Ο Έλληνας 007 της CIA Μαρκ Πολυμερόπουλος και η ασθένεια των πρακτόρων

Το «σύνδρομο της Μόσχας» και ο αόρατος πόλεμος

Ελληνικής καταγωγής αξιωματούχος της CIA είναι το πρώτο κρούσμα μυστηριώδους ασθένειας έπειτα από επίσκεψή του στη Ρωσία. Ο Μαρκ Πολυμερόπουλος στα 26 χρόνια της υπηρεσίας του πέρασε μεγάλα διαστήματα σε επικίνδυνα μέρη, όπως οι εμπόλεμες ζώνες του Ιράκ και του Αφγανιστάν.

Ωστόσο δεν είχε πάθει ποτέ κάτι έως τον Δεκέμβριο του 2017, όταν, ενώ κοιμόταν βαθιά στο ξενοδοχείο «Marriott» της Μόσχας, κοντά στην αμερικανική πρεσβεία, ξαφνικά πετάχτηκε.

«Είχα μια απίστευτη ζαλάδα. Ηθελα να ξεράσω. Το δωμάτιο γύριζε, δεν μπορούσα καν να σταθώ όρθιος, είχα εμβοές» περιγράφει ο 51χρονος, που υποψιάστηκε τροφική δηλητηρίαση και συνέχισε το δεκαήμερο ταξίδι, που προέβλεπε επαφές με υψηλόβαθμους αξιωματούχους των μυστικών υπηρεσιών. Ωστόσο μια δεύτερη αντίστοιχη κρίση ήρθε μέρες αργότερα, και ο Πολυμερόπουλος ακύρωσε τις υπόλοιπες συναντήσεις του.

Ανακουφισμένος, μπήκε στο αεροπλάνο με προορισμό τις ΗΠΑ. Είχε μόλις γίνει το Νο 2 της CIA στο τμήμα των μυστικών επιχειρήσεων στην Ευρώπη. Δύο μήνες μετά την επιστροφή του από τη Ρωσία άρχισε να έχει επίμονες ημικρανίες. Επειτα από κάθε είδους εξετάσεις, διαγνώστηκε με ινιακή νευραλγία μυστηριώδους αιτιολογίας. Από το 2016 πάνω από 40 Αμερικανοί διπλωμάτες που δούλευαν στην αμερικανική πρεσβεία στην Αβάνα και υπάλληλοι σε δεκάδες αμερικανικά προξενεία στην Κίνα έχουν παραπονεθεί για παρόμοια συμπτώματα και, τελικά, για προβλήματα ισορροπίας, εμβοές και απώλεια μνήμης. Ο Πολυμερόπουλος είναι ο πρώτος που αναφέρει τέτοια συμπτώματα έπειτα από ταξίδι στη Ρωσία, αν και ο ίδιος λέει ότι και συνάδελφός του που τον συνόδευε στο ταξίδι της Μόσχας έχει παρόμοια προβλήματα, τα οποία έχουν ενταχθεί επιστημονικά στην «ομπρέλα» του λεγόμενου Συνδρόμου της Αβάνας.

Τα προβλήματα αυτά εξώθησαν σε πρόωρη συνταξιοδότηση τον Πολυμερόπουλο, που θεωρεί ότι δέχτηκε κάποιου είδους επίθεση στη Μόσχα. Αναγνωρίζει ωστόσο ότι δεν έχει κάποια απόδειξη γι’ αυτό και πλέον επικεντρώνεται στην αποκατάσταση της υγείας του.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ