Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Στα χέρια πιάστηκαν ο ανεξάρτητος βουλευτής Κωνσταντίνος Φλώρος και ο Βασίλης Γραμμένος...

«Της Κορέας» έγινε χθες το μεσημέρι στην ελληνική Βουλή....

«Σασμός»: Χρήστος, Στέλλα εκφράζουν τα συναισθήματά τους

Όσα θα δούμε στο αποψινό επεισόδιο του «Σασμού».Μαθιός, Βασιλική,...

Η Αννα Βίσση δεν «ψήνεται» για το «Voice»

Η Αννα Βίσση είπε «όχι» σε μια θέση στην...

Συμμορίες Ρομά έχουν ρημάξει τους τελευταίους μήνες την ανατολική Θεσσαλονίκη

Σε μάστιγα έχουν εξελιχθεί τους τελευταίους μήνες οι κλοπές,...

Πλούτισε λόγω στρες & πέτυχε!

Η 29χρονη Γερμανίδα καλλονή πουν Πως η μόλις 25 ετών Βερόνικα Ροθ κατάφερε να διαχειριστεί μέσα από τη συγγραφή την αγχώδη διαταραχή.


Είναι μόλις 25 ετών και αποτελεί μια από τις πιο φρέσκες, αγαπημένες «πένες» του Χόλιγουντ. Η Βερόνικα Ροθ όμως δεν είναι άνθρωπος που χαίρεται την επιτυχία με το κέφι που επιβάλλει η ηλικία της. Από την εφηβεία της η συγγραφέας, στο έργο της οποίας βασίστηκε η ταινία «Divergent» με πρωταγωνίστρια την Κέιτ Γουίνσλετ (που είναι πρώτη στο αμερικανικό box office), πάσχει από χρόνιο στρες, το οποίο όμως κατάφερε να διαχειρίζεται μέσα από τη συγγραφή. Μάλιστα αυτή η διέξοδος την οδήγησε στην επιτυχία.


Ολα ξεκίνησαν μέσα από μια τάξη δημιουργικής γραφής, όπου προσπαθούσε να βρει τρόπο να εκτονώσει όσα βρίσκονταν στο κεφάλι της και την ψυχή της. Η πρώτη της σειρά βιβλίων περιπέτειας με τίτλο «Divergent» (Αποκλίνων), πέρα από θεραπευτική, ήταν κι αυτή που τη σύστησε σ’ ένα κοινό το οποίο αποδείχθηκε διψασμένο να μοιραστεί τις σκοτεινές σκέψεις των ηρώων της. Ο φανταστικός κόσμος που δημιουργεί η Ροθ στις ιστορίες της κυριαρχείται από το άγχος.


Αποκαλύπτει ότι πέρασε έναν ολόκληρο χρόνο κάνοντας γνωσιακή ψυχοθεραπεία. Για την ακρίβεια, η Ροθ δημιούργησε έργα που αντικατοπτρίζουν τις εφηβικές της νευρώσεις και μελετά σε βάθος το άγχος και την αναποφασιστικότητα που κυριαρχούν σε αυτές τις ηλικίες.


«Ημουν πάντα νευρωτική. Στο κολέγιο ένιωθα ανασφάλεια για όλα: για τον τρόπο που περπατούσα, για τον τρόπο που μιλούσα, για την εμφάνισή μου. Εχω γενικευμένη αγχώδη διαταραχή, οπότε αυτή είναι η μόνιμη κατάστασή μου. Αυτό ήταν το πράγμα που πάλευα περισσότερο να ξεπεράσω» εξομολογείται και προσθέτει: «Νιώθω άγχος πολλές φορές. Οταν ήμουν στα χειρότερά μου ένιωθα συνεχώς ένα βήμα πριν τον πανικό, σε οποιοδήποτε μέρος και αν βρισκόμουν, όποια και αν ήταν η κατάσταση. Ηταν πολύ δύσκολο». Η μάχη του να ξεπερνά κανείς προσωπικούς φόβους είναι ένα τεράστιο κομμάτι των ιστοριών που παρουσιάζει στη σειρά βιβλίων της «Divergent». Η ίδια δίνει μάχη εξάλλου με πολλές φοβίες. «Ω Θεέ μου! Φοβάμαι το ύψος, όλα τα ζωύφια» λέει και τρέμει από την κορυφή έως τα νύχια.


H γενικευμένη αγχώδης διαταραχή (Generalised Αnxiety Disorder – GAD) είναι ψυχολογική διαταραχή που βάζει στον μεγεθυντικό φακό όλες τις ανησυχίες τις οποίες γεννά η καθημερινότητα. Οι ασθενείς αγχώνονται ακόμη και με την παραμικρή λεπτομέρεια της καθημερινότητάς τους και φοβούνται ότι όλα θα πάνε στραβά. Αυτή η ασθένεια έχει παρατηρηθεί κάποιες φορές ότι πλήττει πολλά μέλη της ίδιας οικογένειας, ωστόσο δεν έχει ανακαλυφθεί ακόμα με βεβαιότητα τι την προκαλεί. Τα συμπτώματά της, εκτός από το μόνιμο στρες, είναι η αδυναμία χαλάρωσης αλλά και η δυσκολία συγκέντρωσης. Επίσης, οι πάσχοντες από GAD μπορεί να εκδηλώνουν κόπωση, πονοκεφάλους, ένταση ή πόνο στους μυς, δυσκολία στην κατάποση, τρέμουλο, εκνευρισμό, έντονη εφίδρωση, ναυτία, εξάψεις, καθώς και συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα.


Η εξέλιξή της είναι αργή. Συνήθως ξεκινάει στην εφηβεία και τα συμπτώματα οξύνονται ή παρουσιάζουν ύφεση ανάλογα με τις συνθήκες που αντιμετωπίζει ο ασθενής. Η διάγνωση δεν είναι εύκολη υπόθεση, καθώς μπορεί να χρειαστούν πολλές επισκέψεις σε ειδικό μέχρι να καταλήξει ότι τα παραπάνω συμπτώματα οφείλονται σε αυτήν τη διαταραχή.


Η αντιμετώπισή της βασίζεται κυρίως στην ψυχοθεραπεία, τα φάρμακα ή τον συνδυασμό και τον δύο. Η γνωσιακή συμπεριφοριστική θεραπεία, δηλαδή αυτή που ακολούθησε η Ροθ, έχει αποδειχθεί ότι βοηθάει πολύ, καθώς διδάσκει τον ασθενή διαφορετικούς τρόπους σκέψης, συμπεριφοράς και αντίδρασης σε διάφορες καταστάσεις. Σε επίπεδο φαρμάκων, αυτά που συνήθως συνταγογραφούνται είναι τα αγχολυτικά και τα αντικαταθλιπτικά. Τα αποτελέσματα είναι εμφανή σχετικά σύντομα, αλλά αυτά τα φάρμακα δεν πρέπει να λαμβάνονται για μεγάλο διάστημα.

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. ο μάνατζερ του τράπερ Trannos για όσα έγιναν στου Ρέντη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις από την αστυνομική επιχείρηση «μαμούθ»...

Η Πωλίνα Σανταλοβάκη έδωσε σημεία ζωής

Ενώ είναι μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας η...

Μπηχτές Μαραντίνη για χωρισμό και συνεπιμέλεια

Ο Θοδωρής Μαραντίνης έδωσε συνέντευξη στη «Real Life», μίλησε...