Η Αλβανία κάνει το Ιόνιο… Αιγαίο

Οι γείτονες διεκδικούν ελληνική θάλασσα και ο Βενιζέλος… ελπίζει στη μακροθυμία τους.

Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε με την Τουρκία στο Αιγαίο σχετικά με την υφαλοκρηπίδα έχει μεταφερθεί στο Ιόνιο, με την Αλβανία να διεκδικεί περίπου 355 τετραγωνικά χιλιόμετρα θαλάσσης.

Το 2009, σιωπηρά, Ελλάδα και Αλβανία συμφώνησαν «υπογείως» για αναγνώριση της υφαλοκρηπίδας στην Κέρκυρα και τα Διαπόντια νησιά. Η συμφωνία αναγνώριζε υφαλοκρηπίδα στα νησιά και όριζε -με αφετηρία βράχους, υφάλους, νησίδες- τη μέση γραμμή με την Αλβανία, αλλά και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ).

Με αυτόν τον τρόπο αποδόθηκαν -δικαίως και ορθώς- στην Ελλάδα 355 τετραγωνικά χιλιόμετρα θαλάσσης που έχουν μια πολύ συγκεκριμένη ειδική λειτουργική θέση, γιατί από αυτήν θα περνά σειρά αγωγών πετρελαίου και αερίου (South Stream), ενώ υπάρχει μεγάλη πιθανότητα στην περιοχή να υπάρχουν μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου.

Ομως τα τελευταία χρόνια η αλβανική κυβέρνηση παραμένει σταθερή στη θέση της ότι η συμφωνία του 2009 για τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ της Αλβανίας και της Ελλάδας είναι αντισυνταγματική και δεν μπορεί να υπάρξει επικύρωσή της. Αυτό βέβαια δημιουργεί τεράστια προβλήματα στην Ελλάδα, η οποία προς το παρόν… ελπίζει ότι η αλβανική πλευρά θα… μετανιώσει και θα επικυρώσει τη συμφωνία του 2009.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, αν και είχε συναντήσεις με κυβερνητικά στελέχη της Αλβανίας, είτε δεν έθιξε ποτέ το θέμα είτε πιστεύει στη μεγαλοθυμία των Αλβανών, όπως αποδείχτηκε και στην ομιλία του την περασμένη Παρασκευή σε συνέδριο για την ενέργεια:

«Ελπίζουμε δε ότι μετά τις συζητήσεις που έχουμε κάνει με την αλβανική κυβέρνηση και σε πνεύμα φιλίας και καλής γειτονίας η σύμβαση που υπεγράφη το 2009 για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, χωρικών υδάτων, υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών θα κυρωθεί και θα ισχύσει» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος και διπλωμάτες αναρωτιούνται «αν με ευχολόγια ασκείται εξωτερική πολιτική».

ΚΩΣΤΑΣ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ