«Βig Brother» o νέος ΚΟΚ

Με ηλεκτρονικές κλήσεις, οnline πληρωμές των παραβάσεων και επανενεργοποίηση του point system με αυστηρές κυρώσεις.

Την τεχνολογία επιστρατεύει στον νέο, αναθεωρημένο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, καθώς ανάμεσα στις αλλαγές που θα προωθήσει είναι η ηλεκτρονική βεβαίωση των παραβάσεων και η online πληρωμή τους.

Τις αλλαγές στον ΚΟΚ προανήγγειλε ο υφυπουργός Μεταφορών Γιάννης Κεφαλογιάννης, μιλώντας τη Δευτέρα σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών (ΙΜΕΤ) του Εθνικού Κέντρου Ερευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), στο πλαίσιο παρουσίασης του συστήματος SAFESTRIP.

Ο νέος ΚΟΚ βάζει στην άκρη τις χάρτινες κλήσεις, καθώς η βεβαίωση και η καταχώρισή τους θα γίνονται ηλεκτρονικά. Με την ίδια διαδικασία θα ενημερώνεται και ο οδηγός για την τέλεση της παράβασης, ειδικά αν δεν ήταν παρών, για παράδειγμα σε περίπτωση παράνομης στάθμευσης ή υπερβολικής ταχύτητας. Οι παραβάτες θα έχουν τη δυνατότητα να πληρώνουν το αντίστοιχο ποσό μέσω e-banking ή ATM. Σε περίπτωση που περάσει η προθεσμία για την πληρωμή του προστίμου, ο παραβάτης οδηγός θα βλέπει το ποσό να βεβαιώνεται στο TAXIS.

Επίσης, το υπουργείο Μεταφορών σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ενεργοποιεί το point system, ώστε να ελέγχεται η συμπεριφορά στον δρόμο των οδηγών που υποπίπτουν συνεχώς σε παραβάσεις. Στο πλαίσιο της συνεργασίας των δύο υπουργείων, οι πολίτες θα μπορούν να ενημερώνονται online για τους βαθμούς που έχουν στο point system και οι τροχονόμοι θα εφοδιάζονται με συσκευές, ώστε να ελέγχουν την υποτροπή των οδηγών. Παράλληλα, μέσω του point system θα επαναξιολογείται η ικανότητα οδήγησης και θα επιβάλλονται εναλλακτικές μορφές κυρώσεων, όπως η υποχρεωτική παρακολούθηση μαθημάτων οδήγησης.

Την ίδια στιγμή, στον αναθεωρημένο ΚΟΚ θα υπάρχει κατηγοριοποίηση των παραβάσεων ανά βαθμό επικινδυνότητας, με έμφαση στις παραβάσεις που αυξάνουν την πιθανότητα θανατηφόρου τροχαίου ατυχήματος, καθώς και διαχωρισμός των κυρώσεων με βασικό κριτήριο την οδηγική συμπεριφορά και την ασφάλεια του οχήματος. Παράλληλα, υποχρεωτική θα είναι η χρήση κράνους για τους ποδηλάτες έως 12 ετών, ενώ προβλέπεται και η μείωση της ταχύτητας στις κατοικημένες περιοχές.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ