Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος: «Είμαστε άνθρωποι με ανθρώπινες αδυναμίες, που άλλοτε τις νικούμε και...

Μορφή χιονοστιβάδας έχουν λάβει οι αποκαλύψεις σχετικά με τη...

Η Σκορδά λαχτάρισε με το… μπισκοτάκι της

«Ζηλεύω το μικρό σου το γατί, στα πόδια σου...

Μαζί για το Παιδί: Μαζί στρώνουμε το πασχαλινό τραπέζι για 600 παιδιά

Φέτος το Πάσχα το Μαζί για το Παιδί μας...

Η μικρή πήρε το επώνυμο της μητέρας της, Καρολάιν, την οποία σκότωσε...

Το επώνυμο της αδικοχαμένης μητέρας της πήρε η Λυδία...

Στο… Μάτι του εισαγγελέα

Παρέμβαση για τις αποκαλύψεις-σοκ του πραγματογνώμονα για πιέσεις και απειλές, με στόχο τη συγκάλυψη ευθυνών.

Αναταράξεις στο πολιτικό σκηνικό αλλά και την παρέμβαση του εισαγγελέα πυροδοτούν οι αποκαλύψεις-σοκ του αξιωματικού της Πυροσβεστικής Δημήτρη Λιότσιου για παρεμβάσεις και άνωθεν πιέσεις και απειλές που φέρεται ότι δέχτηκε με στόχο τη συγκάλυψη των ευθυνών γύρω από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι.

Οι καταγγελίες του πραγματογνώμονα της Πυροσβεστικής, ο οποίος είχε αναλάβει να συντάξει το πόρισμα για τον πύρινο εφιάλτη που στοίχισε τη ζωή 102 ανθρώπων, αποτελούν πλέον αντικείμενο προκαταρκτικής εξέτασης, που διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ευάγγελος Ιωαννίδης.

Η έρευνα διατάχθηκε αυτεπαγγέλτως μετά το δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», αλλά και με αφορμή τη μήνυση που κατέθεσε ο καταγγέλλων αξιωματικός, στην οποία περιγράφει με κάθε λεπτομέρεια τις πιέσεις που φέρεται ότι δέχτηκε για να αποκρύψει την αλήθεια και να διενεργήσει πλημμελή έρευνα για την ολέθρια πυρκαγιά. Ο πραγματογνώμονας στη μήνυσή του στρέφεται κατά του πρώην αρχηγού της Πυροσβεστικής Βασίλη Ματθαιόπουλου και κατά παντός άλλου υπευθύνου για το αδίκημα της απόπειρας παράνομης βίας, παραθέτοντας αυτούσια αποσπάσματα από τους ηχογραφημένους διαλόγους του με τον τότε αρχηγό του Π.Σ.

«Μοναδική επιδίωξή του ήταν ο εξαναγκασμός μου (…) διά απειλών και παράνομων πράξεων να συντάξω και να υποβάλω ενώπιον των αρμόδιων ανακριτικών Αρχών ψευδή πραγματογνωμοσύνη» αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο κ. Λιότσιος, περιγράφοντας ωστόσο και άλλα διαπραχθέντα αδικήματα, όπως κατάχρηση εξουσίας. Μάλιστα, όπως αναφέρει στη μήνυσή του ο αξιωματικός, ο μηνυόμενος φτάνει στο σημείο να κάνει λόγο ακόμα και για «κατασκευή» ποινικών ευθυνών σε βάρος του πραγματογνώμονα, σε περίπτωση που δεν ενέδιδε στους εκβιασμούς του. «Θάψ’ τα, μην μπλέξεις, σου μεταφέρω άνωθεν εντολές, μη δείξεις ονόματα, φτιάξ’ τα απλά, ο άνεμος, τα πεύκα, μέσα στα σπίτια, τα αυθαίρετα και μην γράψεις για ευθύνες ανωτέρων σου. Θα σε σκίσουμε... Θες καμία δυσμενή;» είναι, μεταξύ άλλων, τα λόγια που «καίνε» το υψηλόβαθμο τότε στέλεχος.

Τη διεξαγωγή της προκαταρκτικής έρευνας με βάση την επίμαχη μήνυση θα διενεργήσει ο εισαγγελέας Νικόλαος Αντωναράκος, ωστόσο ο αξιωματικός της Πυροσβεστικής φέρεται ότι είχε καταθέσει το στικάκι με την ηχογραφημένη συνομιλία του με τον κ. Ματθαιόπουλο από τον περασμένο Μάρτιο τόσο στην Εισαγγελία όσο και στον ανακριτή. Ο Δημήτρης Λιότσιος, άλλωστε, είχε δώσει και κατάθεση στον δικαστικό λειτουργό που διεξάγει την κυρία ανάκριση για τη φονική πυρκαγιά, χωρίς ωστόσο εκείνος, σύμφωνα με πληροφορίες, να συμπεριλάβει το περιεχόμενό της στον φάκελο που διαβίβασε στον αρμόδιο εισαγγελέα, ζητώντας τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου για τα εμπλεκόμενα πρόσωπα. Το αίτημα για συμπληρωματική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος κατά στελεχών της Πυροσβεστικής για έκθεση σε κίνδυνο απορρίφθηκε από την Εισαγγελία, καθώς δεν προέκυπτε δόλος των πυροσβεστών.

Στόχος δολιοφθοράς

Πάντως, εισαγγελικές πηγές επισήμαιναν πως ο πραγματογνώμονας δεν είχε κάνει καμία νύξη περί άνωθεν πιέσεων στην πραγματογνωμοσύνη που συνέταξε για το Μάτι και την οποία παρέδωσε στους εισαγγελείς στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2018, παρά μόνο έξι μήνες αργότερα και συγκεκριμένα μία ημέρα πριν από την άσκηση των ποινικών διώξεων για τη φονική πυρκαγιά, κατήγγειλε σε μήνυση που κατέθεσε στην Εισαγγελία ότι είχε γίνει στόχος δολιοφθοράς.

Κι ενώ οι αποκαλύψεις για το παρασκήνιο της τραγωδίας, η οποία πριν από δύο χρόνια βύθισε στο πένθος το πανελλήνιο, παίρνουν μορφή χιονοστιβάδας, ο ανακριτής που χειρίζεται τη δικογραφία της υπόθεσης ολοκλήρωσε την ανάκριση και έχει στείλει τις πρώτες κλήσεις για απολογία στους εμπλεκομένους, αρχίζοντας από τον τότε δήμαρχο Μαραθώνα Ηλία Ψινάκη.

Ανταλλαγή μηνύσεων

Μηνύσεις επί μηνύσεων από όλους σε όλους και μια κατάσταση σήψης και παραλογισμού. Αυτή είναι η κατάσταση που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στην Ελλάδα εξαιτίας όσων είδαν το φως της δημοσιότητας από την καταγραφή των πιέσεων για συγκάλυψη τις οποίες δέχτηκε ο πραγματογνώμονας για τη φωτιά στο Μάτι, η οποία κόστισε τη ζωή 102 ανθρώπων.

«Μοναδική επιδίωξη του πρώην αρχηγού Βασίλη Ματθαιόπουλου ήταν ο εξαναγκασμός μου διά απειλών και παράνομων πράξεων να υποβάλω ενώπιον των Αρχών ψευδή πραγματογνωμοσύνη». Αυτό αναφέρει στη μήνυσή του ο αξιωματικός που διενήργησε την πραγματογνωμοσύνη για τα αίτια της φωτιάς στο Μάτι Δημήτρης Λιότσιος.

Μήνυση κατά του πραγματογνώμονα αλλά και κατά παντός υπευθύνου και από τον πρώην αρχηγό της Π.Υ. Βασίλη Ματθαιόπουλο. Την ποινική τιμωρία για όσους ευθύνονται για την καταστροφή από τη φωτιά στα Κύθηρα το 2017 ζητά ο δήμαρχος Κυθήρων Στράτος Χαρχαλάκης. Και τέλος μήνυση κατά της εφημερίδας «Καθημερινή» και κατά παντός υπευθύνου από την Ολγα Γεροβασίλη.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για την Τετάρτη 17 Απριλίου

ΚΡΙΟΣ: Πολλά είναι αυτά που θα λειτουργήσουν θετικά στη...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Διπλός Λιάγκας στον ΑΝΤ1

Ο Γιώργος Λιάγκας όλα τα σφάζει, όλα τα μαχαιρώνει!...

Cool στο κέντρο της Αθήνας ο Μπισμπίκης

Η νέα ταινία του Γιάννη Οικονομίδη «Σπασμένη φλέβα» άρχισε...

Νίκος Αποστολόπουλος: «Η Φαίη Σκορδά είναι σαν τους αναστενάρηδες, λες και περπατάει σε αναμμένα κάρβουνα»

Ο Νίκος Αποστολόπουλος παραχώρησε μια συνέντευξη στην εκπομπή «Mega...

Bασίλισσα Σοφία της Ισπανίας: Υστερα από τέσσερις ημέρες νοσηλείας επέστρεψε στο παλάτι

Υστερα από τέσσερις ημέρες νοσηλείας και αγωνίας για τον...

Η περιπέτεια του πατέρα του Τζέιμς Καφετζή

Ποιος Τζέιμς; Ο πατέρας του, ο Λευτέρης, είναι ο...