Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

«Akis’ Food Tour»: Κόνιτσα, Ζαγοροχώρια, Μαστοροχώρια

Το γαστρονομικό οδοιπορικό του Άκη Πετρετζίκη συνεχίζεται με ένα...

Αira Αdomaityte: Η όμορφη Λιθουανή έφυγε από τον Αγιο Δομίνικο μία εβδομάδα...

Το πιο sexy κορίτσι του φετινού «Survivor» έφτασε στην...

Σας θυμίζουν κάτι οι δύο νεόνυμφοι στις ΗΠΑ;

Με την ευχή της αντιπροέδρου των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις,...

Αλμπέρτα Τσοπανάκη: «Διέκοψαν ομιλία του Μητσοτάκη για να δείξουν τη σειρά μου»!

Η Αλμπέρτα Τσοπανάκη αποτελεί από τους θεμελιωτές της ελληνικής...

Εφιάλτης στη Σάμο! Ο Εγκέλαδος «πήρε» δύο αγγελούδια

Τραγικό θάνατο βρήκαν ένας 15χρονος και μια 17χρονη! Καταπλακώθηκαν από τα συντρίμμια παλιού κτιρίου στο Βαθύ.

Το ρολόι έδειχνε λίγα λεπτά πριν από τις 2 χθες το μεσημέρι όταν ολόκληρη σχεδόν η χώρα «σείστηκε» από την ισχυρή σεισμική δόνηση των 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που είχε επίκεντρο 18 χιλιόμετρα ανοιχτά της Σάμου.

f7a 23359800

Το χτύπημα του Εγκέλαδου, που είχε εστιακό βάθος μόλις δύο χιλιόμετρα, αποδείχθηκε φονικό, καθώς είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο μαθητές, που καταπλακώθηκαν από τα συντρίμμια ενός παλιού κτιρίου στο Βαθύ. Πρόκειται για έναν 15χρονο και μία 17χρονη, των οποίων τα άψυχα κορμιά τους εντοπίστηκαν περίπου τρεις ώρες μετά την εκδήλωση του σεισμού από άντρες της Πυροσβεστικής σε έναν στενό δρόμο γεμάτο μπάζα από κτίρια που είχαν καταρρεύσει.

Ο διευθυντής Ερευνών Σεισμολογίας στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Γεράσιμος Παπαδόπουλος ανέφερε στην «Espresso» πως ο ισχυρός σεισμός, που στοίχισε τη ζωή σε δύο εφήβους στη Σάμο προκλήθηκε από ρήγμα που έχει διεύθυνση από την Ανατολή προς τη Δύση και διατρέχει τον υποθαλάσσιο χώρο παράλληλα με τη βόρεια ακτή της Σάμου.

Ανησυχία για νέα ρήγματα

«Έρχεται, δηλαδή, από τη δυτική Τουρκία, μπαίνει στο ανατολικό Αιγαίο και συνεχίζει στα βόρεια της Σάμου, στον υποθαλάσσιο χώρο παράλληλα με τη βόρεια ακτή του νησιού» εξήγησε, προσθέτοντας ότι είναι πιθανό το ενδεχόμενο να ενεργοποιηθούν και άλλα ρήγματα στη χώρα, ωστόσο, δεν θα δώσουν τόσο μεγάλους σεισμούς.

Οι ειδικοί εκτιμούν πως μετά τη δόνηση των 6,7 Ρίχτερ θα ακολουθήσουν αρκετοί και ισχυροί μετασεισμοί, χαρακτηρίζοντας ιδιαίτερα κρίσιμο το επόμενο 48ωρο. Για τον λόγο αυτό απηύθυναν έκκληση προς όσους κατοίκους του νησιού παρατήρησαν την οποιαδήποτε ρωγμή στην οικία τους να διανυκτερεύσουν τις επόμενες ημέρες σε άλλο σπίτι. Η Πολιτική Προστασία με μήνυμά της μέσω του 112 απευθύνει έκκληση στους πολίτες του νησιού να παραμείνουν μακριά από ετοιμόρροπα κτίρια, καθώς τις επόμενες ώρες θα ακολουθήσουν αρκετοί μετασεισμοί.

f1 5178493

«Οποιοδήποτε κτίσμα παρουσιάζει έστω και την παραμικρή βλάβη δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί. Ακόμη κι ένας μικρός μετασεισμός μπορεί να αποβεί καταστροφικός. Είναι θανάσιμος κίνδυνος να χρησιμοποιηθεί οποιαδήποτε οικία έχει ζημιές» προειδοποίησε, μεταξύ άλλων, ο καθηγητής Σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Κώστας Παπαζάχος, προσθέτοντας πως πρόκειται για γνωστή περιοχή με μεγάλα ρήγματα, που θα έχει μεγάλη σεισμική ακολουθία.

Ο ισχυρός σεισμός προκάλεσε σοβαρές υλικές ζημιές σε πολλά, εγκαταλειμμένα κυρίως, κτίρια στο Πυθαγόρειο, το Καρλόβασι και το Βαθύ. Στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Καρλόβασι, μια από τις μεγαλύτερες και ιστορικότερες εκκλησίες των Βαλκανίων, ξεκόλλησε ένα πολύ μεγάλο μέρος του τρούλου, ενώ σοβαρές ζημιές σημειώθηκαν και στον ναό του Αγίου Νικολάου. Ένα μεγάλο μέρος του νησιού έμεινε χωρίς ρεύμα, ενώ για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα ήταν ιδιαίτερα δύσκολες και οι τηλεπικοινωνίες.

f2 karlobasi

Τα συνολικά τέσσερα τσουνάμι που ακολούθησαν τον σεισμό μετέτρεψαν σε ποτάμια τους δρόμους γύρω από το λιμάνι του Βαθέος και αρκετά καταστήματα πλημμύρισαν. Έως αργά χθες οι τραυματίες ανέρχονταν στους οκτώ και η κατάσταση της υγείας τους δεν ενέπνεε ανησυχία. Ένας μαθητής με σοβαρά κατάγματα μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της Αθήνας.

Ζημιές και στη Χίο

Υλικές ζημιές προκλήθηκαν και σε αρκετά κτίρια της Χίου, ευτυχώς χωρίς να υπάρξουν τραυματισμοί. Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, το μεγαλύτερο πρόβλημα καταγράφηκε στο «Κοκκάλειο» μαιευτήριο και σε παλιά κτίσματα των οδών Βενιζέλου και Ροδοκανάκη, καθώς και σε παρόδους της Απλωταριάς. Κατολισθήσεις από την ένταση του σεισμού σημειώθηκαν και στην Ικαρία, με αποτέλεσμα να κλείσει ο επαρχιακός δρόμος Ευδήλου – Ακαμάτρα, ενώ μικρές ρωγμές προκλήθηκαν και στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Αγίου Κηρύκου. Στη Σάμο μετέβησαν εσπευσμένα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς μαζί με κυβερνητικό κλιμάκιο, προκειμένου να γίνει εκτίμηση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί, με στόχο τον σχεδιασμό για την αντιμετώπιση των συνεπειών της σεισμικής δόνησης.

f6

Επίσης, στο νησί έσπευσε κλιμάκιο της 1ης ΕΜΑΚ, ενώ με ειδικές πτήσεις της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας έφτασαν στο νησί στελέχη του ΕΚΑΒ και πολιτικοί μηχανικοί από τα υπουργεία Μεταφορών και Υποδομών και από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, για τη διενέργεια ελέγχων στατικότητας στα κτίρια και την καταγραφή των ζημιών από τον σεισμό.

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η «καταραμένη» φαμίλια της Ηλιούπολης: Εκτέλεσε τη μάνα του με καραμπίνα και αυτοκτόνησε

Δολοφονία και αυτοχειρία φαίνεται πως είναι το επικρατέστερο σενάριο...

Παράταση για τον «Ασχημο»

Με περισσότερες από 120 παραστάσεις από την αρχή της...

Τα… βρόντηξε από το «My style rocks» η Φωτεινή Μπαρνασά, από τα φαβορί του reality

Σκάει «βόμβα» στο «My style rocks». Ενα από τα...

Χειροπέδες σε… ξαναμμένο κοκάκια μέσα σε ροζ μασατζίδικο!

Τα «ξέρασε» όλα στην ανακρίτρια, εν είδει ψυχοθεραπείας, ένας...

Αστραψαν τα φλας στη βράβευση επιτυχημένων επιχειρηματιών και δημόσιων προσώπων της Θεσσαλονίκης

Επιτυχημένοι επιχειρηματίες και δημόσια πρόσωπα της Θεσσαλονίκης βραβεύτηκαν στο...