλιας ανέλυσε τους επιστημονικούς λόγους για τους οποίους το υπουργείο Υγείας δεν εγκρίνει το κονδύλι για τον μικρό Παναγιώτη

Σε επιστημονικούς και όχι σε οικονομικούς λόγους στηρίζεται η άρνηση του υπουργείου Υγείας να εγκρίνει το κονδύλι για να μεταβεί ο ηλικίας 18 μηνών Παναγιώτης Ραφαήλ στις ΗΠΑ προκειμένου να υποβληθεί σε θεραπεία για τη σοβαρή νόσο από την οποία πάσχει, όπως εξήγησε ο υπουργός Υγείας αντιδρώντας στην κριτική που του ασκείται για τη μη έγκριση του ποσού που απαιτείται.

Την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη πανστρατιά για τη συγκέντρωση των χρημάτων, ο Βασίλης Κικίλιας ανέλυσε με ανακοίνωσή του τους λόγους που το υπουργείο δεν συνεισφέρει για την περίπτωση του παιδιού, το οποίο από την ηλικία των τριών μηνών διαγνώστηκε με νωτιαία μυϊκή ατροφία τύπου 1, μια σοβαρή εκφυλιστική νόσο τους μυϊκού συστήματος η οποία διαταράσσει την κατάποση και την αναπνοή.

«Το Ανώτατο Υγειονομικό Συμβούλιο (ΑΥΣ) έχει εγκρίνει και θεραπείες που φτάνουν τα 5.000.000 ευρώ, όταν οι επιστήμονες έτσι έκριναν» ανέφερε και πρόσθεσε ότι το Ανώτατο Υγειονομικό Συμβούλιο, που είχε απορρίψει δύο φορές το αίτημα της οικογένειας για μετάβαση στις ΗΠΑ, «είναι το θεσμοθετημένο ανεξάρτητο όργανο και στελεχωμένο από κορυφαίους επιστήμονες, έχει εγκρίνει και καλύπτει πλήρως τη φαρμακευτική αγωγή που χορηγείται στο παιδί, ύψους 1.000.000 ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι το παιδί ήδη παρουσιάζει βελτίωση». Οι γονείς, που βρίσκονται σε απόγνωση, έχουν ζητήσει να εγκριθεί κονδύλι για τη μετάβαση του παιδιού στη Βοστόνη των ΗΠΑ, όπου εφαρμόζεται μια αποτελεσματική γονιδιακή θεραπεία.

Οι δύο θεραπείες

Ο υπουργός εξηγεί ότι αυτή δεν είναι εγκεκριμένη στην Ευρώπη:

«Το ΑΥΣ έλαβε γνωματεύσεις από τους πλέον έγκριτους ειδικούς επιστήμονες, έθεσε το θέμα σε διεθνές συνέδριο, ερεύνησε τα διεθνή επιστημονικά δεδομένα και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα στοιχεία δεν συνηγορούν υπέρ της συνδυαστικής χορήγησης των δύο θεραπειών. Επιπλέον το υπουργείο Υγείας απευθύνθηκε και στην παρασκευάστρια εταιρία του φαρμάκου της νέας γονιδιακής θεραπείας, την οποία αιτούνται οι γονείς, και η απάντηση της εν λόγω εταιρίας είναι ότι αδυνατεί να πιστοποιήσει την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια της θεραπευτικής αγωγής για ασθενείς που ήδη λαμβάνουν άλλη θεραπεία, όπως στην περίπτωση του μικρού Π.Ρ.» .

Ο κ. Κικίλιας εξήγησε όλα τα παραπάνω στους γονείς του μικρού Παναγιώτη Ραφαήλ που τον επισκέφθηκαν στο υπουργείο έπειτα από πρόσκλησή του, παρουσία του προέδρου του ΑΥΣ. Όμως, οι γονείς του παιδιού έκαναν γνωστό στον υπουργό ότι θα συνεχίσουν τον επίπονο αγώνα που κάνουν για να συγκεντρώσουν τα χρήματα, ώστε να καταφέρουν να κάνουν το ταξίδι που είναι η μοναδική τους ελπίδα.

Άλλωστε, η ανταπόκριση του κόσμου είναι συγκινητική και σε καθημερινή βάση διεξάγονται φιλανθρωπικές εκδηλώσεις και αγώνες που διαθέτουν τις εισπράξεις για το αγοράκι, ενώ οι σελίδες στο facebook «Γίνε ο ήρωας του Παναγιώτη Ραφαήλ» και «Καμπάνια για τον Παναγιώτη Ραφαήλ!» έχουν πάνω από 45.000 ακoλούθους και 31.000 μέλη.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η κρυφή ζωή πασίγνωστου star της showbiz και οι νύχτες πληρωμένου έρωτα με κορίτσια που γεννήθηκαν… αγόρια

Υπήρξαν ταιριαστό ζευγάρι. Από τα πιο προβεβλημένα της εγχώριας showbiz, με...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έχουν τη φωνή της παρανοϊκής με το βιτριόλι!

Από τη  Νάντια Αλεξίου Σφίγγει ώρα με την ώρα ο...