Δευτέρα, 15 Απριλίου, 2024

Για γαμπρός το 2024 ετοιμάζεται ο Πολυδερόπουλος

Γαμπρός μέσα στο 2024  σχεδιάζει να ντυθεί ο Νίκος...

Η Αφροδίτη Σκαφιδά έφερε στον κόσμο κοριτσάκι και έκανε τον Πύρρο Δήμα...

Πατέρας για πέμπτη φορά έγινε ο Πύρρος Δήμας! Η...

Αντωνά – Σοϊλέδης: Μαζί στο σπίτι, χώρια στα μπουζούκια

Μαζί στο σπίτι, χώρια στα μπουζούκια ο Αρης Σοϊλέδης...

Η περιπέτεια του πατέρα του Τζέιμς Καφετζή

Ποιος Τζέιμς; Ο πατέρας του, ο Λευτέρης, είναι ο...

Στο… μάτι του «Ιανού»: Προληπτική κήρυξη έκτακτης ανάγκης, κλείσιμο σχολείων, απαγόρευση κυκλοφορίας και οδηγίες στους πολίτες

Με αλλεπάλληλες συσκέψεις προσπάθησαν από χθες οι αρμόδιοι φορείς του κρατικού μηχανισμού να θωρακίσουν τις περιοχές από όπου θα περάσει ο μεσογειακός κυκλώνας «Ιανός», που προκάλεσε τρόμο με το που «άγγιξε» τα Επτάνησα και τις ακτές της δυτικής Πελοποννήσου.

Αφού ελήφθη η απόφαση να κλείσουν εκατοντάδες σχολεία σε δυτική Ελλάδα και νησιά του Ιονίου, κηρύχθηκαν προληπτικά σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Ηλεία, Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία, Μεσσηνία, Αρκαδία, Ζάκυνθος, Κεφαλλονιά και Ιθάκη.

f2 trafos

Με εντολή του υπουργείου Μεταφορών απαγορεύτηκε από χθες στις 9 το βράδυ και για 24 ώρες η κυκλοφορία βαρέων οχημάτων, οχημάτων με τρέιλερ και λεωφορείων κατά μήκος του εθνικού οδικού δικτύου στους νομούς Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας, Ηλείας, Μεσσηνίας και σε πολλές εθνικές οδικές αρτηρίες τέθηκαν σε διαρκή επιφυλακή το σύνολο του προσωπικού συντήρησης και ασφαλείας και τα οχήματα βοήθειας.

Με συνεχείς εκκλήσεις, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς καλούσε τους πολίτες να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί, ενώ με μήνυμα του 112 στα τηλέφωνα των κατοίκων στις περιοχές όπου δείχνει πρώτα τα «δόντια» του ο «Ιανός» υπήρξε προειδοποίηση να μη μείνουν στα σπίτια τους όσοι κατοικούν σε σημεία που πλημμύρισαν στο παρελθόν.

Ιδιαίτερα, συστήνεται οι πολίτες να δώσουν έμφαση σε τρεις οδηγίες:

■ Σε περιοχές που έχουν πλημμυρίσει στο παρελθόν, να αποφύγουν τους υπόγειους, ημιυπόγειους και ισόγειους χώρους.

■ Να αποφύγουν τις περιττές μετακινήσεις και να ασφαλίσουν ερμητικά πόρτες και παράθυρα.

■ Να μη διασχίζουν χειμάρρους, ρέματα ή δρόμους, πεζή είτε με αυτοκίνητο.

Οι εικόνες από τις παράκτιες περιοχές των νησιών και της δυτικής Ελλάδας έμοιαζαν απόκοσμες. Με φόντο το γκρίζο βλέμμα του «Ιανού», επαγγελματίες έτρεχαν να μαζέψουν τις παραλιακές εγκαταστάσεις για να μην τις διαλύσει ο κυκλώνας.

Στις περιφέρειες που εκτιμάται ότι θα «οργώσει» ο «Ιανός» πραγματοποιούνται συνεχείς συσκέψεις για την πορεία του φαινομένου, που επανεκτιμάται ώρα με την ώρα. Περιφέρειες, δήμοι σε Λεκανοπέδιο, Στερεά και Κυκλάδες, ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ έχουν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού με συνεργεία και μηχανήματα, ενώ Πυροσβεστική, Αστυνομία και ομάδες εθελοντών βρίσκονται επί ποδός.

Με κατεπείγον έγγραφο προς τους δήμους, ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης ζητεί τον καθαρισμό φρεατίων και ρεμάτων.

f3 49

Πρόγνωση και δύο σενάρια για την πορεία του

Θυμίζει… βαρυχειμωνιά το σκηνικό στα νησιά του Ιονίου και στην Πελοπόννησο λόγω της επέλασης του μεσογειακού κυκλώνα «Ιανού», ενός ιδιαίτερα σπάνιου και επικίνδυνου φαινομένου που από χθες επηρεάζει τα νησιά του κεντρικού Ιονίου και παράκτια τμήματα της δυτικής Ελλάδας.

Παράλληλα, πολύ ισχυρά φαινόμενα θα σημειωθούν όπως εκτιμούν οι μετεωρολόγοι σήμερα από τις μεσημεριανές ώρες και μετά και στις υπόλοιπες περιοχές της Στερεάς, συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής, καθώς και στην ανατολική και τη νότια Θεσσαλία.

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, κατά τη διάρκεια της ημέρας οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά από βορειοδυτικές διευθύνσεις, φτάνοντας στο Ιόνιο τα 9 και τοπικά τα 10 με 11 μποφόρ, με το ύψος των κυμάτων να φτάνει τα επτά μέτρα, ενώ στο Αιγαίο θα πνέουν από βορειοανατολικές διευθύνσεις, φτάνοντας τοπικά τα 6 με 7 μποφόρ. Όσον αφορά τις υπόλοιπες περιοχές, αναμένεται να σημειωθούν αραιές νεφώσεις, οι οποίες στα νησιά των βόρειων Κυκλάδων από τις απογευματινές ώρες και μετά θα δώσουν τοπικές βροχές.

Ωστόσο, η πορεία του κυκλώνα που πλήττει τη χώρα από χθες το πρωί εξακολουθεί να είναι αβέβαιη, με τους μετεωρολόγους να κάνουν λόγο για δύο πιθανά σενάρια. Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Γιάννη Καλλιάνο, το ένα ενδεχόμενο θέλει το χαμηλό βαρομετρικό να φεύγει προς την κεντρική Πελοπόννησο και να κατευθύνεται προς το κεντρικό Αιγαίο, ενώ το δεύτερο, που είναι και το επικρατέστερο, να πλησιάσει στα Επτάνησα και να φεύγει προς τα κάτω. Ωστόσο, πρόκειται για ένα δυναμικό φαινόμενο, το οποίο εξελίσσεται συνεχώς, χωρίς να είναι σαφές τι πορεία θα ακολουθήσει τελικά, γι’ αυτό και τα δεδομένα επανεκτιμούνται συνεχώς.

Όπως προκύπτει από τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, ο κυκλώνας τείνει να μένει στάσιμος και να στροβιλίζεται γύρω από τον εαυτό του στην περιοχή κοντά στα Επτάνησα. Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι η συγκεκριμένη περιοχή θα δεχθεί τη μεγαλύτερη σφοδρότητα των καιρικών φαινομένων. Σε κάθε περίπτωση, όλα δείχνουν πως σήμερα θα επηρεαστεί το μεγαλύτερο μέρος της κεντρικής και της νότιας ηπειρωτικής χώρας και ενδεχομένως το σύμπλεγμα των Κυκλάδων.

{{-PCOUNT-}}19{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το σατανικό σχέδιο μητέρας, η οποία κατήγγειλε τον πρώην σύζυγό της για σεξουαλική κακοποίηση του 4χρονου γιου τους

Με τη «βούλα» του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών απαλλάχτηκε από...

Κατερίνα Λιόλιου: Αυτός είναι ο νέος της σύντροφος

Το «Κατερινάκι του» είναι η αγάπη του! Το τελευταίο...

ΗΠΑ: Ζευγάρι αδιανόητης διαστροφής

Παντρεμένη νοσοκόμα και ο σύζυγός της, που έχουν δύο...

Και η Καίτη Κουτσολιούτσου δήλωσε άγνοια για το σκάνδαλο της εταιρίας, την οποία μιμήθηκε και η Hermès

Δημιουργική… έμπνευση ακόμη και στον οίκο Hermès είχαν προκαλέσει...

Νοσοκόμα επιστρέφει στις ταινίες πορνό έπειτα από 15 χρόνια αποχής…

Επιστρέφει στις «ρίζες» της η 38χρονη Σάντι Σάμερς, που...

Παρίστανε την ανήλικη για να… πάει με πιτσιρίκια

Τη 14χρονη μαθήτρια υποδυόταν στο Snapchat η 23χρονη Αλίσα...