Ταφόπλακα στον χώρο της εστίασης και τον πολιτισμό τα νέα μέτρα για τον κορονοΐο

Η πλειονότητα των επιχειρηματιών του κλάδο κάνει λόγο για «στοχοποίηση» από την κυβέρνηση

Σε μίνι lockdown μπαίνει από τις 6 τα ξημερώματα της Τρίτης η Ελλάδα, σε μια προσπάθεια να αναχαιτιστεί η πανδημία και να βελτιωθεί η επιδημιολογική εικόνα, στέλνοντας όμως την ίδια ώρα χιλιάδες στην ανεργία.

Από αύριο το πρωί, λοιπόν, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, η χώρα χωρίζεται πλέον σε δύο ζώνες, αντί τεσσάρων. «Ενοποιούνται» δηλαδή οι λιγότερο επιβαρυμένες περιοχές, ως πρότινος «πράσινες» και «κίτρινες», καθώς και οι περιφερειακές ενότητες με το μεγαλύτερο ιικό φορτίο, πρώην «πορτοκαλί» και κόκκινες». Ετσι θα έχουμε δύο ζώνες, «Επιτήρησης» και «Αυξημένου Κινδύνου» αντίστοιχα.

Στην τελευταία, στην οποία εντάσσονται όλη η βόρεια Ελλάδα και η Αττική, θα παραμείνουν κλειστοί για έναν μήνα όλοι οι χώροι εστίασης, όπως καφέ, εστιατόρια και μπαρ, τα οποία θα εξυπηρετούν μόνο με τη μορφή delivery ή take away. Η απόφαση αυτή, που βάζει «ταφόπλακα» στο μεγαλύτερο μέρος του ιδιωτικού τομέα, έρχεται ύστερα από πολλά «πειράματα» για τον τρόπο λειτουργίας, που απέτυχαν, ωστόσο επέφεραν αλλεπάλληλα οικονομικά πλήγματα σε έναν τεράστιο επαγγελματικό κλάδο.

Η συντριπτική πλειονότητα των επιχειρηματιών του κλάδου κάνει λόγο για «στοχοποίηση» από την πλευρά της κυβέρνησης, που θα οδηγήσει σε απανωτά λουκέτα και αύξηση της ανεργίας. «Οταν μιλάμε για μέτρα, εννοούμε μόνο την εστίαση. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Εγώ δεν έχω πειστεί ότι ο κλάδος είναι η πηγή της διασποράς του κορονοϊού. Είναι σαφές ότι ο κλάδος θα έχει λουκέτα» λέει ο Γιώργος Καββαθάς, πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο πρόεδρος της Ενωσης Εστιατόρων Ψητοπωλών και Καφέ Μπαρ του νομού Θεσσαλονίκης Γιάννης Φιλοκώστας: «Αισθανόμαστε ότι τιμωρείται όλη η εστίαση για δέκα με 15 καταστήματα που δεν τηρούν τα μέτρα. Η εστίαση όλο το προηγούμενο διάστημα έχει κρατήσει τα μέτρα όπως πρέπει, χωρίς να ξεφεύγουμε, και τώρα τιμωρούμαστε ξανά».

Κλειστά για έναν μήνα θα παραμείνουν επίσης τα θέατρα, οι κινηματογραφικές αίθουσες και τα μουσεία.

Ζώνη επιτήρησης

Στις περιφερειακές ενότητες που παρουσιάζουν καλύτερη επιδημιολογική εικόνα και ανήκουν στη «Ζώνη Επιτήρησης» τα καταστήματα της εστίασης θα λειτουργούν έως τις 23.30. Η χρήση της μάσκας γίνεται υποχρεωτική για το προσωπικό, καθώς και για το κοινό που βρίσκεται σε χώρους αναμονής. Το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο καθήμενων ανά τραπέζι είναι τα έξι άτομα, ενώ η πληρότητα δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 50% της δυναμικότητας κάθε καταστήματος.

Στους ανοιχτούς αρχαιολογικούς χώρους θα πρέπει να τηρείται απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ των επισκεπτών, ενώ στα κλειστά μουσεία θα επιτρέπεται ένα άτομο ανά 15 τετραγωνικά μέτρα. Τέλος, για όσους θελήσουν να παρακολουθήσουν μια ταινία στον κινηματογράφο, υποχρεούνται να έχουν βγάλει ηλεκτρονικά το εισιτήριό τους και η πληρότητα εντός της αίθουσας δεν θα ξεπερνά το 50%.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ