Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Πασχαλινή γιορτή αλληλεγγύης από τους Γιατρούς του Κόσμου

Stelios Foundation Conference Hall – Cine Paris – Σάββατο...

«Survivor»: Ο Γιάννης απείλησε με «κάνα χαστούκι» τη Σταυρούλα, που τον αποκάλεσε...

Αδιανόητα πράγματα στο «Survivor». Ο Γιάννης Περπατάρης απείλησε «να...

«Ο Παράδεισος των κυριών»: Ο Χρήστος επισκέπτεται τον Δονάτο στη φυλακή και...

Στο αποψινό επεισόδιο της σειράς «Ο παράδεισος των κυριών»...

Στα χέρια πιάστηκαν ο ανεξάρτητος βουλευτής Κωνσταντίνος Φλώρος και ο Βασίλης Γραμμένος...

«Της Κορέας» έγινε χθες το μεσημέρι στην ελληνική Βουλή....

Ποιος κόλλησε τον φονικό ιό στον Ιερώνυμο; Ο «ρόλος» του Τσιόδρα και η επιστήμονας που τον κουράρει

Δύσκολες ώρες περνά ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, ο οποίος νοσηλεύεται από χθες το πρωί σε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός με συμπτώματα κορονοϊού.

Η είδηση προκάλεσε έντονη ανησυχία στους κόλπους της Εκκλησίας, ενώ, σύμφωνα με το επίσημο ανακοινωθέν της Αρχιεπισκοπής, αλλά και τις δηλώσεις των ανθρώπων που είναι κοντά του, ο Μακαριότατος είχε διαγνωστεί αρνητικός στις ταχείες και τις μοριακές εξετάσεις στις οποίες είχε υποβληθεί μετά το πέρας των εργασιών της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, αλλά και πριν από τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό το περασμένο Σάββατο.

Η ανακοίνωση αυτή προκάλεσε πολλά ερωτήματα, τα οποία, βέβαια, παραμένουν αναπάντητα. Οι ίδιοι άνθρωποι πριν από μέρες -σχεδόν σε όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης- «έσκιζαν τα ιμάτιά τους» δηλώνοντας με έντονο ύφος πως ο Αρχιεπίσκοπος είναι καλά στην υγεία του και όλα τα τεστ είναι αρνητικά, άρα δεν κόλλησε από τις εργασίες της Συνόδου, ενώ παράλληλα έκαναν γνωστό ότι παραμένει σε οικειοθελή καραντίνα. Αυτό, λοιπόν, που αναρωτιούνται όλοι είναι πώς συνέβη ο Αρχιεπίσκοπος από υγιής και αποκλεισμένος να βρεθεί θετικός στον νέο ιό.

ιερωνυμος

Προληπτικά

Ύστερα από τα θετικά αποτελέσματα του προγραμματισμένου τεστ που έκανε το βράδυ της Δευτέρας ο Μακαριότατος αποφάσισε να παραμείνει στο σπίτι του, αφού δεν είχε ύποπτα συμπτώματα. Ωστόσο αργά το απόγευμα της Τετάρτης άρχισε να εμφανίζει πυρετό, που έφτασε το 37,7 με αποτέλεσμα οι θεράποντες ιατροί να προτείνουν την εισαγωγή του στην εξειδικευμένη μονάδα του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός καθαρά για προληπτικούς λόγους και για την ενδεδειγμένη θεραπευτική φροντίδα. Ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος επικοινώνησε με τον λοιμωξιολόγο καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, ο οποίος του εξήγησε ότι λόγω της ηλικίας του και των υποκείμενων νοσημάτων θα έπρεπε να νοσηλευτεί.

«Η οξυγόνωσή του είναι πλήρως ελεγχόμενη, γι’ αυτόν τον λόγο μπήκε και στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας, υπό στενή παρακολούθηση» δήλωσε η διευθύντρια της Α΄ ΜΕΘ του Ευαγγελισμού Αναστασία Κοτανίδου, η οποία έχει αναλάβει τον Αρχιεπίσκοπο, και πρόσθεσε πως ο λόγος της εισαγωγής ήταν αφενός η προχωρημένη ηλικία του και αφετέρου τα χρόνια προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει.

Ο Πατριάρχης

Με τον Αρχιεπίσκοπο επικοινώνησαν τηλεφωνικώς η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός και η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, ενώ η κυβέρνηση έστειλε τις ευχές της και μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου. Τις ευχές του για ταχεία ανάρρωση έστειλε και ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος. Παράλληλα, δεκάδες είναι τα μηνύματα συμπάθειας προς τον Αρχιεπίσκοπο από αρχιερείς, πολιτικούς, κοινοβουλευτικές ομάδες και πρέσβεις ξένων χωρών στην Ελλάδα.

Αίσθηση προκάλεσε όμως το γεγονός ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος απέστειλε ένα λιτό μήνυμα συμπαράστασης προς τον Αρχιεπίσκοπο πολύ αργά χθες το απόγευμα. Θα περίμενε κανείς, έστω και για λόγους τυπικούς βάσει πρωτοκόλλου, ότι ο κ. Βαρθολομαίος θα ήταν από τους πρώτους, αν όχι ο πρώτος, που θα επικοινωνούσε με ευχές για ταχεία ανάρρωση και μάλιστα με ένα μήνυμα θερμό και όχι τυπικό.

«Μετέχω και προσωπικά ως ποιμένας στη δοκιμασία που αφορά σε χιλιάδες αδελφούς μας στην πατρίδα μας και σε εκατομμύρια σε ολόκληρη την Οικουμένη. Μετέχω στην αγωνία και στον πόνο και στον φόβο όλων, που με την Πίστη μας στον Θεό όλοι θα υπερνικήσουμε» ανέφερε ο κ. Ιερώνυμος στους στενούς συνεργάτες του λίγο πριν από την εισαγωγή του, ενώ υπογράμμισε την ιερή υποχρέωση όλων μας να τηρούμε ευλαβικά τους κανόνες και τα μέτρα των αρμόδιων υγειονομικών Αρχών της Πολιτείας για να προστατεύουμε το υπέρτατο αγαθό της ανθρώπινης υγείας και ζωής.

Με ατομική… ανευθυνότητα!

Σε θρίλερ εξελίσσεται η υπόθεση της επαφής του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη το Σάββατο με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, αφού ο τελευταίος εισήχθη χθες στο νοσοκομείο λόγω κορονοϊού Μπορεί στην κυβέρνηση να προσπάθησαν με καταφατικές δηλώσεις από την πρώτη στιγμή να διαβεβαιώσουν τους πολίτες ότι δεν υπάρχει ανάγκη ο πρωθυπουργός να μπει σε καραντίνα διότι δεν έχει κορονοϊό, όσοι όμως βάζουν κάτω νούμερα και ημέρες μιλούν για μια απόφαση που πάρθηκε με βάση την επικοινωνία και όχι την ιατρική.

μητσοτακης

Απόφαση, η οποία δημιουργεί προβληματισμό σχετικά με το παράδειγμα που δίνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στους υπόλοιπους πολίτες, τη στιγμή που η «ατομική ευθύνη» έχει γίνει το κύριο επιχείρημα της κυβέρνησης για να τους πείσει να περιορίσουν κάθε τους δραστηριότητα. Η ανακοίνωση του Στέλιου Πέτσα ήταν σχετικά λακωνική και σε αυτή σημειωνόταν ότι ο πρωθυπουργός συναντήθηκε το Σάββατο 14 Νοεμβρίου με τον Αρχιεπίσκοπο: «Πριν από τη συνάντηση είχε προηγηθεί τεστ Covid-19, το οποίο ήταν αρνητικό και για τον πρωθυπουργό και για τον Αρχιεπίσκοπο. Ο πρωθυπουργός έκανε ξανά τεστ, το οποίο ήταν επίσης αρνητικό, πριν από την αναχώρησή του για τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Ο έλεγχός του με τεστ είναι συνεχής και ακολουθεί αυστηρά τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Με αυτά τα δεδομένα, η εισήγηση των ειδικών είναι ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος προληπτικής καραντίνας».

Τα συμπτώματα

Φυσικά με δεδομένο ότι ο κορονοϊος, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα μας λένε οι «ειδικοί», έχει περίοδο επώασης 14 ολόκληρες ημέρες, κάθε είδους διαβεβαίωση για τα αρνητικά τεστ τόσο το Σάββατο όσο και έπειτα από αυτό έχει ελάχιστη σημασία. Ειδικά αφού για να εισαχθεί την Πέμπτη ο Αρχιεπίσκοπος σημαίνει ότι το Σάββατο, όταν συνάντησε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, είχε ήδη κολλήσει. Τα συμπτώματα του κορονοϊού -σύμφωνα με τους ίδιους ειδικούς- εμφανίζονται πέντε ημέρες αφού κολλήσει κάποιος τον ιό.

Ο πρωθυπουργός αρνείται να ακολουθήσει το παράδειγμα που έθεσαν οι ίδιοι του οι υπουργοί, που όταν έρχονταν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα έμπαιναν εθελοντικά σε αυτοαπομόνωση και καραντίνα. Και δεν ήταν λίγοι. Ο Στέλιος Πέτσας, ο Τάκης Θεοδωρικάκος, ο Αδωνις Γεωργιάδης, ο Ν. Παπαθανάσης και ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, προκειμένου να μη βάλουν συμπολίτες τους σε κίνδυνο -σαν να ακολουθούσαν κάποια κυβερνητική «γραμμή»-, κάθισαν σπίτια τους και λίγες ημέρες αργότερα, αφού έκαναν και ξαναέκαναν τα τεστ, βγήκαν. Γιατί δεν κάνει το ίδιο και ο πρωθυπουργός; Ποιο είναι το μήνυμα που περνάει στους υπόλοιπους Έλληνες;

Στο πλευρό του ιεράρχη η Αναστασία Κοτανίδου

Τη φροντίδα του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου, που βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό και νοσηλεύεται σε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΘ) του Ευαγγελισμού, ανέλαβε η Αναστασία Κοτανίδου.

kotanidou

Σύμφωνα με τους καλά γνωρίζοντες, ανήκει στην «αφρόκρεμα» των επιστημόνων που διαθέτει η χώρα μας και ξεχωρίζει για το ήθος και την αξιοπρέπειά της. Είναι καθηγήτρια Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και επικεφαλής της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός.

Μάλιστα, ορίστηκε από τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια ως πρόεδρος της πενταμελούς επιστημονικής επιτροπής για τον σχεδιασμό νέων κλινών ΜΕΘ στα νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Από την έναρξη της πανδημίας ως σήμερα η δρ Κοτανίδου επέλεξε -σε αντίθεση με αρκετούς συναδέλφους της που έχουν πιάσει στασίδι στα τηλεπαράθυρα- να διατηρήσει ένα χαμηλό προφίλ, μακριά από τρομολαγνικές προβλέψεις και στοχοποιήσεις συγκεκριμένων ομάδων πολιτών αναφορικά με τη διασπορά του ιού στη χώρα μας.

{{-PCOUNT-}}20{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. ο μάνατζερ του τράπερ Trannos για όσα έγιναν στου Ρέντη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις από την αστυνομική επιχείρηση «μαμούθ»...

Η Πωλίνα Σανταλοβάκη έδωσε σημεία ζωής

Ενώ είναι μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας η...

Μπηχτές Μαραντίνη για χωρισμό και συνεπιμέλεια

Ο Θοδωρής Μαραντίνης έδωσε συνέντευξη στη «Real Life», μίλησε...