Απέραντη λίμνη η «τσιμεντωμένη» Ακρόπολη! Ερωτήματα για τις καταστροφικές παρεμβάσεις

Το είδαμε κι αυτό με την κυβέρνηση που, μόλις… βάλει το χεράκι της, τα κάνει όλα… μούσκεμα, ακόμη κι αν πρόκειται για το μνημείο «σύμβολο» της χώρας!

  • Από την
    Ιωάννα Τσέφλιου

Μόλις μία εβδομάδα μετά τις τυμπανοκρουσίες για τις αναβαθμισμένες υποδομές για άτομα με κινητικές δυσκολίες, έφτασε η χθεσινή βροχή, την οποία είχε προβλέψει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, για να φανεί η προχειροδουλειά της Λίνας Μενδώνη σε ό,τι αφορά τη συντήρηση των αρχαιολογικών χώρων και να πλημμυρίσει η Ακρόπολη! Τα αποτελέσματα της παρέμβασης της υπουργού, η οποία θεώρησε σωστό να τσιμεντώσει το παγκόσμιο σύμβολο πολιτισμού με διάφορες γελοίες δικαιολογίες, έγιναν ορατά από τις πρώτες κιόλας ψιχάλες.

Έρμαιο της κακοτεχνίας και της ανικανότητας της Λίνας Μενδώνη να σταθεί αντάξια των εργασιών που απαιτεί ένα τόσο εμβληματικό έργο, ο Ιερός Βράχος πλημμύρισε από τα ορμητικά νερά που έφερε η τσιμεντένια κατασκευή, στην οποία δεν υπάρχει υποδομή για την παροχέτευση των νερών, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν… καταρράκτες! Μπορεί η υπουργός Πολιτισμού να υποστήριζε, με τις «ευλογίες» της κυβέρνησης, ότι το έργο έδωσε την ευκαιρία σε άτομα με κινητικά προβλήματα να επισκεφθούν το μνημείο, ωστόσο οφείλει να παραδεχτεί πως όχι μόνο χρησιμοποίησαν υλικό που δεν ενδείκνυται για αρχαιολογικό χώρο, αλλά -όπως αποδείχθηκε- δεν πληρούσε ούτε τις στοιχειώδεις υδραυλικές προδιαγραφές.

Βέβαια, η μελέτη για τα όμβρια ύδατα ήταν προϋπόθεση που εμπεριέχεται ως όρος στην απόφαση με τίτλο «Εγκριση μελέτης διαμόρφωσης διαδρομών στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης για άτομα με δυσκολία στην κίνηση», ωστόσο φαίνεται πως η παρέμβαση τελικά ολοκληρώθηκε χωρίς να τηρηθεί. Έτσι, τα νερά της καταιγίδας δεν βρήκαν φυσική διέξοδο, με αποτέλεσμα να ξεσκεπαστεί η αδικαιολόγητη «δουλειά» της υπουργού σε ένα μοναδικής αξίας έργο, το οποίο κατάφερε να παραμείνει αλώβητο ανά τους αιώνες κάτω από δυσχερείς συνθήκες και όχι απλά από μια βροχούλα!

Είναι πλέον σαφές πως ο ελλιπής σχεδιασμός και η πίεση να ολοκληρωθεί επιπόλαια η παρέμβαση απέβησαν καταστρεπτικά για το ίδιο το έργο, γεγονός που εγείρει ερωτήματα και προβληματισμό αναφορικά με την ικανότητα της κυβέρνησης να διαχειριστεί -εκτός των υπολοίπων- το μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ