Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Τζορτζ Κρίστι: Ο ομογενής ήταν για δεκαετίες αρχηγός λέσχης των Hells Angels

Ομογενής στις ΗΠΑ που επί 40 χρόνια υπήρξε αρχηγός...

«Εκαψαν» την Πισπιρίγκου με τις καταθέσεις τους οι τρεις νοσηλεύτριες του νοσοκομείου...

«Φωτιά» για τη Ρούλα Πισπιρίγκου ήταν οι καταθέσεις που...

Αλμπέρτο Εσκενάζη: Ζεν πρεμιέ στο πλευρό του Κόκκαλη!

Ο 72χρονος ηθοποιός Αλμπέρτο Εσκενάζη είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής με...

Εξαρθρώθηκε κύκλωμα απατεώνων που χάκαραν ηλεκτρονική τραπεζική και άδειαζαν τους λογαριασμούς

«Ξέπλυμα» μέσω ΜΚΟ

Μέσω μιας… Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης προσπαθούσαν να «ξεπλύνουν» τα χρήματα που έβγαζαν από ηλεκτρονικές απάτες τα μέλη ενός κυκλώματος, το οποίο εξαρθρώθηκε από το Τμήμα Ασφαλείας Διονύσου.

Συνολικά έχουν συλληφθεί εννέα άτομα, ενώ έχει ταυτοποιηθεί ένας συνεργός τους, πακιστανικής καταγωγής, ο οποίος αναζητείται. Ειδικότερα, η Αστυνομία έχει περάσει χειροπέδες στον 57χρονο διαχειριστή της ΜΚΟ, στους λογαριασμούς της οποίας κατέληξαν περί τα 85.000 ευρώ, σε έναν 44χρονο Πακιστανό, στον λογαριασμό του οποίου βρέθηκαν άλλα 45.000 ευρώ, σε έναν 49χρονο ομογενή από τη Γεωργία, στον οποίον κατέληξαν 35.000 ευρώ, σε έναν 30χρονο Έλληνα από τα Γιαννιτσά, ο οποίος έγινε ξαφνικά… πλουσιότερος κατά 14.000 ευρώ, και σε πέντε ακόμη άτομα, στους λογαριασμούς των οποίων εντοπίστηκαν μικρότερα ποσά.

Οι συλληφθέντες χρησιμοποιούσαν τη μέθοδο «sim swapping» για να υφαρπάζουν μέσω κακόβουλου λογισμικού, που εγκαθιστούσαν σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές ή κινητά τηλέφωνα και το οποίο διέσπειραν μέσω email, τους μυστικούς κωδικούς εισόδου των θυμάτων τους στην ηλεκτρονική τραπεζική (e-banking). Στη συνέχεια, έχοντας εξασφαλίσει το username και το password των εξαπατηθέντων, έφτιαχναν πλαστές εξουσιοδοτήσεις ή άλλα πλαστά έγγραφα και πήγαιναν σε καταστήματα παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, προκειμένου να εκδώσουν νέα κάρτα sim στον τηλεφωνικό αριθμό που χρησιμοποιούσαν τα θύματα για να λαμβάνουν τους κωδικούς επαλήθευσης «pin», που απαιτούνται για την ολοκλήρωση τραπεζικής συναλλαγής στις πλατφόρμες e-banking. Με αυτόν τον τρόπο, κατάφερναν να αποσπούν μεγάλα χρηματικά ποσά από τους λογαριασμούς των θυμάτων τους.

Έκαναν «φτερά»

Μέχρι στιγμής έχουν ταυτοποιηθεί τρεις περιπτώσεις, στις οποίες ανυποψίαστοι πολίτες είδαν τα χρήματά τους να κάνουν «φτερά» από τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους. Οπως εκτιμούν οι διωκτικές Αρχές, το συνολικό ποσό που κατάφεραν να αποσπάσουν οι απατεώνες ξεπερνά τα 185.000 ευρώ, τα οποία μεταφέρθηκαν σε ΜΚΟ με έδρα τη Θεσσαλονίκη, αλλά και σε εταιρία μεταφοράς χρημάτων με πλήθος υποκαταστημάτων στην Αττική!

Στη μία περίπτωση, μάλιστα, η δράση των απατεώνων έφτασε μέχρι τη Μυτιλήνη, όπου, σύμφωνα με όσα κατήγγειλε το θύμα στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας του νησιού, άγνωστοι μετέφεραν εν αγνοία του το ποσό των περίπου 45.000 ευρώ στον λογαριασμό της ΜΚΟ και ενός φυσικού προσώπου. Έκπληξη στους αστυνομικούς προκάλεσε το ότι η νέα κάρτα sim είχε εκδοθεί σε κατάστημα τηλεφωνίας στην… Ιεράπετρα της Κρήτης! Στις άλλες δύο περιπτώσεις που καταγγέλθηκαν στο Τ.Α. Διονύσου, τα μέλη του κυκλώματος μετέφεραν περισσότερα από 125.000 ευρώ στον λογαριασμό της ίδιας ΜΚΟ και σε έναν υπήκοο Πακιστάν, ο οποίος είναι και το άτομο που διαφεύγει τη σύλληψη.

Κατά την προανάκριση προέκυψε ακόμη ότι το κύκλωμα δρούσε τουλάχιστον από τον Φεβρουάριο. Να σημειωθεί ότι για την έκδοση των νέων καρτών sim μετέβαιναν στα καταστήματα τηλεφωνίας δύο Πακιστανοί, κατ’ εντολήν του 44χρονου, ο οποίος φέρεται ότι είχε τον ρόλο του υπαρχηγού του κυκλώματος. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα και εν συνεχεία σε ανακριτή, από τον οποίο ζήτησαν και πήραν παράταση για να απολογηθούν.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Μπηχτές Μαραντίνη για χωρισμό και συνεπιμέλεια

Ο Θοδωρής Μαραντίνης έδωσε συνέντευξη στη «Real Life», μίλησε...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. ο μάνατζερ του τράπερ Trannos για όσα έγιναν στου Ρέντη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις από την αστυνομική επιχείρηση «μαμούθ»...

Ανδρέας Ανδρεόπουλος: Ο ηθοποιός άφησε το Σπίτι του Ηθοποιού και στέκεται πάλι όρθιος

Νέα ζωή για τον Τίμο Δράκο της θρυλικής τηλεοπτικής...

Η Πωλίνα Σανταλοβάκη έδωσε σημεία ζωής

Ενώ είναι μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας η...

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Η Μπόμπα δεν γλίτωσε ούτε αυτή τη φορά τη διαδικτυακή γιούχα

Πρόκειται για χάρισμα και οφείλουμε να τους το αναγνωρίσουμε!...