Ο Μηταράκης φόρτωσε στους αλληλέγγυους τις ευθύνες για τη μετατροπή της πλ. Βικτωρίας σε καταυλισμό μεταναστών

Σε μια προσπάθεια να αποποιηθεί των ευθυνών του για τη μετατροπή της πλατείας Βικτωρίας σε άτυπο καταυλισμό, ο Νότης Μηταράκης κατήγγειλε ότι… κάποιος υπέδειξε στους αλλοδαπούς να πάνε στο συγκεκριμένο σημείο!

«Αυτοί που έχουν πάει στην πλατεία Βικτωρίας είναι περίπου 60 άτομα τα οποία έχουν πάρει άσυλο. Προέρχονται από τη Μόρια και έπρεπε να είχαν υποβάλει αίτημα στο πρόγραμμα “ΗΛΙΟΣ” και να έχουν προσπαθήσει να βρουν κατοικία. Επέλεξαν μόνοι τους να πάρουν ένα εισιτήριο και να έρθουν στην πλατεία Βικτωρίας. Κάποιος τους είπε να πάνε εκεί» ισχυρίστηκε, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξή του σε τηλεοπτικό σταθμό.

Μάλιστα, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου κατηγόρησε συλλογικότητες και αλληλέγγυους για εργαλειοποίηση του πόνου των αλλοδαπών: «Κατά την επίσκεψή μου στο σημείο το βράδυ της Δευτέρας είδα ανθρώπους που πίεζαν τους αλλοδαπούς να μη φύγουν από εκεί. Είχε μπει ακόμα και μικροφωνική εγκατάσταση στην πλατεία Βικτωρίας».

Σε ερώτηση για την αποσυμφόρηση των νησιών του βορείου Αιγαίου ο Νότης Μηταράκης απάντησε ότι από την αρχή του έτους ως σήμερα έχουν φύγει 16.000 αλλοδαποί. «Τα νησιά μας αυτή τη στιγμή έχουν 20% λιγότερους μετανάστες απ’ ό,τι είχαν την 1η Ιανουαρίου, παρά τις πολύ αυξημένες ροές» υπογράμμισε, τονίζοντας ότι 2.000 δικαιούχοι διεθνούς προστασίας βγήκαν από τις δομές από την πρώτη κιόλας εβδομάδα εφαρμογής της σχετικής απόφασης.

Ισόβια στέγη και σύνταξη

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργού, ως το τέλος Ιουλίου θα έχουν φύγει όλοι όσοι πρέπει να αποχωρήσουν: «Δεν μπορούμε να προσφέρουμε ισόβια στέγη και ισόβια σύνταξη σε αυτούς που έχουν λάβει διεθνή προστασία. Εχουν πρόσβαση σε ένα πρόγραμμα μετάβασης, που λέγεται “ΗΛΙΟΣ”».

Τέλος, ο κ. Μηταράκης αναφέρθηκε και στην τελευταία έκθεση της Frontex, σύμφωνα με την οποία ένα μεγάλο μέρος των μεταναστευτικών ροών κατευθύνεται προς την κεντρική Ευρώπη: «Είχαμε μια αύξηση των ροών τον Μάιο, αλλά πλέον διέρχονται της διαδρομής της Μεσογείου και όχι της Ελλάδας. Οπως, δηλαδή, συνέβαινε και πριν από το 2015. Εχουμε αντιστροφή της τάσης».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ