Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου, 2023

Ντορέττα Παπαδημητρίου: Έμαθε on air για την απώλεια της μητέρας του Ντάνου

Η Ντορέττα Παπαδημητρίου και ο Κούλλης Νικολάου σε τηλεφωνική...

Αλμπέρτο Μποτία: «Προσπαθώ να δώσω ένα καλό παράδειγμα ως πατέρας στον γιο...

Ο σύντροφός της Ελένης Φουρέιρα, Αλμπέρτο Μποτία, σπανίως παραχωρεί...

Κατερίνα Καινούργιου: Τέλος η κόντρα με τον Ουγγαρέζο μετά το τηλεφώνημά τους

Ο Χάρης Λεμπιδάκης, στον αέρα της εκπομπής «Super Κατερίνα»,...

Ο Νίνο επιστρέφει έπειτα από 21 χρόνια στο «Fame Story», στη θέση...

Ο Νίνο ετοιμάζεται να επιστρέψει στο «Fame Story» 20...

Πλούτισε λόγω στρες & πέτυχε!

Η 29χρονη Γερμανίδα καλλονή πουν Πως η μόλις 25 ετών Βερόνικα Ροθ κατάφερε να διαχειριστεί μέσα από τη συγγραφή την αγχώδη διαταραχή.


Είναι μόλις 25 ετών και αποτελεί μια από τις πιο φρέσκες, αγαπημένες «πένες» του Χόλιγουντ. Η Βερόνικα Ροθ όμως δεν είναι άνθρωπος που χαίρεται την επιτυχία με το κέφι που επιβάλλει η ηλικία της. Από την εφηβεία της η συγγραφέας, στο έργο της οποίας βασίστηκε η ταινία «Divergent» με πρωταγωνίστρια την Κέιτ Γουίνσλετ (που είναι πρώτη στο αμερικανικό box office), πάσχει από χρόνιο στρες, το οποίο όμως κατάφερε να διαχειρίζεται μέσα από τη συγγραφή. Μάλιστα αυτή η διέξοδος την οδήγησε στην επιτυχία.


Ολα ξεκίνησαν μέσα από μια τάξη δημιουργικής γραφής, όπου προσπαθούσε να βρει τρόπο να εκτονώσει όσα βρίσκονταν στο κεφάλι της και την ψυχή της. Η πρώτη της σειρά βιβλίων περιπέτειας με τίτλο «Divergent» (Αποκλίνων), πέρα από θεραπευτική, ήταν κι αυτή που τη σύστησε σ’ ένα κοινό το οποίο αποδείχθηκε διψασμένο να μοιραστεί τις σκοτεινές σκέψεις των ηρώων της. Ο φανταστικός κόσμος που δημιουργεί η Ροθ στις ιστορίες της κυριαρχείται από το άγχος.


Αποκαλύπτει ότι πέρασε έναν ολόκληρο χρόνο κάνοντας γνωσιακή ψυχοθεραπεία. Για την ακρίβεια, η Ροθ δημιούργησε έργα που αντικατοπτρίζουν τις εφηβικές της νευρώσεις και μελετά σε βάθος το άγχος και την αναποφασιστικότητα που κυριαρχούν σε αυτές τις ηλικίες.


«Ημουν πάντα νευρωτική. Στο κολέγιο ένιωθα ανασφάλεια για όλα: για τον τρόπο που περπατούσα, για τον τρόπο που μιλούσα, για την εμφάνισή μου. Εχω γενικευμένη αγχώδη διαταραχή, οπότε αυτή είναι η μόνιμη κατάστασή μου. Αυτό ήταν το πράγμα που πάλευα περισσότερο να ξεπεράσω» εξομολογείται και προσθέτει: «Νιώθω άγχος πολλές φορές. Οταν ήμουν στα χειρότερά μου ένιωθα συνεχώς ένα βήμα πριν τον πανικό, σε οποιοδήποτε μέρος και αν βρισκόμουν, όποια και αν ήταν η κατάσταση. Ηταν πολύ δύσκολο». Η μάχη του να ξεπερνά κανείς προσωπικούς φόβους είναι ένα τεράστιο κομμάτι των ιστοριών που παρουσιάζει στη σειρά βιβλίων της «Divergent». Η ίδια δίνει μάχη εξάλλου με πολλές φοβίες. «Ω Θεέ μου! Φοβάμαι το ύψος, όλα τα ζωύφια» λέει και τρέμει από την κορυφή έως τα νύχια.


H γενικευμένη αγχώδης διαταραχή (Generalised Αnxiety Disorder – GAD) είναι ψυχολογική διαταραχή που βάζει στον μεγεθυντικό φακό όλες τις ανησυχίες τις οποίες γεννά η καθημερινότητα. Οι ασθενείς αγχώνονται ακόμη και με την παραμικρή λεπτομέρεια της καθημερινότητάς τους και φοβούνται ότι όλα θα πάνε στραβά. Αυτή η ασθένεια έχει παρατηρηθεί κάποιες φορές ότι πλήττει πολλά μέλη της ίδιας οικογένειας, ωστόσο δεν έχει ανακαλυφθεί ακόμα με βεβαιότητα τι την προκαλεί. Τα συμπτώματά της, εκτός από το μόνιμο στρες, είναι η αδυναμία χαλάρωσης αλλά και η δυσκολία συγκέντρωσης. Επίσης, οι πάσχοντες από GAD μπορεί να εκδηλώνουν κόπωση, πονοκεφάλους, ένταση ή πόνο στους μυς, δυσκολία στην κατάποση, τρέμουλο, εκνευρισμό, έντονη εφίδρωση, ναυτία, εξάψεις, καθώς και συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα.


Η εξέλιξή της είναι αργή. Συνήθως ξεκινάει στην εφηβεία και τα συμπτώματα οξύνονται ή παρουσιάζουν ύφεση ανάλογα με τις συνθήκες που αντιμετωπίζει ο ασθενής. Η διάγνωση δεν είναι εύκολη υπόθεση, καθώς μπορεί να χρειαστούν πολλές επισκέψεις σε ειδικό μέχρι να καταλήξει ότι τα παραπάνω συμπτώματα οφείλονται σε αυτήν τη διαταραχή.


Η αντιμετώπισή της βασίζεται κυρίως στην ψυχοθεραπεία, τα φάρμακα ή τον συνδυασμό και τον δύο. Η γνωσιακή συμπεριφοριστική θεραπεία, δηλαδή αυτή που ακολούθησε η Ροθ, έχει αποδειχθεί ότι βοηθάει πολύ, καθώς διδάσκει τον ασθενή διαφορετικούς τρόπους σκέψης, συμπεριφοράς και αντίδρασης σε διάφορες καταστάσεις. Σε επίπεδο φαρμάκων, αυτά που συνήθως συνταγογραφούνται είναι τα αγχολυτικά και τα αντικαταθλιπτικά. Τα αποτελέσματα είναι εμφανή σχετικά σύντομα, αλλά αυτά τα φάρμακα δεν πρέπει να λαμβάνονται για μεγάλο διάστημα.

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«Σταμάτησα την τηλεόραση γιατί δεν ήμουν ο εαυτός μου, έβγαζα επιθετικότητα στους συνάδελφους»

Η καταξιωμένη παρουσιάστρια εξομολογήθηκε την απόφασή της να απέχει...

Ο Αλέξης Κούγιας για νίκη Κασσελάκη: «Εκπροσωπεί πολύ χαμηλού επιπέδου ανθρώπους»

Ο Αλέξης Κούγιας μίλησε στην εκπομπή «Super Κατερίνα» για...

Πέθανε η μητέρα του Γιώργου Αγγελόπουλου λίγες ώρες μετά το γάμο του

Ο Γιώργος Αγγελόπουλος λίγες ώρες αφότου παντρεύτηκε τη Δήμητρα...

Η Μαίρη Χρονοπούλου αποκαλύπτει όσα είπαν με τον πρίγκιπα Νικόλαο στη συνάντησή τους

Μπορεί η Ευανθία Ρεμπούτσικα να μάγεψε το κοινό πριν...

Το νέο ποστ του Γιώργου Αγγελόπουλου για το χαμό της μητέρας του: «Ήσουν σπουδαία μάνα»

Ο Γιώργος Αγγελόπουλος περνάει δύσκολες στιγμές καθώς έχασε τη...

Ελένη Μενεγάκη για Κασσελάκη: «Δεν ακούγεται ωραίο από ένα νέο παιδί να λέει…»

Ο Στέφανος Κασσελάκης έκανε ένα ατόπημα στην ομιλία του...