Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

«TV Queens»: Χριστοπούλου στον ρόλο της καθηγήτριας

Τα αστέρια θα περάσουν από το Οpen! Nα και...

«Ο Παράδεισος των κυριών»: Η Αμαλία είναι απογοητευμένη με τον Ντίνο

Στο αποψινό επεισόδιο της σειράς «Ο παράδεισος των κυριών»...

Στο… μικροσκόπιο 20 Ελληνες Influencers που ελέγχονται για παραπλανητικές πρακτικές

Στο μικροσκόπιο των ελεγκτικών μηχανισμών μπαίνουν 20 Ελληνες influencers...

Ο Σκάι καλοβλέπει το τηλεπαιχνίδι «Still Standing» με παρουσιάστρια την Καραβάτου

Τα δημοφιλή τηλεπαιχνίδια δεν πεθαίνουν ποτέ! Από τα χέρια...

Εισαγγελική έρευνα για το πώς τρύπωσε ο κορονοϊός στο γηροκομείο της Μιχαήλ Βόδα

Στο εισαγγελικό στόχαστρο μπήκε το… κορονο-κομείο του Αγίου Παντελεήμονα μετά τα δεκάδες κρούσματα που έχουν εντοπιστεί μεταξύ των ηλικιωμένων φιλοξενουμένων και εργαζομένων του ιδρύματος, που έχουν σημάνει «κόκκινο» συναγερμό στις υγειονομικές υπηρεσίες, ενώ παράλληλη έρευνα άρχισε και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας.

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών διέταξε τη διενέργεια κατεπείγουσας εισαγγελικής έρευνας προκειμένου να διερευνηθεί αν από την πλευρά των υπευθύνων του οίκου ευγηρίας «Αττική» υπήρξε παραβίαση των πρωτοκόλλων πρόληψης για τη διάδοση του ιού σε βαθμό κακουργήματος, βάσει του άρθρου 285 του Ποινικού Κώδικα.

Από χθες τα χαράματα άρχισε η μεταφορά των ηλικιωμένων που βγήκαν θετικοί στον ιό στα Νοσοκομεία Ευαγγελισμός, Σισμανόγλειο, Αττικόν και Ασκληπιείο, ενώ συνεργεία του Δήμου Αθηναίων απολύμαναν δρόμους και πεζοδρόμια γύρω από το ίδρυμα της Μιχαήλ Βόδα.

Παράλληλα, είναι σε εξέλιξη η έρευνα για το πώς εισέβαλε στο γηροκομείο ο κορονοϊός, που έως αργά το απόγευμα χθες είχε ήδη μολύνει 40 άτομα, με ορατό το ενδεχόμενο να αυξηθούν, καθώς πρόκειται ουσιαστικά για εστία υπερμετάδοσης. Είναι ενδεικτικό ότι από τα πρώτα 70 τεστ που έγιναν εντοπίστηκαν 32 θετικά κρούσματα!

Οι αρμόδιες υπηρεσίες αναζητούν τον «ασθενή 0» και στο κάδρο έχουν μπει όλοι οι εργαζόμενοι, οι οποίοι ερωτώνται αν τηρήθηκαν τα υγειονομικά πρωτόκολλα και, επίσης, ποιοι και πού είχαν ταξιδέψει για διακοπές. Εξετάζεται, επίσης, πώς γινόταν η τροφοδοσία και με ποια μέτρα προστασίας, καθώς κάτοικοι της περιοχής καταγγέλλουν ότι έχουν δει αλλοδαπούς να μεταφέρουν προϊόντα χωρίς μάσκες!

Στο γηροκομείο, που απομονώθηκε άμεσα, έσπευσαν ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, καθώς και ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, που εκτίμησε την κατάσταση ως εξαιρετικά σοβαρή και προειδοποίησε για την κατάσταση στην Αττική: «Σε αυτές τις περιπτώσεις και σε αυτές τις δομές όπου δεν υπάρχει επισκεπτήριο, συνήθως η διασπορά γίνεται από εργαζόμενο. Είναι καταστάσεις που δεν θέλουμε να τις βλέπουμε, αλλά δυστυχώς τις βλέπουμε. Είναι πολύ δύσκολο να έχεις διασπορά κορονοϊού σε τέτοιες δομές, σε αυτήν το 80% των φιλοξενούμενων ηλικιωμένων είναι κατακεκλιμένα άτομα, οπότε αντιλαμβάνεστε σε πόσο δύσκολη κατάσταση βρίσκονται και έχουν και συνοδά νοσήματα. Στη Θεσσαλονίκη το μάθημά μας το πήραμε, εδώ φαίνεται ότι δεν το πήραμε. Βλέπουμε πως η Θεσσαλονίκη πάει καλά, ενώ η Αθήνα όχι…» είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας έκανε λόγο για πολύ μεγάλη διασπορά του ιού στον οίκο ευγηρίας και υποστήριξε ότι από τους πρώτους ελέγχους φαίνεται πως κάποιοι νοσηλευτές νοσούν εδώ και δύο εβδομάδες! Επίσης, απηύθυνε έκκληση σε ιδιοκτήτες και εργαζομένους σε οίκους ευγηρίας να τηρούν με αυστηρότητα τα μέτρα.

«Δεν θέλουμε να δούμε τις εικόνες που είδαμε στην Ευρώπη με τους θανάτους στα γηροκομεία…» τόνισε μέσω της ΕΡΤ και διαβεβαίωσε ότι οι έλεγχοι θα συνεχιστούν και θα εντατικοποιηθούν.

Αναφορικά με τη συγκεκριμένη δομή που εξελίχθηκε σε υγειονομική βόμβα, ο κ. Αρκουμανέας είπε ότι ελέγχθηκε για πρώτη φορά τον Αύγουστο, χωρίς όμως να εντοπιστεί τότε κάποιο κρούσμα και είπε ότι θα περίμενε την έκθεση των ειδικών για το αν τηρούνταν τα μέτρα από τους υπευθύνους του γηροκομείου.

Στο ίδρυμα εφαρμόζονται ήδη περιοριστικά μέτρα, με απόφαση του γενικού γραμματέα της Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου. Έτσι, αναστέλλεται η δυνατότητα εισόδου και εξόδου, εξαιρουμένου του προσωπικού, το οποίο θα εναλλάσσεται με μέριμνα της διοίκησης και θα μετακινείται σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ. Η τροφοδοσία γίνεται με συγκεκριμένες προϋποθέσεις, ενώ η ΕΛ.ΑΣ. αναλαμβάνει την επιτήρηση των μέτρων έως τις 9 Οκτωβρίου.

γηροκομείο2

ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ ΕΚΑΝΑΝ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΤΕΣΤ!

Αναμενόμενη ήταν η παρέμβαση της Δικαιοσύνης για το γηροκομείο «υγειονομική βόμβα», καθώς γεννήθηκαν εύλογα ερωτήματα για τον τρόπο λειτουργίας του και την τήρηση των προβλεπόμενων πρωτοκόλλων από το προσωπικό και την ιδιοκτησία. Οπως παρατήρησε ο πλέον αρμόδιος πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων Στέλιος Προσαλίκας, άργησε να εντοπιστεί το πρώτο θετικό κρούσμα στη δομή.

«Αργησαν να βρουν το πρώτο θετικό κρούσμα. Γι’ αυτό τα πρωτόκολλα στην υπόλοιπη Ευρώπη έχουν πιο πυκνή περιοδικότητα ελέγχων για κορονοϊό» είπε και συμπλήρωσε ότι οι εργαζόμενοι σε τέτοιες δομές θα έπρεπε να υποβάλλονται σε τεστ κάθε εβδομάδα.
Σύμφωνα με τον κ. Προσαλίκα, τελευταία φορά που διενεργήθηκαν τεστ στους εργαζομένους στην εν λόγω δομή ήταν τον Αύγουστο!

«Αν είχαν κάνει τεστ 10 με 15 Σεπτεμβρίου, θα είχαν βρει περισσότερα κρούσματα» υποστήριξε και άφησε αιχμές και προς την πλευρά της διοίκησης.

«Με σοκάρει ο μεγάλος αριθμός των κρουσμάτων. Δεν μπορεί να είναι όλα τα κρούσματα ασυμπτωματικά. Εάν είναι, οι ευθύνες της διοίκησης είναι λιγότερες. Δεν πιστεύω, όμως, ότι είναι όλοι ασυμπτωματικοί» τόνισε.

Με λίγα λόγια, υπάρχουν ευθύνες στους εργαζομένους αν είχαν συμπτώματα ότι είχαν προσβληθεί και το έκρυβαν. Πάντως, σύμφωνα με τον κ. Προσαλίκα, θα είναι έκπληξη αν οι δεκάδες θετικοί ήταν όλοι ασυμπτωματικοί.

{{-PCOUNT-}}17{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για την Τετάρτη 17 Απριλίου

ΚΡΙΟΣ: Πολλά είναι αυτά που θα λειτουργήσουν θετικά στη...

Cool στο κέντρο της Αθήνας ο Μπισμπίκης

Η νέα ταινία του Γιάννη Οικονομίδη «Σπασμένη φλέβα» άρχισε...

Διπλός Λιάγκας στον ΑΝΤ1

Ο Γιώργος Λιάγκας όλα τα σφάζει, όλα τα μαχαιρώνει!...

Νίκος Αποστολόπουλος: «Η Φαίη Σκορδά είναι σαν τους αναστενάρηδες, λες και περπατάει σε αναμμένα κάρβουνα»

Ο Νίκος Αποστολόπουλος παραχώρησε μια συνέντευξη στην εκπομπή «Mega...

Bασίλισσα Σοφία της Ισπανίας: Υστερα από τέσσερις ημέρες νοσηλείας επέστρεψε στο παλάτι

Υστερα από τέσσερις ημέρες νοσηλείας και αγωνίας για τον...