Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Πιτσιρικάδες είχαν πετάξει αβγά στην Καρυοφυλλιά Καραμπέτη!

Ποιος να το περίμενε ότι η καλύτερη Ελληνίδα ηθοποιός...

Τα σχέδια Κάβουρα και Τζαβέλλα για το Πάσχα

Μια σύντομη απόδραση για τις ημέρες του Πάσχα έχουν...

Στον χώρο του παλιού αεροδρομίου εντοπίστηκαν 314 βόμβες Αεροπορίας από τον Β’...

Οχι μία ούτε δύο, αλλά… 314 βόμβες Αεροπορίας από...

Ελεύθερος μετά την απολογία του ο πρώην βουλευτής των «Σπαρτιατών» Κωνσταντίνος Φλώρος

Για ένα «ατυχές περιστατικό», το οποίο, όπως είπε, αν...

Φωτιά Νο 2 στο ΚΥΤ της Σάμου! Επέτειο με σεισμό και πυρκαγιά!

«Γενέθλια» με σεισμό και πυρκαγιά στο ΚΥΤ στο Βαθύ έκανε η Σάμος ανήμερα την 108η επέτειο της ένωσής της με την Ελλάδα!

  • Από τη
    Νάντια Αλεξίου

Την ώρα που οι πυροσβέστες έδιναν μάχη για την κατάσβεση της πυρκαγιάς που ξέσπασε λίγο μετά τις 8 το πρωί της Τετάρτης, το νησί ταρακουνήθηκε από ακόμη μία σεισμική δόνηση στις 8.49!

Οι εκρήξεις που ακούγονταν από τον χώρο όπου λειτουργεί το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης αλλοδαπών και ο πυκνός μαύρος καπνός που έβγαινε προκάλεσαν την άμεση κινητοποίηση όλων των Αρχών που βρίσκονται στο σεισμόπληκτο νησί μετά τη δόνηση των 6,7R στα τέλη Οκτωβρίου, που προκάλεσε τον θάνατο δύο εφήβων και εκτεταμένες καταστροφές σε κτίρια και ναούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η φωτιά ξέσπασε στην πλευρά όπου στεγάζονται τα μαγειρεία και οι αποθήκες ιματισμού. Άμεση ήταν η επέμβαση της Πυροσβεστικής με 18 άντρες και εννέα οχήματα, ώστε να οριοθετηθεί η πυρκαγιά πριν επεκταθεί. Πρόκειται για τη δεύτερη πυρκαγιά που εκδηλώνεται σε διάστημα 10 ημερών, καθώς είχε ξεσπάσει φωτιά και στις 4 τα ξημερώματα της 2ας Νοεμβρίου στον ορεινό όγκο της περιφερειακής οδού στο Βαθύ. Οι φλόγες είχαν ξεπηδήσει σε έναν χώρο όπου λειτουργεί παράτυπος καταυλισμός στον οποίο διαβιούν περίπου 300 Αφρικανοί και Ασιάτες, και είχαν επεκταθεί στη χαμηλή βλάστηση, στην περίμετρο του ΚΥΤ Βαθέος.

Στο γήπεδο

Όπως αναφέρουν τοπικά μέσα, οι φιλοξενούμενοι στο ΚΥΤ μετακινήθηκαν χωρίς να κινδυνεύσει η ζωή τους στο πρόχειρο γήπεδο απέναντι από το ΚΥΤ, υπό την επίβλεψη ισχυρής αστυνομικής δύναμης.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, από τις 29 Οκτωβρίου στον καταυλισμό στο Βαθύ διαβιούν 4.200 Αφρικανοί αιτούντες άσυλο. Στον χώρο εκδήλωσης της φωτιάς έφτασε ο δήμαρχος Ανατολικής Σάμου Γιώργος Στάντζος, ο οποίος ανέφερε σε σχόλιό του στα κοινωνικά δίκτυα: «Μακάρι να μην έχουμε θύματα. Υπουργέ, τώρα, τώρα όλους έξω από τη Σάμο. Τι άλλο;»

Η πυρκαγιά τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο γύρω στις 11 το μεσημέρι, ενώ στον χώρο παρέμειναν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής. Για τα ακριβή αίτια της φωτιάς διενεργεί έρευνα το τοπικό ανακριτικό κλιμάκιο του Πυροσβεστικού Σώματος.

Ο Εγκέλαδος «χόρεψε» και πάλι τους κατοίκους του νησιού με 4,2 Ρίχτερ

  • Από τη
    Εύα Παπαδάτου

Δύο εβδομάδες μετά το φοβερό χτύπημα τού Εγκέλαδου στη Σάμο, που άφησε πίσω του δύο νεκρούς και σχεδόν ισοπέδωσε το νησί, οι κάτοικοι εξακολουθούν να «χορεύουν» στους ρυθμούς των Ρίχτερ! Η νέα σεισμική δόνηση, μεγέθους 4,2 της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε στις 8.49 χθες το πρωί, έκανε ακόμα μία φορά τους Σαμιώτες να πεταχτούν έξω από τα σπίτια τους.

1 2 1

Το επίκεντρο εντοπίστηκε στον θαλάσσιο χώρο 13 χιλιόμετρα ανατολικά-βορειοανατολικά της Σάμου και σε απόσταση 285 χιλιομέτρων ανατολικά της Αθήνας, όπως ανακοίνωσε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι αυτοψίες στα κτίρια του Δήμου Ανατολικής Σάμου, που έχουν ξεκινήσει μετά τον σεισμό των 6,7 Ρίχτερ που ταρακούνησε το νησί το μεσημέρι της Παρασκευής 30 Οκτωβρίου.

4 1

Σύμφωνα με τα στοιχεία, έως τώρα έχουν ελεγχθεί από τους μηχανικούς 2.036 κτίσματα, από τα οποία τα 1.185 έχουν κριθεί ακατάλληλα, 26 κατεδαφιστέα και 825 χωρίς πρόβλημα στατικότητας. Η αυτοψία επικίνδυνων και ετοιμόρροπων κτιρίων προς κατεδάφιση άρχισε και στη δυτική Σάμο από τη Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών Βορείου Ελλάδος, με 1.226 κτίρια να έχουν ελεγχθεί. Από αυτά, τα 792 χαρακτηρίζονται μη κατοικήσιμα και τα υπόλοιπα 434 να μπορούν να κατοικηθούν.

Επανέλεγχος

Σημειώνεται ότι ο δήμος έχει ζητήσει να ξεκινήσει άμεσα ο επανέλεγχος από τη δευτεροβάθμια επιτροπή για να υπάρχει πλήρης εικόνα, ωστόσο, δημιουργούν προβληματισμό οι περιπτώσεις που οι ιδιοκτήτες των ακατάλληλων ακινήτων αδυνατούν (για διάφορους λόγους ο καθένας) να προχωρήσουν άμεσα οι ίδιοι στην κατεδάφιση του κτίσματός τους. Αυτό σημαίνει ότι οι οικείοι δήμοι οφείλουν να προχωρήσουν στις σχετικές ενέργειες και να βεβαιώσουν την οφειλή στον ιδιοκτήτη.

σαμοσ σεισμός

Μάλιστα, ο Δήμος Δυτικής Σάμου δημιούργησε ιστοσελίδα για τη σωστή διαχείριση και τη συγκέντρωση των χορηγιών που έχει προθυμοποιηθεί ο κόσμος να δώσει από το υστέρημά του. Μέσω της ιστοσελίδας, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πληροφορηθούν τις ανάγκες των σεισμοπλήκτων και να συνδράμουν οικονομικά, επιλέγοντας συγκεκριμένες προτάσεις προσφοράς που θα βρουν εκεί.

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου, παρουσία και του...

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...