Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Η Μέριλιν των ουσιών

Βαθιά βυθισμένο στην κόλαση της ηρωίνης ήταν μοντέλο που...

Οι αθέατοι γαμομπελάδες του «Μπόρατ»

Προβλήματα που «σέρνονταν» για χρόνια κρύβονται πίσω από το...

Η επιστολή του «σφαγέα» των Αγίων Αναργύρων στην άτυχη Κυριακή

Ανατριχίλα προκαλεί το περιεχόμενο μιας από τις επιστολές που...

Selfie θανάτου για αισθητικό

Μια selfie κόστισε τη ζωή σε Ρωσίδα αισθητικό με...

Ο γιος του μουσικοσυνθέτη Γιώργου Μουζάκη εξομολογείται το μακάβριο μυστικό για τον «βασιλιά της επιθεώρησης»

Ο μοναχογιός του αείμνηστου σπουδαίου συνθέτη αποκαλύπτει στην «Espresso» ότι λίγο πριν πεθάνει η μητέρα του τον Ιούλιο, ζήτησε να αποτεφρωθεί μαζί με τα οστά του πολυαγαπημένου της συζύγου

  • Από τον
    Νίκο Νικόλιζα

«Τη μητέρα μου την κάψαμε όπως ήταν η τελευταία της επιθυμία. Και μαζί κάψαμε και τα οστά του πατέρα μου, Γιώργου Μουζάκη».

Στη σοκαριστική αποκάλυψη αποτέφρωσης των γονιών του αποφάσισε να προβεί ο γιος του μεγάλου μας μουσικοσυνθέτη Γιώργου Μουζάκη, Ζάχος, τρεις μήνες μετά τον θάνατο της πολυαγαπημένης του μητέρας Άννας Μουζάκη, η οποία ήταν σύζυγος ενός από τους σπουδαιότερους συνθέτες της σύγχρονης Ελλάδας.

Ήταν Κυριακή 5 Ιουλίου όταν η 86χρονη σύζυγος του Γιώργου Μουζάκη, έπειτα από πολλά και χρόνια προβλήματα, έφυγε από τη ζωή από ανακοπή καρδιάς. Προτού «σβήσει» όμως και κάνοντας πολλές συζητήσεις με τον μοναχογιό της Ζάχο, του ζήτησε ένα μόνο πράγμα: αντί κηδείας να την αποτεφρώσουν και μαζί να αποτεφρώσουν και τα οστά του πολυαγαπημένου της συζύγου με τον οποίο πορεύτηκαν για 60 χρόνια μαζί.

f1 Mouzakis
Ο Γιώργος Μουζάκης με την τρομπέτα του

«Με τη μητέρα μου είχαμε συζητήσει αρκετές φορές την επιθυμία της να καεί μαζί με τα οστά του πατέρα μου και όχι να κηδευτεί. Ακολούθησα, λοιπόν, κατά γράμμα όσα εκείνη ήθελε. Πρώτα έκανα εκταφή στα οστά του πατέρα μου και αμέσως μετά, αφού κάναμε μια λιτή τελετή με έναν παπά στο σπίτι, τη μεταφέραμε στη Ριτσώνα, όπου είναι και το αποτεφρωτήριο, και την κάψαμε» λέει διστακτικά, μη θέλοντας να θυμηθεί τη διαδικασία ο μοναχογιός του μεγάλου μας μουσικοσυνθέτη.

«Ήταν δύο ξεχωριστές διαδικασίες αυτές που κάναμε. Πρώτα αποτεφρώσαμε τη μητέρα μου και μετά τα οστά του πατέρα μου. Και μου έστειλαν τα δύο βαζάκια με την τέφρα τους, τα οποία έχω πάνω σε ένα τραπεζάκι μαζί με τις φωτογραφίες τους για να τους θυμάμαι» λέει στη συγκλονιστική αφήγησή του αποκλειστικά στην «Espresso» ο γιος τους.
Ο Γιώργος Μουζάκης υπήρξε αναμφισβήτητα ένας από τους μεγαλύτερους συνθέτες του θεάτρου και του κινηματογράφου φτάνοντας μάλιστα στον δυσθεώρητο αριθμό των 2.500 τραγουδιών τα οποία φέρουν την υπογραφή του.

Έρωτας και γάμος

Δικαίως, μάλιστα, πήρε και τον τίτλο «βασιλιάς της επιθεώρησης», καθώς για τρεις ολόκληρες δεκαετίες ήταν ο μόνος που έγραφε μουσική για την ελληνική επιθεώρηση. Σε αυτόν ανήκει και ο ύμνος του Παναθηναϊκού! Τη δεκαετία του ’50 ερωτεύτηκε και παντρεύτηκε τη σύζυγό του Άννα, με την οποία απέκτησε έναν γιο, τον Ζάχο.

Ο χορογράφος και επιστήθιος φίλος της οικογένειας Μουζάκη Δημήτρης Ιβάνωφ μιλάει με νοσταλγία για την αγάπη που έτρεφε ο ένας για τον άλλον: «Ήταν ένα από τα πιο συγκλονιστικά ζευγάρια του καλλιτεχνικού χώρου. Ούτε η Άννα μπορούσε χωρίς τον Γιώργο, αλλά ούτε και ο Γιώργος χωρίς την Άννα του. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι ο Γιώργος έγραψε πολλά τραγούδια τα οποία αφιέρωσε στην πολυαγαπημένη του γυναίκα».

Η οικογένεια Μουζάκη έμενε εδώ και μισό περίπου αιώνα στην Κινέττα. Όπως είχε αποκαλύψει η «Espresso» πριν από περίπου έναν χρόνο, οι καταστροφικές πλημμύρες στην περιοχή παρέσυραν και πήραν από το ισόγειο του σπιτιού της οικογένειας Μουζάκη πολλά προσωπικά αντικείμενα του μεγάλου μουσικοσυνθέτη μαζί και το θρυλικό πιάνο του, καθώς και παρτιτούρες. Τότε, η σύζυγος του μεγάλου δημιουργού είχε λυγίσει με όσα αντίκρισε μετά την καταστροφή, αποκαλύπτοντας ότι το τέλος της θα ερχόταν πολύ σύντομα. Όπως και έγινε!

Ο μουσικός «θησαυρός» του και το «Καλωσόρισες, έρωτα» που συμπεριέλαβε ο Σινάτρα σε δίσκο του

Ο Γιώργος Μουζάκης θεωρείται ένας από τους πολυγραφότατους συνθέτες της χρυσής εποχής του θεάτρου και του κινηματογράφου, ωστόσο υπήρξε απόλυτα σεμνός, καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του, γνωρίζοντας καλά την αξία του στο πέρασμα των χρόνων.

Σε αυτόν ανήκουν μερικές από τις μεγαλύτερες επιτυχίες που γνώρισε το ελαφρό και λαϊκό τραγούδι: «Το Μονοπάτι», «Η Σκλάβα», «Θέλω να τα σπάσω», «Αδυναμία μου», «Ένας φίλος ήρθε από τα παλιά», «Σου σφυρίζω», «Σ’ αγαπώ σ’ όλες τις γλώσσες», «Βίρα τις άγκυρες», «Δεν πάω σπίτι μου απόψε», «Καλωσόρισες, έρωτα» (συμπεριλήφθηκε το 1968 σε δίσκο από τον Φρανκ Σινάτρα), «Μάμπο Μπραζιλέιρο», «Εγώ θα σ’ αγαπώ», «Εχω απόψε ραντεβού» και τόσα άλλα μοναδικά μουσικά διαμάντια.

f3 3
Με τη Ζωζώ Σαπουντζάκη

Τα τελευταία χρόνια της ζωής του, ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης έμενε σιωπηλός εργάτης της μουσικής του και συνέθετε τραγούδια στο θρυλικό πιάνο όπου είχε γράψει και τις περισσότερες επιτυχίες του, στο ισόγειο του σπιτιού του στην Κινέττα.

Μάλιστα, λίγους μήνες πριν πεθάνει, είχε εξομολογηθεί σε συνέντευξή του ότι είχε ένα μπαούλο γεμάτο ολοκληρωμένα τραγούδια. Ήταν το μπαούλο που είχε παρασύρει ο ορμητικός χείμαρρος της Κινέττας, στις πλημμύρες του 2018!

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Και η Καίτη Κουτσολιούτσου δήλωσε άγνοια για το σκάνδαλο της εταιρίας, την οποία μιμήθηκε και η Hermès

Δημιουργική… έμπνευση ακόμη και στον οίκο Hermès είχαν προκαλέσει...

Παράταση για τον «Ασχημο»

Με περισσότερες από 120 παραστάσεις από την αρχή της...

Αστραψαν τα φλας στη βράβευση επιτυχημένων επιχειρηματιών και δημόσιων προσώπων της Θεσσαλονίκης

Επιτυχημένοι επιχειρηματίες και δημόσια πρόσωπα της Θεσσαλονίκης βραβεύτηκαν στο...

ΗΠΑ: Ζευγάρι αδιανόητης διαστροφής

Παντρεμένη νοσοκόμα και ο σύζυγός της, που έχουν δύο...

Η «καταραμένη» φαμίλια της Ηλιούπολης: Εκτέλεσε τη μάνα του με καραμπίνα και αυτοκτόνησε

Δολοφονία και αυτοχειρία φαίνεται πως είναι το επικρατέστερο σενάριο...

Κατερίνα Λιόλιου: Αυτός είναι ο νέος της σύντροφος

Το «Κατερινάκι του» είναι η αγάπη του! Το τελευταίο...